KONTRAPUNKT

Osuđenika na smrt ubijali 90 minuta

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Maj 04, 2006 - 08:58 PM

Džozef Luis Klark (57) plakao dok su pokušavali da mu pronađu venu

Umesto koliko-toliko dostojanstvene egzekucije smrtonosnom injekcijom, poslednji trenuci života jednog osuđenika na smrt u SAD pretvorili su se u pravu agoniju. Izvršenje smrtne kazne nad 57-godišnjim Džozefom Luisom Klarkom kasnilo je 90 minuta, jer medicinsko osoblje nije moglo da pronađe zdravu venu u koju bi bio ubrizgan sadržaj smrtonosne injekcije. Tokom tih sat i po Klark je plakao i molio, ali nije vredelo.


Kako je prenela agencija AP, tokom egzekucije u zatvoru u Lukasvilu (država Ohajo) medicinski stručnjaci su prvo 25 minuta pokušavali da pronađu Klarku pravu venu na desnoj ruci. Iznerviran odlaganjem, jedan od članova ekipe Klarku je podigao pantalone na desnoj nozi tražeći venu u koju će biti ubrizgana smrtonosna injekcija. Kada je došlo do problema, osuđenik Džozef Luis Klark počeo je da viče: „Ne radi, ne radi!“ i da moli za život, ali mu to nije pomoglo. Umro je 90 minuta kasnije.

Istovremeno, napetost je rasla i iza staklenog zida gde su se nalazili svedoci egzekucije i članovi porodica Klarkovih žrtava. Potom je iza stakla navučena zavesa da prisutni ne bi gledali mučne scene dok je Klark molio i plakao da mu se poštedi život. Tek kada su uspeli da mu pronađu zdravu venu, zavesa je kao u nekom morbidnom pozorištu sklonjena da bi prisutni posmatrali smrt ljudskog bića.

„Ovo se nikada ranije nije dogodilo. Odlaganje egzekucije je bilo neophodno“, kaže Andrea Din, portparol zatvora. „Egzekucija je izvršena tek pošto su medicinski stručnjaci pronašli venu na Klarkovoj levoj ruci. On je proglašen mrtvim u 11.26 sati“, dodala je Dinova.

Klark je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva jednog radnika na pumpi i studenta tokom serije razbojništava koje je počinio 1984. godine.

Još neobičniji slučaj dogodio se u februaru ove godine kada je u Kaliforniji dva puta odlagano izvršenje smrtne kazne nad Majklom Moralesom, pošto uprava zatvora nije mogla da pronađe kvalifikovano osoblje koje bi mu ubrizgalo smrtonosnu injekciju. Morales sada čeka na izvršenje najteže kazne, dok vlasti u Kaliforniji razmatraju reviziju pravila o izvršenju kazne.

U januaru ove godine Vrhovni sud je stopirao jedno izvršenje smrtne kazne na Floridi kako bi se utvrdilo da li hemikalije koje se koriste pri egzekuciji krše ustavom zabranjeno surovo kažnjavanje.

Uprkos brojnim protestima organizacija za zaštitu ljudskih prava, danas 38 od 50 američkih federalnih država primenjuje smrtnu kaznu. Smrtonosnu injekciju kao metod izvršenja smrtne kazne koristi 37 država, elektrošokove ukupno deset (u Nebraski je to jedini način), gasna komora se primenjuje u pet država, vešanje samo u Nju Hempširu i Vašingtonu, a streljački vod u Ajdahu i Oklahomi.

Prema podacima organizacije „Amnesti internešenel“, tokom 2005. je izvršeno ukupno 2.148 egzekucija u 22 zemlje, dok je istovremeno 5.186 ljudi osuđeno na najtežu kaznu u 53 države. Svega četiri zemlje su izvršile čak 94 odsto egzekucija tokom 2005. To su Kina (1.770), Iran (94), Saudijska Arabija (86) i SAD (60). Prema procenama ove organizacije, na izvršenje smrtne kazne danas u svetu čeka više od 20.000 osoba. Uprkos frapantnim podacima, globalni trend je da sve više država ukida smrtnu kaznu kao nehumanu. Poslednje države koje su to učinile su Meksiko i Liberija.

Smrtna kazna je beskoristan faktor odvraćanja“, kaže doktor Vilijam F. Šuls, izvršni direktor „Amnesti internešenela“.

A. Petrović

http://www.blic.co.yu/ [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1311

Links in this article
  [1] http://www.blic.co.yu/