KONTRAPUNKT

Vojnik SAD silovao, pa ubio

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by shmrko Jul 05, 2006 - 03:11 PM

Vašington, Bagdad -- Jedan vojnik SAD optužen da je blizu Bagdada silovao jednu Iračanku i potom ubio nju i tri člana njene porodice.

Stiven Grin je u noći između 11. i 12. marta s tri vojnika ušao u kuću pored kontrolnog punkta, nedaleko od Bagdada, gde je silovao jednu od žena koje su tu živele, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD. Prema svedočenju vojnika koji su bili s Grinom, mladić je najpre ušao u sobu u kojoj su bili jedna žena, muškarac i devojčica, a kad je izašao rekao je: "Ubio sam ih, svi su mrtvi".

Stiven Grin i drugi vojnik su zatim silovali jednu devojku koja je takođe bila u kući, a zatim ju je Grin ubio. Vojnici su pušku iz koje je pucano bacili u kanal i spalili svoju odeću, na kojoj je bilo tragova krvi. Na fotografijama koje su sn imljene u kući, nekoliko časova kasnije, vidi se da su vojnici pokušali da spale leš silovane devojke.

Četvorostruko ubistvo najpre je pripisano iračkim pobunjenicima, sve dok 20. juna nije izašla na videlo prava verzija događaja. Stiven Grin, koji je posle 11 meseci službe vraćen kući zbog psihičkih problema, uhapšen je u petak uveče, kada se oglasila i američka vojska u Iraku, najavljujući istragu.

Prema zakonima SAD, vojnik osumnjičen da je počinio zločine u inostranstvu može biti gonjen pred domaćim civilnim sudom kao da je te zločine počinio na teritoriji SAD. Grin bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu za ubistva i na doživotni zatvor za silovanje.

Izvor:Beta-B92

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1424