KONTRAPUNKT

Istraga zbog pesme

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by shmrko Jun 16, 2006 - 08:02 PM

Vašington -- Komanda marinaca SAD pokrenula preliminarnu istragu o marincu koji je pevao pesmu o ubistvu Iračana.

Kako je saopšteno iz Komande, ciljevi istrage o spornom snimku jesu da bude utvrđeno da li je Džošua Belajl prekršio vojne zakone i održati red i disciplinu. Na snimku od četiri minuta zabeleženo je Belajlovo pevanje, čiji slobodan prevod glasi: "Zgrabio sam njenu malu sestru i stavio je ispred sebe. Kada su meci počeli da lete, krv je prsnula između njenih očiju, a onda sam se smejao kao manijak."

Komanda je pesmu okarakterisala kao nedoličnu, a navedeno je da će istraga trajati nekoliko dana i da će potom biti odlučeno da li će protiv Belajla biti pokrenuta formalnija istraga koja bi mogla da dovede do disciplinskih mera.

Belajl se iz Iraka vratio u martu, sada je stacioniran u Severnoj Karolini, a lokalnim novinama je izjavio da je pesma trebalo da bude smešna, a da je tekst inspirisan jednim satiričnim filmom iz 2004. "To je pesma koju sam izmislio i nije ništa više od nečeg što je trebalo da bude smešno. Izvinjavam se ako je to bilo kome u muslimanskoj zajednici povredilo osećanja. Pesma je napisana zbog dobrog humora i nije uperena ni protiv jedne partije, ni strane ni domaće", rekao je on.

Za postojanje snimka saznalo se u vreme kada je počela istraga o ulozi marinaca u ubistvu 24 iračka civila u mestu Hadita u Iraku, u novembru.

Snimak možete pogledati ovde.

http://www.cair.com/default.asp?Page=articleView&id=2188&theType=NR

Izvor:Beta

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1393