KONTRAPUNKT

ZAČARANI KRUG

U fokusu / Reagovanja
Posted by ivan Jul 25, 2004 - 04:01 PM

Zasto posle izvestaja o strajkovima zaposlenih i drugim protestima u sferi ekonomije ne slede izvestaji o njihovom ISHODU? Taj ishod je uvek isti...

Politika, 25. VII 2004.

RADNICIMA LAKNULO

Vlada obecala i ubrzano restruktuiranje Kombinata


BOR – U Boru je, u dobrom raspolozenju i uz vatromet na velikom platou ispred Doma kulture, gde se okupilo vise od 1.000 radnika i gradjana Bora i Majdanpeka, odrzano veliko slavlje. Proslavljen je ohrabrujuci dogovor sindikalnih predstavnika Borskog kombinata sa predstavnicima vlade Srbije o ispunjavanju dela zahteva, koji su bili izlozeni i na ulicama Bora i prilikom blokade autoputa kod Paracina.

Ucesnicima trodnevnog protesta i svim gradjanima Bora i Majdanpeka laknulo je sto je dogovoreno da ce plate zaposlenima biti redovnije i da ce vec treca plata dostici prosek primanja u privredi Srbije, kako su ucesnici protesta zahtevali. Posebno raduje obecanje vladinih predstavnika da ce biti obezbedjeno 30 miliona evra koji ce kamaratima omoguciti vecu proizvodnju bakra i zarade koje ce zavisiti iskljucivo od njihovog rada.

Na ovaj nacin bice stvoreni uslovi da se realizuje vec usvojeni program oporavka i dugorocne stabilizacije proizvodnje u Borskom kombinatu. Ovde za to ima povoljnih uslova, jer su potvrdjene dugorocne i isplative rezerve rude (za narednih 100 godina), a dobrom poslovanju pogodovace i povoljnija cena bakra na svetskom trzistu od 3.000 dolara za tonu.

Vlada je obecala i ubrzano restruktuiranje Kombinata, sto ce, procenjuje se, ubrzati privatizaciju i vecu zainteresovanost domacih i stranih partnera za ulaganja u ovaj kombinat. (…)

S. T.

(kraj teksta iz Politike)


To sto je, po svoj prilici, rec o narucenoj limunadi, ne menja nista: vatromet, dobro raspolozenje, olaksanje – sve to se zaista dogodilo.

Sve se zavrsava na isti nacin: malo vece plate, redefinisana akcionarska prava, malo veca otkupna cena, malo bolji radni uslovi, itd. Ukratko, nagodba. Do sledece prilike, tj. do sledeceg pogorsavanja uslova. Uvek isti, zacarani krug. Da bismo u njemu ostali, uopste nam nisu potrebni pomoc i izrazi solidarnosti zabrinutih levicarskih aktivista.

Ali, bez izvestaja o ishodu stice se utisak da ti protesti imaju neki revolucionarni potencijal. O tome nema ni govora. A opet, upravo tu se postavlja revolucionarno pitanje: hocemo li izaci iz tog zacaranog kruga svakodnevne ekonomske ucene? Iz orbite rada, robe, ekonomije, natezanja oko boljih uslova i novih pogorsanja? Sta to uopste znaci? Da li cemo uspeti da to makar artikulisemo?

O tome cemo jos pricati, samo skrecem paznju na uvek isti obrt koji sledi nakon dramaticnih izvestaja o izbijanju i razmerama nekog protesta, koje aktivisti brze-bolje prenose i prate, a zatim cudno vrdaju ili prosto umuknu kada dodje do lako predvidljivog razresenja krize.

Svi protesti koji se odvijaju na terenu kapitala i izrazavaju njegovim terminima nemaju nikakav revolucionarni potencijal. Ali, oni nas ipak postavljaju pred revolucionarno pitanje: potpuno okretanje ocekivanja od sfere robne ekonomije i totalno odbacivanje robnih odnosa. Treba videti sta to sve konkretno znaci.

Pre mnogo godina, jedan radnik fabrike FORD svedocio je o toj situaciji na sledeci nacin:

“Od 1936. borio sam se za vece nadnice. Pre mene, moj otac se borio za vece nadnice. Danas imam TV, frizider i Kortinu. Ali, ako me pitate, to je bio pseci zivot, od pocetka do kraja.” (navedeno u Raoul Vaneigem, Revolucija svakodnevnog zivota, 1967)

I sta onda reci o svima koji od tog pseceg zivota prave fetish? Treba traziti izlaz iz tog zacarnog kruga. Zahtev – tacnije, nameru – da se predje na potpuno drugacije odnose i vidjenje zivota treba artikulisati vec sada. Put ka pravom zivotu ne vodi kroz stalnu borbu za bolje radne uslove vec kroz odbacivanje sfere rada i robne ekonomije u celini.

U prethodnim pokusajima da se ovo pitanje uopste otvori, skoro jedini odgovor bila je primedba da je sve to “nerealno”. Gledajte onda gde vodi taj “realizam” i javite sta ste otkrili. Ali, ispricajte nam celu pricu. Ili da nas ipak postedite? Onaj radnik Forda je vec rekao sve.

Aleksa

PS: Ovde se otvaraju mnoga pitanja, zapravo sva moguca. Ovo je samo skica ili predlog za razmisljanje.

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=254