KONTRAPUNKT

Solun: Demonstracije zbog ekonomske politike

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Sep 11, 2006 - 08:11 PM

Atina - Grčka policija se u Solunu suzavcem i palicama suprotstavila stotinama demonstranata tokom velikog protestnog skupa sindikata protiv ekonomske politike konzervativne vlade. Nasilna grupa od oko 500 mladih, u subotu uveče izdvojila se iz protestne povorke u kojoj su bile hiljade demonstranata. Gađajući policiju zapaljenim bocama benzina i kamenicama, oni su pokušali da prodru u zgradu u kojoj je premijer Kostas Karamanlis trebalo da održi glavni godišnji govor o ekonomskoj politici Vlade.

Sindikati i opozicija svake godine priređuju velike demonstracije kada premijer otvara Međunarodni sajam u Solunu, što je najveći redovan godišnji skup u Grčkoj. U sukobima je izgorelo više od deset automobila, nema podataka o eventualnim povređenima, a policija je saopštila da je uhapsila tri napadača. Karamanlis je na otvaranju Sajma najavio smanjenje poreza na prihod građana i povećanje najmanjih penzija, nižih od 500 evra, kao i doprinosa za nezaposlene koji sada iznosi 330 evra.

Karamanlis je rekao da povećanja neće ugroziti smanjenje budžetskog deficita na manje od tri odsto bruto nacionalnog dohotka Grčke. Sindikati i opozicija smatraju da najavljena povećanja nisu dovoljna da zaustave pad životnog standarda i ukazuju da Vlada vodi ekonomsku politiku nauštrb porodica s najmanjim prihodima. Vlada je povećala porez na dodatu vrednost, a minimalna plata ostala je 680 evra.

Izvor: Beta,
http://danas.co.yu/20060911/evropa1.html#2 [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54516

Links in this article
  [1] http://danas.co.yu/20060911/evropa1.html#2