KONTRAPUNKT

Radom, a ne nasiljem za životinje!

Vesti sa fronta / Reagovanja
Posted by eloiza Nov 21, 2006 - 03:45 PM

19.11.2006 - Slučaj koji se dogodio sa 15./16. studenog, kada je zapaljen kombi Klovićevih dvora svakako izaziva zabrinutost na aktivističkoj sceni u Hrvatskoj. Najoštrije treba osuditi Klovićeve dvore da se u jednoj takvoj kulturnoj ustanovi dozvoljava kršenje Zakona o dobrobiti životinja i da je uopće moguće raznim bolesnim umovima koji sebe nazivaju umjetnicima da tamo nastupaju i iživljavaju se na životinjama.

Niti reakcija koja je uslijedila, a čiji je epilog palež kombija nije za pohvalu i svakako ju trebaju osuditi svi kojima je stalo do zaštite životinja. U tome potezu se očituje i bespotrebno iskorištavanje imena Animal liberation front - ALF za sulude i kompromitirajuće poteze.

Ne samo da je šteta učinjena onome kome su je namijenili, nego je šteta učinjena i udrugama za prava životinja koje se svakodnevno muče obavijestiti javnosti o patnji životinja i proširiti svijest građana o tome problemu.

Svima je zasigurno poznato koliko je to mukotrpan posao i koliko odricanja traži i onda je potpuno nepotrebno da netko otežava rad udruga i još se tome poziva na životinje.

Razumljivo je da svakom aktivistu može prekipjeti film i da mu svakakve misli padnu na pamet, ali ako netko želi napraviti dobar i ozbiljan posao za životinje treba razmišljati hladne glave i neovisno djelovati, ostati nekompromitiran ni u jednome svome potezu.

Svakako su moguće greške u radu, ali je najvažnije da su one prolazne i nenamjerne. Boriti se za životinje treba i umom a ne samo srcem. Najvažnije je ostati dosljedan svojim stavovima i ne podilaziti raznim politikantskim igrama koje se kad tad pokušaju nametnuti.

Ako se nekome ne sviđa rad postojećih udruga ima pravo na svoje mišljenje pa isto tako može osnovati novu udrugu ili inicijativu koja će pokušati raditi korisne stvari za životinje. U svakom slučaju najvažnije je da je rad legalan jer se samo tako može postići konkretan uspjeh, a svim nelegalnim potezima se ionako narušava slab ugled udruga za prava životinja u Hrvatskoj. Namjerno napominjem slab jer je svima koji rade za životinje posao otežan činjenicom da radimo za životinje koji mnogi u našem društvu ne priznaju ni za živa bića.

Željko Skender
predsjednik udruge

 

PRIOPĆENJE U SVEZI PALEŽA KOMBIJA KLOVIĆEVIH DVORA

17.11.2006 - Udruga Oslobođenje životinja ograđuje se od posljednjih događaja vezanih uz palež kombija koji služi Galeriji Klovićevi dvori u obavljanju galerijskih djelatnosti. Niječemo povezanost sa spomenutim događajem, naglašavajući kao što smo to činili u svojim ranijim istupima da kao udruga za prava i zaštitu životinja osuđujemo svaki oblik nasilja nad životinjama pa tako i čin okrutnog klanja pijetla koje se dogodilo u sklopu perfomansa umjetnice Vlaste Delimar u Klovićevim dvorima prošlog tjedna jer smatramo da ubijanje životinja u svrhu egzibicionizma nema nikakve veze s umjetnošću niti "slobodom umjetničkog izražavanja", tim više što je riječ o nezakonitom djelu protivnom postojećem Zakonu o dobrobiti životinja. Udruga je stoga uputila pismo nadležnim institucijama u nadi da će akteri ovog slučaja vezanog uz performans ipak odgovarati u skladu sa zakonom te je ujedno zadaća čitavog našeg društva da se ogradi od ovakvog neciviliziranog oblika ponašanja kako bi time dali svoj doprinos zaštiti životinja i kako se ovakvo što ne bi ponovilo.

Izvor: http://www.animalliberation.hr/ [1]...

 This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54769

Links in this article
  [1] http://www.animalliberation.hr/