KONTRAPUNKT

Blumington, SAD: Blokirana benzinska stanica u znak solidarnosti sa pobunom u Oaksaki

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by shmrko Nov 08, 2006 - 12:07 AM

Dvadeset maskiranih demonstranata je juče izašlo na ulice u Blumingtonu u znak solidarnosti sa borbom u Oaksaki i u znak sećanja na svog prijatelja buntovnika, Breda Vila. Noseći transparente na kojima je pisalo "Solidaridad con Oaxaca", "BP $ = Pemex $", i "Neka pobedi pobunjena Oaksaka", oni su blokirali BP-ovu benzinsku stanicu i najprometniju raskrsnicu u centru Blumongtona. Poslovanje je prekinuto tokom više od deset minuta dok su demonstranti igrali oko benzinskih pumpi, ostavljajući za sobom solidarne poruke. Saobraćaj je bio gotovo u potpunosti blokiran tokom tog perioda, iako je određeni broj agresivnih vozača uspeo da se probije kroz redove demonstranata.

Tokom sukoba sa besnim vozačima, demonstanti su objašnjavali da dok su sa jedne strane želeli da prenesu vest o borbi u Oaksaki ljudima u Blumingtoni, njihovi prioriet je bilo nanošenje finansijske štete interesima koji su povezani sa meksičkom državom i da prošire metode borbe koju su usvojili pobunjenici/e u Oaksaki (pre svega blokade puteva).

Grupa se raspršila odmah nakon što je dojavljeno da stiže policija. Nije bilo hapšenja.

Demonstracije su organizovane spontano i izvedene brzo, što je značilo da trebalo svega malo vremena i energije da bi sve bilo izvedeno. Iz tih razloga, i zbog neuspeha policije da brzo stignu na lice mesta, ovakav vid akcija se može ponavljati u kratkim vremenskim razmacima i to protiv onih koji su saučesnici u ubistvu Breda Vila i pokušajima meksičke države da u krvi uguši revolt Oaksake.

BP je takođe jedna od multinacionalnih kompanija koe su povezane sa Pemexom, državnom naftnom kompanijom iz Meksika. I Exxon i Shell, pre svih, održavaju bliske i lukrativne odnose sa Pemexom. Druge velike firme koje su povezane sa meksičkom državom uključuju grupe poput Grupo Bimbo i ISMA.

Izvor: infoshop.org/... [1]
Prevod: KONTRAPUNKT

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54722

Links in this article
  [1] http://www.infoshop.org/inews/article.php?story=2006110613435934