KONTRAPUNKT

Vašington uložio milione dolara za svrgavanje Čavesa

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Avg 31, 2006 - 06:02 PM

Vašington - Američka vlada optužena je za pokušaj rušenja Čavesove vlade u Venecueli finansiranjem anonimnih grupa preko glavnih međunarodnih agencija za pružanje pomoći.

Milioni dolara obezbeđeni su preko "prodemokratskih programa" za koje Čavesove pristalice tvrde da su tajni pokušaji da se nanese poraz venecuelanskoj vladi.

Novac je obezbeđivala američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko njihove kancelarije za prelazne inicijative. Sve ovo otkiveno je kada je nedavno objavljeno da su SAD dale na raspolaganje 80 miliona dolara grupama koje su pokušavale da uvedu promene na Kubi, čiji je lider Fidel Kastro bliski saveznik Čavesa. Informacija o tolikim sumama dobijena je na zahtev koji je Asošijeted pres dostavio grupi Sloboda informacija. USAID je dao kopije 132 ugovora na kojima su zatamnjena imena i drugi identifikacioni detalji o gotovo polovini organizacija.

Kancelarija za prelazne inicijative, koja takođe radi u u zemljama poput Iraka, Avganistana, Bolivije i Haitija, pregledala je donacije u vrednosti više od 26 miliona dolara grupama u Venecueli od 2002.

"Ovi podaci svedoče da je dodeljena velika suma novca u cilju svrgavanja, ili neutralizovanja Čavesa", izjavio je Lari Birns, direktor Saveta za poslove iz Vašingtona. "SAD su nagrađivale diplomatsko ratovanje protiv Venecuele". On je dodao da dok Čaves optužuje SAD za destabilizaciju latinskoameričkih zemalja, termin "destabilizacija" više je primenjiv na ono što SAD pokušavaju da učine Čavesu. "To je pokušaj sprovođenja promena u nekom režimu", izjavila je Eva Golinger, venecuelansko-američki pravnik. "Nema sumnje u to. Mislim da američka vlada pokušava da maskira sve, isticanjem da je ovo samo jedna plemenita misija".

Predsednik Čaves je takođe optužio te grupe da uzimaju američki novac i predvideo da će SAD pokušati da iskoriste svoj uticaj na izborima u Venecueli koji se održavaju u decembru.

Zvaničnici USAID negirali su svake nagoveštaje da je novac imao politički cilj i istakli da je razlog za anonimnost nekih grupa njihova zaštita od mogućih uznemiravanja.

Zvaničnik USAID je izjavio da je novac korišćen za plaćanje "velikog broja seminara, obrazovnih programa, ili čak javnog televizijskog servisa u cilju promovisanja dijaloga između pristalica i protivnika Čavesa.

USAID takođe podržava programe kao što su dnevni centri za brigu o siromašnima, napredak u školama, zatim za juniorske sportske timove, vrtiće, izjavio je jedan zvaničnik USAID. On je dodao da je Venecueli dato znatno manje novca ove godine nego drugim zemljama Latinske Amerike. Tako je, recimo, budžet USAID za Venecuelu 3,8 miliona dolara, dok je u Boliviji 84,8 miliona, a u Peruu 85,1 milion. S.D.

Izvor: Danas

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54483