KONTRAPUNKT

Irak kao Vijetnam

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by shmrko Okt 20, 2006 - 02:50 PM

Američki predsednik konačno priznao

Džordž Buš prihvata izvesna poređenja s traumatičnom prošlošću, ali ponavlja da neće povući trupe

Najmanje 24 osobe su poginule juče u seriji eksplozija u Iraku. Dva samoubilačka napada na severu zemlje odnela su 20 života, a četiri žrtve su zabeležene u prestonici Bagdadu. Najkrvaviji napad se dogodio u Mosulu kada je kamion eksplodirao u blizini policijske stanice i usmrtio 12 ljudi

Od našeg stalnog dopisnika

VAŠINGTON, 19. oktobra – Ofanziva gerile koja ovaj mesec pretvara u jedan od najsmrtonosnijih po Amerikance u Iraku može da se poredi s prekretničkim događajem u dugom Vijetnamskom ratu, frontu sa koga je američka vojska, pre više od tri decenije, bila primorana na povlačenje i koji je izazvao snažne političke potrese u SAD. To po Vašington vrlo neugodno poređenje prihvatio je sinoć kao „mogućno” prvi put i šef Bele kuće Džordž Buš.

Poređenje s traumatičnom prošlošću lansirao je komentator „Njujork tajmsa” Tomas Fridman, nalazeći da sadašnja bura u Iraku – gde je za samo 17 dana oktobra poginulo 68 vojnika SAD – podseća na žestoku ofanzivu zvanu Tet (početu 31. januara 1968.) u kojoj je armija tadašnjeg Severnog Vijetnama odnela samo propagandnu pobedu, ali dovoljnu da unutar Amerike rasplamsa masovni otpor prema tom ratu. U intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si, Buš je izjavio da bi ta teza „mogla biti tačna” jer i sada kao i onda na spoljnom frontu „raste nasilje” (uz napomenu da je u Iraku „Al kaida vrlo aktivna i opasna”) dok su Amerikanci „pred izborima” (parlamentarni, 7. novembra).

Predsednik je, ipak, odbacio mogućnost totalnog repriziranja vijetnamskih zbivanja u iračkom slučaju. Pa je, tako, precizirao da „u mom mandatu (do januara 2009) nećemo povući trupe iz Iraka jer bi odlazak predstavljao naš poraz”. Upitan da li predstojeći izbori predstavljaju svojevrstan referendum o ratu u Iraku, Buš je odgovorio da će to biti referendum, ali o tome „ko može bolje da obezbedi zemlju od budućih napada i da doprinese da nacionalna ekonomija nastavi da jača”.

Apsolutnog ponavljanja istorije, naravno, nema, ali hroničari uvažavaju da je ona „učiteljica života” i podsećaju da su dramatizacije povodom ofanzive Tet nagnale ondašnjeg američkog predsednika Lindona Džonsona da odustane od kampanje za reizbor. Pred Amerikancima su sada izbori za kongresmene, a ne za šefa države, ali ispoljava se sličnost s prošlošću u tome što bi vlast – ne u Beloj kući nego u parlamentu – mogla da pređe u ruke opozicije.

Najnoviji prilog takvim procenama dali su danas objavljeni rezultati ankete lista „Volstrit džornal” i televizije En-Bi-Si. Za vlast, sada opozicionih, demokrata u Kongresu izjasnilo se 52 odsto, a za očuvanje 12 godina duge dominacije republikanaca samo 37 procenata ispitanika. Ujedno, samo je 16 postotaka anketiranih dalo pozitivnu ocenu radu parlamenta, što je najniži nivo podrške toj zakonodavnoj vlasti u poslednjih 14 godina.

Popularnost vladajućih republikanaca je, kako se procenjuje, ponajviše u padu zbog pogoršavanja situacije u Iraku i niza skandala među njenim istaknutim predstavnicima. Upravo objavljeno Si-En-Enovo ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da čak 74 odsto građana smatra da je „Kongres izgubio vezu s prosečnim Amerikancima”, a 58 procenata misli da su parlamentarci više posvećeni „specijalnim” nego opštim interesima”.

Većina ispitanika, njih 54 odsto, kaže da je za njih postalo nemogućno dalje ostvarivanje „američkog sna” (da svaka naredna generacija živi bolje od prethodne). Ovakav pesimizam odudara od pokazatelja po kojima američka privreda osetno napreduje, uz relativno nisku stopu nezaposlenosti i rast vrednosti glavnih berzanskih akcija.

Poslednjih nedelja pale su i cene (prethodno znatno poskupelog) benzina, što bi, po pravilu, trebalo da poveća podršku vlastima. Ali takva podrška izostaje, mahom zbog omanjivanja vlasti u dva prioriteta koje je sama proglasila – na frontu u Iraku i u insistiranju na „moralnom ozdravljenju” nacije. Ispostavlja se, naime, da posrću i ratna taktika i funkcionerska etika.

M. Pantelić
[objavljeno: 20.10.2006.]
Izvor: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=9821&lang=2


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54639