KONTRAPUNKT

Meksiko Siti strahuje od militarizacije

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Maj 17, 2006 - 01:53 AM

Vašington - Predsednik SAD Džordž Buš planira da pošalje pripadnike Nacionalne garde kako bi patrolirali duž južne granice SAD s Meksikom, što je podstaklo zabrinutost njegovog dugogodišnjeg saveznika, meksičkog predsednika Visentea Foksa koji je pozvao Buša i izrazio mu svoju zabrinutost. Zvaničnici Bele kuće su izjavili da je Buš uverio Foksa da nije razmotreno stalno prisustvo snaga Nacionalne garde na granici dveju zemalja.

"Predsednik je jasno rekao da SAD smatraju Meksiko za prijatelja", izjavila je Maria Tamburi, portparol Bele kuće. Ona je izjavila da je predsednik Foksu rekao: "Ono što je razmotreno nije militarizacija granice, već privremena podrška personala Nacionalne garde na graničnoj patroli".

U sinoćnjem televizijskom obraćanju naciji Buš je nazvao veoma značajnim prisustvo snaga Nacionalne garde na granici. Izveštaj o planu izazvao je zabrinutost proteklog vikenda među kongresmenima, uključujući i Republikance koji su izjavili da se plaše Nacionalne garde koja je već znatno proširila svoje vojne misije u inostranstvu, ali i u zemlji gde je odgovarala na prirodne katastrofe. Buš je juče naveo i nekoliko drugih predloga, od kojih neki imaju za cilj zatvaranje granice i proterivanje radnika koji su ilegalno u SAD. Bušovi pomoćnici su izjavili da će Buš ponoviti pozive za ponovno razmatranje zakona o imigrantima koji uključuje odredbe o davanju ilegalnim imigrantima prava na legalan rad u SAD.

Inače, ministri odbrane SAD i Meksika sastali su se u petak u Pentagonu. U izveštaju iz kancelarije meksičkog predsednika kaže se da je tokom 30. minuta razgovora s Bušom Foks ponovio američkom predsedniku svoje uverenje da bi najbolji način za rukovođenje problemom ilegalnih imigranata bilo sadržajnije zakonodavstvo. Migracija je ključna tačka Foksove spoljne politike u poslednjih šest godina njegovog mandata. S. D.

http://www.danas.co.yu/ [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1330

Links in this article
  [1] http://www.danas.co.yu/