KONTRAPUNKT

Deca po narudžbi u zemlji televizora

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by shmrko Sep 29, 2006 - 10:07 PM

U američkim kućanstvima više televizora nego ljudi

WASHINGTON - Broj televizora nadmašio je broj osoba u američkom kućanstvu, rezultati su Instituta za istraživanje medija Nielsen.

"Danas prosječno američko domaćinstvo broji 2,73 televizora na 2,55 osoba", izjavio je glasnogovornik instituta Gary Holmes.

Kako on ocjenjuje, takvu tendenciju uzrokovale su niske cijene televizora i mnoštvo programa koji se nude.

"S porastom televizijskih kanala i programa, svatko u kući želi svoj televizor", pojasnio je.

Polovica američkih kućanstva posjeduje najmanje tri televizora, a samo 19 posto ih ima samo jedan.

Povećanje broja televizora poklapa se u s porastom sati provedenih ispred televizora tako da se pred televizorom u svakom domaćinstvu provede rekordnih osam sati i 14 sati dnevno. Svaka osoba u kućanstvu provede četiri sata i 35 minuta pred televizorom, što je također novi rekord.

"Ti rezultati pokazuju da je televizija i dalje najpopularniji način zabave", ocijenila je Patricia McDonough, stručnjakinja s instituta Nielsen.

(Hina)

http://www.vecernji-list.hr/... [1]

Dijete po narudžbi ?

Sve više Amerikanaca koristi preimplantacijsku genetsku dijagnostiku kako bi dobili "dizajniranu bebu", točno određenog spola i bez određene bolesti.

Centar za genetiku i javnu politiku Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu objavio je studiju o praksi preimplantacijske genetske dijagnostike (PGD) u časopisu Fertility and Sterility Američkog društva za reproduktivnu medicinu. Anketa je poslana na 415 klinika, a 190 ih je odgovorilo.

Anketa iz 2005. pokazuje da se u jednom od 20 pokušaja in vitro trudnoća u SAD koristila PGD. 23% ispitivanih klinika je reklo da je PGD učinjena kako bi stvorili "dizajniranu bebu", tj. bebu čiji je imunološki sustav kompatibilan onome od bolesnog brata ili sestre, omogućavajući liječnicima da prikupe tkivo ili stanice pri porodu za liječenje brata ili sestre. U praksi se 1% svih PGD izvede s tim ciljem.

42% klinika koje izvode PGD je izjavilo kako su to činili zbog nemedicinski vezane spolne selekcije. Približno polovica tih klinika bi spolnu selekciju ponudila jedino za drugo ili slijedeće dijete. Prema tim rezultatima, 9% svih PGD u SAD-u je 2005. napravljeno samo radi spolne selekcije.

Zaključci istraživanja pokazuju da sve više Amerikanaca koristi PGD da ima "dizajniranu bebu", a ne samo da budu sigurni da dijete neće imati određene bolesti. Etičar Arthur Caplan sa Sveučilišta Pennsylvania je rekao kako te rezultate drži "iznenađujućim" te da je određivanje spolne selekcije samo za obiteljsko uravnoteženje "zabrinjavajuće".

http://www.plivazdravlje.hr/... [2]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54589

Links in this article
  [1] http://www.vecernji-list.hr/newsroom/zanimljivosti/638255/index.do
  [2] http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=14423&show=1