KONTRAPUNKT

Fakultetski harač

Iz drugih izvora / Reagovanja
Posted by devijant Nov 02, 2006 - 10:34 PM

Poslednjih dana oktobra, svake godine, na fakultetima zatičemo istu sliku. Protestne šetnje su postale prirodna i neprimetna pojava koja retko kad donese rezultat. Studenti Beogradskog univerziteta besni su na cene školarine, ali i plaćanja raznih obaveznih dažbina-harača. Ruka mora dobro, i često, da se zavuče u džep da bi student dobio uverenje o položenim ispitima (košta ga oko 600 dinara), odložio ispit (500 dinara), naknadno prijavio ispit (500 dinara), a ako slučajno želi da umesto sedmice pokuša ponovo da odgovara za devetku, to će ga koštati cirka 600 dinara. Da ne pominjemo školarine sa više nula (ima fakulteta gde vas studiranje košta i 240.000 dinara).

Gde taj novac odlazi, pita se roditelj prosečnog srpskog studenta dok iz izgrebanog šlajpika vadi poslednju crvenu, a o ručku će razmišljati sutra. Fakulteti se pravdaju da se novac koristi na modernizaciju nastave.

Koliko je stvarno bolje studiranje, pokazaće vreme i neke nove generacije za desetak godina. Mukom pritisnuti roditelji neretko se odlučuju na podizanje kredita, zadužuju se kako bi izgurali sina ili ćerku na pravi put, pitajući se da li smo postali elitističko-univerzitetsko društvo u kojem je studiranje privilegija određenog sloja društva. Onog što ima „šuške“.

Ministar čiji je ovo resor, Slobodan Vuksanović, odmahuje rukom. Njegovo je bilo da univerzitetima da autonomiju, a oni će dalje sami, smislio je lepo. Lopticu je lako prebacivati, dok studenti plaćaju... A, ako se neko od njih slučajno zapita šta ja sve tu plaćam, i još to pitanje postavi nekom od dekana, može da dobije i ovakav odgovor: „Šta te briga.“
Provereno tačno.

Predrag Mihailovic
-Urednik zabave

Izvor: Blic

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54693