KONTRAPUNKT

Izveštaj SE o tajnim zatvorima CIA

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by shmrko Jul 09, 2006 - 12:59 AM

Strazbur -- Dik Marti, švajcarski senator i izvestilac Saveta Evrope, podneo izveštaj o tajnim letovima i zatvorima CIA.

U izveštaju se navodi da su službe SAD u nekim evropskim zemljama, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Rumuniji, otimale osumnjičene za terorizam i prebacivale ih do zatvora SAD, za koje je utvrđeno da primenjuju mučenje.

Marti kaže da postoji čitav niz indicija da su na tlu nekih evropskih zemalja postojali tajni zatvori CIA i da su te zemlje pomagale službama SAD da transportuju osumnjičene u zatvore u Avganistanu i na Kubi. Prema njegovim rečima, pored Poljske, u tu grupu zemalja spadaju i susedi Srbije, Rumunija, Makedonija i BiH. "Ono što je utvrđeno, pa se pitanje dokaza više i ne postavlja, je da su službe SAD na evropskom tlu otimale osobe, da su službama SAD te osobe izručivale vlade i da su ih službe SAD transportovale u zemlje u kojima se u zatvorima primenjuje mučenje. Vlade su službama SAD izručivale osumnjičene van svake pravne procedure, a oni su zatim, takođe van svake pravne procedure, transportovani u Gvatanamo", navodi Marti.

Matri je s nekoliko saradnika iz Sekretarijata SE istraživao sedam meseci, s vrlo skromnim sredstvima. Postavili su pitanja vladama zemalja-članica SE, na koja neke još nisu poslale odgovor. Razgovarali su sa žrtvama, na primer s državljaninom Nemačke Kaledom al Masrijem, otetim u Makedoniji i prebačenim u Avganistan, gde je bio mučen. Marti u izveštaju kritikuje Vladu Makedonije zbog otpora da bilo šta prizna u vezi sa slučajem kidnapovanja.

"Kada je reč o nekim zemljama, može se razumeti njihov otpor. Međutim neke zemlje kao što je recimo BiH, priznale su da su prekršile svoje zakone i da su agentima SAD izručile tražene van svake pravne procedure. Preko agenata Vlade Makedonije i makedonskih službi mi znamo da se stvari nisu dogodile na način kako to predstavlja vlada. Vlada Makedonije bi trebalo da kaže kako su se stvari zaista dogodile ili bar da sastavi nezavisnu parlamentranu komisiju radi utvrđivanja činjenica. Ne treba zaboraviti da postoje žrtve. Mislim da su čak i Amerikanci shvatili da je Al Masri, uhapšen van pravne procedure i prebačen u Avganistan, gde je bio izložen mučenju, zapravo čovek koji sebi nema šta da prigovori", kaže Marti.

Komesar EU za pravosuđe i bezbednost Franko Fratini rekao je da, ako pravosudne istrage potvrde navode iz izveštaja, zemlje kao Rumunija i Makedonija mogle biti izložene sankcijama EU.Marti kaže da bi neke vlade dobro učinile ako bi same radile na istraživanju istine pošto se dosta stvari dešavalo u obaveštajnim službama, a da većina vlada čak nije bila informisana. "Ali, ako te države uporno i dalje sve negiraju, a sutra se pojavi dokaz njihova situacija biće delikatna. Činjenica da se SE angažovao u toj aferi znači da Evropa treba da se ujedini. Neophodno je na obe strane Atlantika postići saglasnost o pravoj strategiji borbe protiv terorizma i zaustaviti davanje legitimnosti terorističkim pokretima", kaže Marti.

Izvor:B92


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54360