KONTRAPUNKT

Kamenicama na čuvare samita G 20

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Nov 19, 2006 - 03:44 PM

MELBURN - Australijska policija na konjima juče se sukobila sa demonstrantima koji su uzvratili kamenicama i staklenim flašama protestujući protiv samita Grupe 20, koju čine najveći finansijski moćnici sveta, javio je AP.

Iako je prethodno najavljen kao miran, njihov protest protiv siromaštva u svetu pretvorio se u ozbiljan okršaj s policijom. Jedan policajac je povređen - slomljen mu je zglob na ruci, a još nekolicina njegovih kolega prošla je s manjim posekotinama i modricama. - Zasad je uhapšeno dvoje demonstranata, ali to verovatno nije konačan broj - rekla je novinarima Kristin Nikson, policijski komesar australijske države Viktorija.

- Bacali su na policiju kamenice, kante za đubre... sve što im je došlo pod ruku i uništavali imovinu - kazala je ona podsetivši da ovako nasilnih demonstracija nije bilo u poslednjih šest godina. Policija je jedva zadržala gnevne učesnike protesta da ne upadnu u hotel u kojem je prvi čovek Federalnih rezervi SAD Ben Bernank razgovarao s najvišim finansijskim zvaničnicima evropskih, azijskih i latinoameričkih zemalja. Na dnevnom redu bila su globalna ekonomska pitanja. Demonstranti su razlupali policijske barikade kojima je bio preusmeravan saobraćaj i sprejom išarali okolne zgrade.

U jurišu na policiju, dvestotinak najrazjarenijih demonstranata, koji su nosili crvene marame na licima, bacilo je i nekoliko dimnih bombi na policiju. AP prenosi da je jučerašnji protest okupio oko 3.000 ljudi koji su došli da iskažu svoje protivljenje svetskoj ekonomskoj politici, oličenoj u samitu ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica Grupe 20. Australijski zvaničnici su demonstrante okarakterisali kao ljude koji žele da okaljaju ugled zemlje-domaćina samita.
PRIPREMILA S. Đ. P.

Izvor: http://www.glas-javnosti.co.yu/ [1]...This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54764

Links in this article
  [1] http://www.glas-javnosti.co.yu/