KONTRAPUNKT

Kamionima krenuli na zagađivače vazduha

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Nov 19, 2006 - 03:44 PM

Pančevci juče blokirali put ka Beogradu i Rafineriji nafte Okupljeni građani su poručili da ne pristaju na dogovor sa ministrom za nauku i zaštitu životne sredine i da će sledeće nedelje početi petodnevnu totalnu blokadu dopreme derivata iz Rafinerije

PANČEVO - Više od 3.000 građana Pančeva u pratnji petnaestak kamiona blokiralo je od 13 do 14 časova glavnu raskrsnicu na magistralnom putu ka Beogradu i sve izlaze iz Rafinerije nafte Pančevo i Petrohemije protestujući zbog aerozagađenja. Učesnici protesta su vozilima i traktorima, u znak upozorenja da više ne mogu tolerisati česta aerozagađenja i odsustvo odgovarajuće reakcije Vlade Srbije, blokirali sve prilaze fabrikama. Na čelu kolone vozila išla su kola za prevoz posmrtnih ostataka, a građani su prazan mrtvački kovčeg ostavili na ulazu u Rafineriju, kako bi simbolično pokazali problem zagađenja Pančeva i odnos nadležnih prema tome.

Protest su organizovali novinari nedeljnika Pančevac, ali su mu prisustvovali i neki od čelnika opštine, predvođeni predsednikom Srđanom Mikovićem. Marija Andrić, glavna urednica lista Pančevac, poručila je da Pančevci ne pristaju na dogovor predsednika opštine Pančevo i ministra za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandra Popovića.

- Tražimo radikalnije mere Vlade Srbije za sprečavanje zagađenja. Krajem sledeće nedelje počećemo petodnevnu totalnu blokadu dopreme derivata iz Rafinerije kako bi bi vlada počela ozbiljnije da se bavi zagađenjem u Pančevu - rekla je Andrićeva.

Nenad Maletin iz pančevačke Koalicije udruženih mladih je rekao da su građani nezadovoljni što vlada ne želi da stavi na dnevni red Pančevo.

- Ako treba, blokiraćemo i železnicu i Dunav - upozorio je Maletin.
Koncentracija benzena u Pančevu, preksinoć između 19 i 22 sata, iznosila je 40 mikrograma po metru kubnom, što je četiri puta veća od dozvoljene. Međutim, juče ujutro koncentracija benzena opala na 20 mikrograma po metru kubnom, sumpora na sedam mikrograma, a praljkastih materija na 100 mikrograma, što je opet dvaput više od dozvoljene vrednosti.

Inače, oko 1.000 građana Pančeva prekjuče je protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu zbog zagađenja, zahtevajući obustavljanje proizvodnje u svim ekološki opasnim postrojenjima u tom gradu, ali, prema rečima predsednika opštine Pančevo Srđana Mikovića, nisu dobili konkretno obećanje da će ekološki problemi biti rešeni.

S druge strane, Akcioni plan Naftne industrije Srbije za zaštitu životne sredine predviđa investicije od oko 50 miliona evra za ekološke projekte u rafinerijama u Pančevu i Novom Sadu. Za hitne ekološke projekte u rafineriji u Pančevu, za zamenu rezervoara, auto-punilišta i rešenje problema otpadnih voda planirano je 35 miliona evra za 2006. i 2007. godinu, dok je do sada investirano oko 24 miliona evra. U Rafineriji nafte u Pančevu kažu da će problem emisije opasnih materija iz tog postrojenja biti u potpunosti rešeno do kraja 2007. godine. Inače, Rafinerija nafte u Pančevu izgrađena je 1968. godine, a, prema podacima, za tehnološko i tehničko unapređenje pančevačke Petrohemije potrebno je 300 miliona evra.
E. G.

Izvor: http://www.glas-javnosti.co.yu/ [1]...This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54763

Links in this article
  [1] http://www.glas-javnosti.co.yu/