KONTRAPUNKT

Bura oko najave otvaranja američkih baza u Češkoj i Poljskoj

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Sep 05, 2006 - 05:52 PM

Izjava premijera Češke Mireka Topolaneka da podržava otvaranje američkih vojnih baza na teritoriji Češke izazvala je buru negodovanja u javnosti, dok opozicija već prikuplja potpise za organizovanje referenduma protiv takve odluke.

Pentagon je ranije poslao delegaciju u inspekciju mesta za potencijalne baze gde bi trebalo da budu smešteni sistemi u okviru antiraketnog štita. Osim Češke kao potencijalni domaćin štita (radaskih sistema i projektila) spominje se i Poljska. Prema rečima Tomasa Pojara, zamenika šefa češke diplomatije, postoji mogućnost da SAD u Češkoj razmeste samo radarske sisteme, a u Poljskoj raketne projektile.

Amerika već dve godine sprovodi plan o premeštanju vojnih baza iz, kako je ministar odbrane Donald Ramsfeld nazvao „stare Evrope“ u „novu Evropu“. U pitanju su zemlje u centralnoj Evropi, koju mahom čine bivše zemlje istočnog bloka, koje su se nalazile na zapadnoj i jugozapadnoj periferiji Varšavskog pakta. Geopolitički gledano, Pentagon želi da bude „bliži“ dešavanjima na Bliskom istoku, Kavkazu, istočnom Mediteranu i zemljama Magreba (severna Afrika).

Tako su naši istočni susedi Bugarska i Rumunija ranije ove godine tokom turneje američkog državnog sekretara Kondolize Rajs potpisale sporazume o otvaranju američkih baza na svojoj teritoriji. Kako je izjavio jedan visoki rumunski oficir, SAD su pre svega želele da pod kontrolom drže situaciju na Crnom moru.

Pentagon je prošle godine samo za održavanje vojnih baza u Nemačkoj potrošio sedam milijardi dolara. Na istoku, održavanje je jeftinije, a uz dolazak američkih vojnika zemlje domaćini će imati i ekonomsku korist.

Tokom ere hladnog rata SAD su ukupno u Evropi imale raspoređenih 213.000 vojnika (uglavnom u Zapadnoj Nemačkoj) i članicama NATO-a. Danas, kada Varšavski pakt više ne postoji, SAD u Evropi imaju ukupno od 70.000 vojnika.

Otvaranje baza u bivšim komunističkim zemljama i širenje NATO-a na istok, kao što se i očekivalo, izazvalo je negodovanje zvanične Moskve. Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov najavio je pre nekoliko meseci da će „Rusija izvršiti reviziju vojnih planova“ zbog „agresivne strategije NATO-a“.
A. Petrović

Izvor: BlicThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54497