KONTRAPUNKT

Životinjski aktivisti postali teroristi

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Nov 16, 2006 - 12:52 AM

Američki Kongres usvojio je zakon kojim se olakšava kazneni progon aktivista za zaštitu životinja koji se okomljuju na istraživačke projekte u kojima su uključene životinje.

Znanstvenici su taj potez pozdravili, aktivisti, pak, upozoravaju da je mirne demonstrante pretvorio u teroriste.

Nakon što su to njihovi kolege senatori učinili u rujnu, kongresnici su zakon prihvatili javnim glasanjem.

Njime se povećavaju kazne u postojećem Zakonu o zaštiti komercijalne upotrebe životinja iz 1992. godine, prema kojem je uplitanje u provođenje "životinjskog poduzetništva", od sveučilišnih laboratorija do mesnica i cirkusa, postalo savezni prekršaj.

Novim se mjerama proširuje zaštita svakog tko postane meta aktivista zbog toga jer se bavi biznisom sa životinjama, uključujući i knjigovođe i dobavljače. Njima se povećavaju i naknade šteta tim poduzećima.

Osim većih kazni, prijestupnicima za razne oblike uznemiravanja i prijetnji, od oštećivanja imovine, neovlaštenog upada na posjed do prijetnji smrću, sada prijeti kazna zatvora od jedne godine do doživotne.

Ovaj je zakon u velikoj mjeri odgovor na taktiku organizacije Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC), koja djeluje u SAD-u i Velikoj Britaniji. SHAC već godinama napada tvrtku Huntingdon Life Sciences, koja koristi životinje za testiranje lijekova, aditiva za hranu i pesticida.

Prošle su godine aktivisti SHAC-a prijetili njujorškoj burzi kad je objavljeno da će se izlistati dionice tvrtke Life Sciences Research iz New Jerseyja, koja je vlasnik Huntingdona.

Istraživači pozdravljaju usvajanje zakona. FASEB, koalicija koja okuplja biologe, nazvala je ga je "važnim korakom". Frankie L. Trull, predsjednik Nacionalnog udruženja za biomedicinska istraživanja, predviđa da će novi zakon regulirati "klimu straha koja neprestano okružuje medicinska otkrića i istraživačko poduzetništvo".

Aktivisti vjeruju da su te mjere prerestriktivne. Organizacija Humane Society of the United States misli da će novi zakon "kriminalizirati kao terorizam široki spektar zakonskih, ustavom zaštićenih i vrijednih aktivnosti", uključujući demonstracije koje blokiraju ulaze u istraživačka postrojenja i dovode do gubitka novca.

Očekuje se da će potpisom predsjednika Busha zakon uskoro stupiti na snagu.

Izvor: Net.hr

 

 This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54749