KONTRAPUNKT

Kongres SAD-a odobrio 70 milijardi dolara za rat u Iraku

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Okt 01, 2006 - 11:50 AM

WASHINGTON - Američki Senat danas je jednoglasno odobrio dodatnih 70 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu, kao dio rekordnog vojnog proračuna od 448 miljardi dolara.

Do jednoglasne odluke došlo je usprkos dubokoj stranačkoj podijeljenosti oko smjera u kojem se razvija rat u Iraku, koji SAD košta osam milijardi dolara mjesečno. Iduća infuzija novca za Irak planira se idućeg proljeća.

Predsjednik Bush najavio je u Bijeloj kući da će potpisati prijedlog zakona te zahvalio Kongresu za "prihvaćanje zakona koji će osigurati američkim muškarcima i ženama u vojnim odorama sredstva nužna da zaštite zemlju i pobijede u ratu protiv terorizma".

Kompromis postignut između Kongresa i Senata predviđa 378 milijardi dolara za osnovne programe Pentagona, što je nešto manje od onoga što je Bush tražio, dok je za Irak i Afganistan odobreno 70 od traženih 110.

Od terorističkih napada 11. rujna 2001. do danas Kongres je odobrio 507 milijardi dolara za Irak, Afganistan i jačanje mjera sigurnosti u prekomorskim bazama. Rat u Iraku do sada je koštao 379 milijardi dolara a intervencija u Afganistanu 97 milijardi, prema kongresnoj arhivi.

Rat u Iraku sve je nepopularniji među Amerikancima, pa tako 61 posto njih smatra da SAD stoje loše u Iraku a 39 posto dobro, što je značajan porast od siječnja kada je broj nezadovoljnih tek prelazio polovicu (53 posto).

Čak 68 ispitanih smatra kako je rat u Iraku važno pitanje predstojećih parlamentarnih izbora 7. studenoga, pokazala je nova anketa CNN-a. Dok Demokrati nastoje držati rat u Iraku u središtu predizborne kampanje, kapitalizirajući na nezadovoljstvu birača, Republikanci ih nastoje fokusirati na rat protiv terorizma i prijetnju sigurnosti, ponavljajući kako je središnje izborno pitanje "koja im stranka jamči sigurnost".

Izvor: Jutarnji.hr, Hina

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54599