KONTRAPUNKT

Vijesti sa fronta

U fokusu / Protest & Survive
Posted by ivan Sep 06, 2004 - 11:45 PM

Pregled dešavanja za mjesec avgust.

31. avgust, Buenos Aires (Argentina) - Oko 100 pobunjenika je uhapšeno poslije napada na zgradu ministarstva ekonomije u kojoj je održan sastanak argentinskog ministra ekonomije i šefa MMF-a (Rodrigo Rato). Maskirani napadači su probili policijski kordon, zapalili automobilske gume na glavnom ulazu u zgradu i bacali kamenice na policiju za suzbijanje nereda. "Obični" policajci su uhapsili nekoliko napadačai dok su specijalci pokušavali da suzavcem i gumenim mecima rastjeraju demonstrante. Ranije tog dana eksplodirala je bomba ispred predstavništva banke BBVA i tom prilikom su oštećeni svi prozori, a napadači su dijelili letke sa natpisima "Rato napolje iz Argentine. Ne plaćajte spoljni dug". Još jedna bomba, koja nije eksplodirala, pronađena je u jednom od McDonalds restorana. Pobunjenici su napali i hotel Šeraton gdje je održan sastanak zvaničnika MMF-a.

Insurekcija (pobuna) se nastavlja!
Buenos Aires, Argentina
31. avgust 2004.

 

30. avgust, San Foca (Italija) - Anarhistička grupa "Enemies of Every Border" održala je demonstracije ispred prihvatnog centra za imigrante "Regina Pacis", objavljujući da je: "Nemoguće sakriti pravu ulogu prihvatnih centara. Ne može da prođe ni jedan dan bez pobuna, pokušaja bjekstva, ili samodestruktivnog djelovanja. Ovi centri su zatvori." Anarhisti su pročitali izjavu solidarnosti sa jednim od imigranata iz kampa "Regina Pacis" (Andrey Vasilovici) koji je pao i povrijedio se prije dvije nedelje (postao je nepokretan) kada je pokušao da pobjegne iz centra. Tokom demonstracija, zatvoreni imigranti su vikali kroz prozore pokušavajući da ukažu na patnju kroz koju prolaze. Jedan od njih je rekao da je izgubio nadu i da otpočinje štrajk glađu.

29. avgust, Isola Capo Rizzuto (Italija) - 8 Palestinaca, 3 Marokanca, jedan Alžirac i jedan Tunižanin su uhapšeni i protiv njih je pokrenut krivični postupak poslije pokušaja bjekstva iz prihvatnog centra za imigrante "Sant'Anna". Prije hapšenja u centru je došlo do nereda i sukoba sa policijom.

29. avgust, Atina (Grčka) - Oko 100 anarhista je izazvalo nerede u turističkom naselju napadajući banku i McDonalds. Kada su stigle jedinice za suzbijanje nereda, demonstranti su ih napali kamenicama i molotovljevim koktelima dok je policija odgovorila suzavcem. Najmanje 6 osoba je uhapšeno.

27. avgust, Atina (Grčka) - Više od 1,000 ljudi je izašlo na ulice da protestvuje protiv najavljene posjete Kolina Pauela. Manja grupa maskiranih anarhista je uništila kamere za nadzor i na bilbordu ispisala grafit "Against the Olympics of Repression". Polupana su i stakla na obližnjoj banci, a napadnute su i prostorije Unije poslodavaca.

25. avgust, Kairo - Oko 1,000 sudanskih izbjeglica je okupiralo kancelarije visokog komesara za izbjeglice UN-a, pri čemu su povređena tri egipatska specijalca, razbijena su stakla na zgradi, a uništavani su i automobili, kao i, stražarske kućice koje su se nalazile ispred zgrade. U neredima je povređeno najmanje sedam izbjeglica, dok je njih 15 uhapšeno.

22. avgust, Halifaks (Nova Scotia, Canada) - Oko 140 lučkih radnika je tokom divljeg štrajka obustavilo rad u znak solidarnosti sa drugovima koji su ostali bez posla zbog učešća u prethodnim divljim štrajkovima.

20. avgust, Olmito (Texas, United States) - Zatvorenici su odbili da se vrate u ćelije, pri čemu je došlo do nereda u kojima su povrijeđena dva čuvara. Poslije upada SWAT tima pobuna je ugušena.

19. avgust, Buenos Aires (Argentina) - Radnici kompanije Edenor (elektrodistribucija) bacali su kamenice i molotovljeve koktele na upravnu zgradu te kompanije poslije čega je prizemlje zgrade u potpunosti uništeno, a razbijeni su i prozori na gornjim spratovima. Sindikati koji predstavljaju radnike trenutno vode pregovore sa predstavnicima korporacije. Edenor je u vlasništvu korporacije Electricite de France.

17. avgust, San Foca (Italija) - Došlo je do velikih sukoba između policije i imigranata koji se nalaze u prihvatnom centru "Regina Pacis". Šest imigranata je uspjelo da pobjegne iz centra. Nekoliko sati kasnije, bačen je molotovljev koktel na kuću Don Cesare Lodeserto-a, koji je upravnik centra. Kuća je neznatno oštećena. "Ostavljena" je i poruka na automobilu jednog od članova njegove porodice: "Rat protiv Don Cesara, upravnika zatvora za imigrante - Regina Pacis". Grupa anarhista je 11. jula napala centar "Regina Pacis", kada su i imigranti zatvoreni u centru izazvali nerede što je nekima omogućilo bjekstvi iz kampa. U žestokom sukobu anarhista sa policijom uhapšen je anarhista Salvatore Signore. 15. i 23. jula bačen je eksploziv na predstavništvo banke Intesa u Milanu, jer se u ovoj banci nalaze računi centra "Regina Pacis". U poruci koja je postavljena ispred mjesta događaja, napadači su pozvali na uništenje svih zatvora i solidarnost sa zatvorenim anarhistima.

1. avgust, Launceston (Tasmania) - Napadnute su škole Invermay, Youngtown, Waverley, Rocherlea, Summerdale, Mowbray Heights i Punchbowl. Napadači su iza sebe ostavili razbijene prozore i anarhističke grafite. Pokušaj podmetanja požara u školi Punchbowl nije uspio.This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=353