KONTRAPUNKT

Nemački "Robin Hudovi" siromašnima pružaju ukus života na visokoj nozi

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by shmrko Maj 12, 2006 - 11:41 PM

Bandu anarhističkih lopova u stilu Robina Huda, koji se oblače kao superheroji i koji kradu skupu hranu iz ekskluzivnih restorana i delikatesnih radnji da bi je dali siromašnima, juri policija u nemačkom gradu Hamburgu.

Allan Hall
The Scotsman

Članovi bande navodno uživaju da ubacuju humor u svoje pljačke, koje se oslanjaju na samu brojnost [pljačkaša] i konfuziju koju izaziva njihovo prisustvo. Nakon što su oteli goveđe filete Kobe, šampanjac i dimljenog lososa iz gurmanske prodavnice u ekskluzivnoj ulici Elbaštrase, pre nego što su pobegli kasirki su poklonili buket cveća.

Poslednja pljačka deo je obrasca ponavljanog tokom poslednjih nekoliko meseci, koji sugeriše da lopovi imaju osmišljen plan da istaknu ono što vide kao nejednakost inherentnu nemačkom društvu.

Pa ipak, vlasti se ne slažu. Bodo Franc, policijski predstavnik za štampu, je rekao: "Oni ostavljaju utisak kao da su isti kao Robin Hud. Ima ih oko 30 u grupi. Ali šta god da su im motivi, oni su lopovi, prosto i jednostavno."

Karsten Sivers, menadžer luksuznog supermarketa u bogatom delu Hamburga Blankenese, nedavno je gledao kako pljačkaši beže sa kolicima punim skupocene hrane, uključujući Kobe govedinu koja se, po ceni većoj od 100£ za funtu (1 funta = 0.454 kg, prim. prev.), uvek nalazi na njihovoj nezakonitoj listi za kupovinu.

U drugom skorašnjem "mažnjavanju", banda je počistila sto za ručavanje u vrhunskom restoranu - uz negodovanje onih koji su sedeli za stolom - strpavši plen u džakove, dok je jedan od njihovih članova držao transparent na kome je pisalo: "Berićetne godine su gotove" (Fat years are over) - što je naslov filma koji se trentuno prikazuje po Nemačkoj.

U izjavama na internetu, banda poentira naglašavajući da se njihov plen distribuira primaocima iz Harca IV - najsiromašnijima među dugotrajno nezaposlenima u Nemačkoj. Ovo dobročinstvo je nazvano po osramoćenom Foklsvagenovom direktoru personala Peteru Harcu (Peter Hartz) koji je, pre nego što je ostao bez posla kod proizvođača automobila zahvaljujući skandalu sa protistutkama i mitom, smislio novi način za proveravanje finansijskih prilika pojedinaca prilikom dodeljivanja prava na javnu pomoć koji su mrzeli i kojem su se podsmevali ekonomski najugroženiji pripadnici/e društva.

Kada je banda opljačkala gurmansku radnju u aprilu - izazvavši policijsku istragu ogromnih razmera koja je koštala poreske obveznike 20.000£ a da nije došlo ni do jednog hapšenja - ostavili su poruku u kojoj je pisalo: "Bez sposobnosti superheroja da im pomognu, obični ljudi ne bi mogli da prežive u gradu milionera."

U policiji kažu da su koncentrisali svoju istragu na labave kolektive anarhista i nezadovoljnika koji se zovu "Hamburg in Vain", za čije članove pretpostavljaju da su superheroji. Ali priznaju da postoji izvestan osobeni stil i umeće u njihovim pljačkama.

Banda je takođe odgovorna za bioskopske ulaznice koje su se pojavile na crnom tržištu i koje su besplatno podeljene siromašnima, ka i za štampanje letaka kojima su prolaznicama objašnjavali kako da prevare kontrolore u gradskim autobusima i podzemnoj železnici.

Gosn. Franc je rekao: "Oni pokušavaju da kriminal učine zabavnim ali su zapravo politički motivisani."

prevod: KONTRAPUNKT

"The Scotsman" - http://news.scotsman.com/... [1]
http://info.interactivist.net/... [2]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1328

Links in this article
  [1] http://news.scotsman.com/index.cfmid=692762006
  [2] http://info.interactivist.net/article.pl?sid=06/05/10/1655200