KONTRAPUNKT

Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by shmrko Nov 23, 2006 - 01:50 AM

Deset godina od protesta studenata, inicijalno pokrenutog u Nišu da bi mu se dva dana kasnije priključili Beogradski studenti a potom potpuno preoteli i danas o svojim demokratskim dostignućima trubeli na sva zvona tokom otužne komemorativne šetnje, ipak se puno toga promenilo. Zapravo, nešto je ostalo i isto. To se pre svega odnosi na praksu preotimanja protestnih inicijativa koje orignalno potiču od drugih studentskih inicijativa.

U slučaju tekućeg beogradskog protesta to se odnosi na samonikli, samostalni studentski protest. Sti u vezi, vredi nešto reći i o stvarima koje su se promenile nakon ovih deset godina. Verovali ili ne, večeras ste na RTSu mogli da čujete šturo ali KOREKTNO izveštavanje o protestu, dok se izvikani B92 uveliko koristio matricom Miloševićeve televizije: potpuno pomerajući foks sa izvorne studentske inicijative - koja se ne iscrpljuje u zahtevu za izednačavanjem diploma, već na prvo mesto stavlja smanjenje visine školarina i ističe socijalni kontekst svog protesta - potpomažu tekući pokušaj preotimanja protesta od strane nekolicine zvaničnih studentskih organizacija, uz stereotipizaciju i stigmatizovanje pobunjenih studenata. Pored toga, osvrćući se na tekuću blokadu filozofskog fakulteta, sasvim tendenciozno su govorili o vređanju Čede Jovanovića - lidera LPDa - od strane "anarho-liberala", a potom (u sledećem izdanju vesti), "anarhosindikalista". No, šta se zapravo dogodilio i još uvek se događa?

Danas je tokom protesta, pomalo navrat na nos, doneta odluka da se započne sa blokadom fakulteta. Sve je to koincidiralo sa tekućim protestom u odrganizaciji zvaničnih studentskih organizacija, a povodom obeležavanja 10-godišnjice anti-miloševoćevskih protesta. Planirani program komemoracije uključivao je i ponešto govorancija ali i svečanu tribinu gde je prvoboračka elita nameravala da se po ko zna koji put upusti u trans oduševljavanja samima sobom.

Međutim, kako je to podrazumevalo i dolazak određenih političara na fakultet - u jeku predizborne kampanja i (kako će se kasnije saznati) protiv izričite zabrane dekana - studenti i studentkinje autentičnog studentskog protesta su imali/e šta da kažu i urade po tom pitanju.

Najpre je Čedom Antić (G17) uz povike: "Napolje! Napolje!" oteran sa fakulteta, da bi nešto kasnije i njegov imenjak iz LDP-a doživeo to isto. Ipak, samovureni Čedomir Jovanović je pokušao da se suprotstavi studentima i nasrnuo na jednog od njih - udarivši u megafon koji je ovaj držao u ruci. Takođe, njegovo obezbeđenje je na kvarno udaralo ljude (kolenima i "diskretnim" šutiranjem) koji bi prišli presvetom Čedomiru. Sve je to snimala televizija, ili čak dve. Nešto od toga smo mogli uz brutalnu montažu (komentar je bio katastrofalan!) da vidimo na B92 večeras u vestima. Nakon što se sumornog lica, praćen obezbeđenjem spustio na međusprat između prizemlja i prvog sprata, praćen povicima: "Napolje! Napolje!" (Ne sećam se da li mu je neko dozivao i: "Lopove!" ili tako nešto), jedan od studenata ga je otpozdravio salutirajući u nacističkom seig heil maniru. Na to je Čeda odlepio i pokušao da pripreti pomenutom studentu, koji je i dalje pokzivao "dokle je pao snijeg lani". Dok to traj, obezbeđenje se sve vreme nervozno breca. Čeda potom odlazi i dalje praćen povicima, da bi se, nakon što je negde odložio svoju predizbornu alatku - tj. svoje dete - vratio do fakulteta i pokušao ponovo da preti studentima. Naišao je na čvrst otpor (koji nije Otpor!, naravno) i potom se izgubio!

Nakon toga je produženo sa protestom. Fakultet je pod kontrolom studenata koji kontrolišu da li se unosi alkohol - što je, po dogovoru, zabranjeno tokom trajanja protesta - puštajući na faks samo studente sa indeksom i predstavnike medija.

Koliko videh u vestima, bilo je i nekog pregovaranja sa dekanom, ali o tome ne mogu ništa više da kažem jer nisam tada bio prisutan.

Još jednom moram da skrenem pažnju da je uveliko u toku BRUTALNA kampanja prikrivanja istine od strane, pre svih, B92 koja je očigledno svrstana uz Čedin politički blok i anemične strudente iz zvaničnih studentskih organizacija koji bi do veka da reanimiraju folklor studentskog protesta a ne da budu zaista njegov integralni deo.

Dođite do filozofskog fakulteta i uverite se sami u ono što se tamo dešava. U najkraćem, afmosfera je pozitivna i obećavajuća!

(izvinjavam se zbog mogućih gramatičkih, stilskih i grešaka u kucanju - jaku sam umoran i ne mogu sada da vodim računa o tome...)

Pozdrav,

subcomandante insurgente


--------------------

Iz vesti B92:

DECENIJA OD STUDENTSKOG PROTESTA
Izvor:B92, Beta
Beograd -- Nizom manifestacija u Beogradu je obeležena desetogodišnjica od početka velikih studentskih protesta zime 1996/97.

Studentski protesti 1996/97. godine prvi put su pokazali snagu Univerziteta i ugrozili do tada neprikosnoveni autoritet vlasti Slobodana Milošević, ocenili su večeras učesnici tribine na Filozofskom fakultetu. Skupu su prisustvovali učesnici tadašnjih protesta. Studenti, koji su se predstavili kao anarhisti, i koji su protestovali ispred Fakulteta, vređali su Čedomira Jovanovića, koji je išao na skup.

Tadašnja dekanka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović rekla je da su protesti održani u burnom periodu za Srbiju, ali da su studenti pokazali upornost i uspeli da smene rektora Dragutina Veličkovića, iako su građanski protesti već bili okončani.

Istoričar Čedomir Antić nazvao je zimske studentske proteste, u kojima je i sam učestvovao, prvom postmodernom revolucijom u kojoj nije bilo žrtava.

"Protesti su srušili monopol tadašnjeg predsednik Slobodana Miloševića i sve su maske pale. I sada studenti protestuju ali se, kao u civilizovanim zemljama, raspravlja o školarinama", kazao je Antić.

Univerzitetski profesor Ljubiša Rajić žali što, uprks ispunjenim studentskim zahtevima, zimski protest nije uspeo da zaustavi odliv obrazovanih mladih ljudi.

Bivši studentski lider Ivan Marović najavio je uspostavljanje internet sajta na adresi www.studentskiprotest.org.yu, na kojem će biti objavljivane fotografije, leci i priče iz tog perioda i koji bi trebalo da postane Internet muzej studentskog protesta.

Vređanje Jovanovića

Pred kraj skupa pojavio se i bivši studentski lider i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

On je ocenio da je studentski protest uspeo da sačuva autentičnost i nezavisnost, a da je rezultat protesta bio konkretniji i trajniji od protesta održanog 5. oktobra 2000. godine.

U isto vreme na Filozofskom fakultetu održavao se i protest studenata, koji se predstavljaju kao anarho-liberali i koji traže aktivnije angažovanje studentskih organizacija u borbi protiv visokih školarina.

Nekoliko desetina tih studenata vređalo je Čedomira Jovanovića, koji je na fakultet došao u pratnji supruge i sina, i zahtevalo od njega da napusti zgradu.

Studenti koji se predstavljaju kao anarhisti najavili su da će prenoćiti na fakultetu, a da će sutra pokušati da spreče održavanje nastave.

Nakon skupa, ispred zgrade fakulteta počeo je koncert, nakon čega će biti organizovana i protestna šetnja centrom Beograda.

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54779