KONTRAPUNKT

Izraelski anarhisti blokirali vojni aerodrom

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by shmrko Avg 09, 2006 - 03:01 PM

Oko 20 izraelskih anarhista je blokiralo ulaz u vazduhoplovnu bazu Ramat David na severu Izraela, odakle lovci bombarderi poleću u bombarderske misije nad Libanom.

Akcija je održana tokom jutarnjih časova. Aktivisti su posedali na put koji vodi do baze, i držali transparente i zastave na kojima su se nalazili pozivi pilotima da odbiju da bombarduju civile i da učestvuju u ratnim zločinima. Demonstracije su razbijene a uhapšeno je 12 demonstranata.

Dole navedeni link vodi do stranice na kojoj se nalaze fotografije sa blokade, kao i sa velikih demonstracija protiv rata održanih u nedelju u Tel-Avivu na kojima je učestvovala velika anarhistička grupacija sa ružičasto-crnim samba bendom:

http://www.flickr.com/photos/activestills/ [1]

Izvor: http://www.infoshop.org/... [2]

Izrael, sever: direktna akcija protiv rata u Libanu

Inicijativa za antiautoritarnu antikapitalističku direktnu akciju* je danas bila uspešna. Pomenuta je na glavnom informativnom radijskom kanalu, takođe je bila i na ostalim elektronskim medijima.

Slike sa direktne akcije protiv rata, Ramat David izraelski vojni aerodrom, 8/8/06, Izrael, nalaze se na www.flickr.com/photos/activestills [3] - izvorni članak na hebrejskom se nalazi na  http://www.ynet.co.il/... [4]

PROTEST - Džonatan Polak: "Ovaj rat je plod izbora"...

12 levičarskih aktivista su uhapšeni na demonstracijama ispred vojne vazduhoplovne baze. Oko 25 aktivista je justros (utorak) stajalo ispred baze Ramat David sa transparentima na kojima je pisalo: "Prestanite sa ubijanjem civila", "Zaustavite ratne zločine". Oni su pozvali na hitan prekid vatre i puštanje na slobodu svih zatvorenika i ratnih zarobljenika.

Suprotstavila im se policija i 12 je uhapšeno. Hagai Matar: "Iz ove baze svakoga dana poleću piloti koji ubijaju nevine građane. Umesto hapšenja ratnih zločinaca, policija je odlučila da nas transformiše u ratne zločince." [Hagai je sa još četvoro osuđen na više od dve godine zatvora iz kojeg je izašao pre godinu dana, zato što je odbio da služi obavezne tri godine u izraelskoj vojsci čemu su podvrgnuti gotovo svi 18-godišnjaci.]

Demonstracije su održane bez dozovle, i policajci koji su došli iz policijske stanice koja se nalazi u obližnjem gradu Migdal Haemek uhapsili su 12 demonstranata koji su se sa njima sukobili pod sumnjom da krše javni red, ometaju saobraćaj, kao i zbog nezakonitih demonstracija.

Jedan od uhapšenih demonstranata - Džonatan Polak, koji je takođe uhapšen tokom tih aktivnosti rekao je za YNET da su demonstracije nadomak vojnog aerodroma organizovane zato što: "ova baza je odgovorna za ratne zločine - avioni koji poleću iz ove baze bacaju bombe na civile." Dodao je da "sudeći po zakonu mi moramo da sprečimo ove ratne zločine - u suprotnom bićemo smatrani za saradnie u tim zločinima." Takođe je dodao da je rat u Libanu plod izbora i da mora biti zaustavljen. "Ovaj rat je plod izbora koji nema veze sa kidnapovanim vojnicima niti sa nastojanjima da oni budu pušteni, ovaj rat je deo nastojanja da se preuredi bliski Istok."

Hagai Matar, aktivista komiteta protiv ratnih zločina koji je takođe protestovao, rekao je: "Mi smo došli da blokiramo ratne zločine koji svakoga dana započinju sa ovog mesta od strane pilota koji ubijaju nevine civile i uništavaju infrastrukturu. Mi u potpunosti odbacujemo stradanje civila sa obe strane. Izraelska vojska odlazi u rat koji takođe pogađa i nas - izraelsko društvo". U vezi sa hapšenjem Matar je rekao: "Mi smo ležali na putu i blokirali ulaz u bazu. Kada je policija došla rekli smo im da uhapse ratne zločince, ali oni su odabrali da nas transformišu u kriminalce i uhapsili su nas". Policija je izvestila da će osumnjičeni biti ispitivani i da će biti izvedeni pred sud zarad produđženja pritvora.


===========================================
* Dnevnik Haarez on-line izveštava da je u ovoj akciji učestvovalo oko 40 aktivista i da je to bila akcija Inicijative izraelskih anarhista protiv zida.

Ilan S.

Izvor: http://www.infoshop.org/ [5]
Prevod: KONTRAPUNKT

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54414

Links in this article
  [1] http://www.flickr.com/photos/activestills/
  [2] http://www.infoshop.org/inews/article.php?story=20060808043418505
  [3] http://www.flickr.com/photos/activestills
  [4] http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3288042,00.html
  [5] http://www.infoshop.org/inews/article.php?story=20060808092305752