KONTRAPUNKT

Štrajk zakazan za utorak

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Mar 27, 2006 - 12:42 AM

Francuski Studenti odbili da pregovaraju sa premijerom De Vilpenom Lideri glavnih studentskih udruženja u Francuskoj, koja se protive kontroverznom novom zakonu o radu, odbili su poziv na razgovore koji im je uputio premijer Dominik de Vilpen. Generalni štrajk u kome će se studentima priključiti i sindikati radnika zakazan je za sutra.

Studenstki lideri kažu da nema smisla razgovarati dok vlada ne pristane da povuče sporni zakon koji stupa na snagu u aprilu.

Od premijera se udaljio i Nikola Sarkozi, ministar unutrašnjih poslova koga mnogi vide kao De Vilpenovog glavnog konkurenta na predsedničkim izborima dogodine. Naime, Sarkozi je javno pozvao vladu da odustane od izmene zakona i postigne kompromisni dogovor sa studentima.

Sporni Zakon o radu i posebno odredbe o uslovima za zapošljavanje i otpuštanje mlađih od 26 godina, doveli su do serije protesta širom Francuske u poslednje dve nedelje. Vlada kaže da cilj novog zakona nije eksploatacija mladih već podsticanje kompanija na prijem većeg broja mladih i da istovremeno nudi poslodavcima lakši postupak za otpuštanje mladih.

Dok se studenti spremaju za štrajk, njihove kolege koje su uhapšene prošle nedelje osuđene su na robiju. Pred jednim pariskim sudom petorica studenata dobili su dvomesečnu kaznu zatvora.

U vreme protesta i sukoba sa policijom tokom vikenda u Parizu je ukupno uhapšeno 59 osoba, od kojih je 19 oslobođeno pošto protiv njih nije podneta tužba.

„Bez povlačenja zakona nema ni govora o mogućim pregovorima“, rekao je Ksavije Paskal, jedan od studenskih lidera.

Delegati 80 francuskih univerziteta, njih oko 500 okupili su se juče u Eks an Provansu kako bi koordinirali svoje dalje akcije. U zajedničkom saopštenju oni su najavili da će blokirati železničke stanice i glavne puteve na dan generalnog štrajka, kao i da će tražiti ostavku vlade.

http://www.blic.co.yu/ [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1238

Links in this article
  [1] http://www.blic.co.yu/