KONTRAPUNKT

BUŠ: Sporazum u službi zaštite života Amerikanaca

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Sep 24, 2006 - 10:29 AM

Vašington - Bela kuća i republikanski senatori postigli su juče sporazum o tretmanu zatvorenika uhvaćenih u okviru američkog rata protiv terorizma. Predsednik Buš je rekao da će postignuti sporazum obezbediti nastavak ispitivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam koje CIA drži u svojim tajnim zatvorskim centrima. Buš je takođe izjavio da će sporazum očuvati program koji "će nam omogućiti da razbijemo terorističku mrežu i zaštitimo živote Amerikanaca". Ovaj dogovor će sada biti na dnevnom redu parlamentarnih debata, pre nego što bude usvojen i donet na potpis predsedniku SAD Džordžu Bušu.

Do neslaganja Bele kuće i grupe veoma uticajnih republikanskih senatora, predvođenih Džonom Mekejnom, došlo je prvenstveno oko prava koja uživaju agenti obaveštajne agencije CIA u ophođenju sa zatvorenicima tokom ispitivanja, kao i oko prava optuženih na odbranu tokom suđenja. "Ono što proizilazi iz ovog dogovora jeste način hapšenja, ispitivanja i izvođenja terorista pred sud. Ovo je lepa vest i lep dan za američki narod", izjavio je predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli. Sporazum, koji obuhvata plan za buduća vojna suđenja osumnjičenim teroristima, takođe detaljno objašnjava pravila o korišćenju poverljivih dokaza, kao i informacija koje su prikupljene prinudnim ispitivanjem zatvorenika.

Obe strane su saopštile da su postigle svoje ciljeve i da su se složile oko liste specifičnih zločina koji mogu dovesti do krivičnog gonjenja CIA agenata. Buš je pozdravio sporazum i izjavio, za televizijsku stanicu iz Orlanda, da podržava "program CIA za ispitivanje najopasnijih svetskih terorista i otkrivanja njihovih tajni". Majkl Hajden, šef CIA, u svojoj izjavi je dodao da "ako ovakav jezik sporazuma uđe u zakon, Kongres će nam omogućiti neophodnu podršku za nastavak hapšenja i programa ispitivanja".
Senator Džon Mekejn, zatvorenik za vreme rata u Vijetnamu, rekao je: "Sporazum koji smo postigli daje predsedniku neophodno oruđe koje mu je potrebno u ratu protiv terorizma koji će zle ljude privesti pravdi." On je dodao: "Nema sumnje da su integritet i duh Ženevske konvencije sačuvani".

Postignuti dogovor daje predsedniku dominantnu, ali ne isključivu, ulogu u odlučivanju povodom dozvoljenih metoda ispitivanja. On takođe zabranjuje zatvorenicima pozivanje na odredbe Ženevske konvencije kako bi hapšenje doveli u pitanje, ili se pozivali na povrede ljudskih prava i maltretiranje, kako je zahtevala administracija.

Pomoćne pravne odredbe najverovatnije će biti izrađene narednih dana, izjavio je senator Bil Frist na prepunoj konferenciji za novinare ispred svoje kancelarije. Prema Fristu, taj dogovor ispunio je tri suštinska uslova: "On štiti Amerikance garantujući im da će naš veoma dragocen program ispitivanja biti sačuvan, da izvori i tajne metode neće biti otkriveni teroristima i da naši vojnici mogu da počnu da sude teroristima koje držimo u pritvoru".
Prema predviđanjima administracije, nova pravila vojnih suđenja najverovatnije će biti sprovedena tokom suđenja nekima od 14 ključnih osumnjičenih terorista koji su prema Bušovom naređenju premešteni iz tajnih CIA zatvora u zatvor Gvantanamo na Kubi.

S.D.

Izvor: Danas

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54561