KONTRAPUNKT

Francuska - protesti se nastavljaju

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by ivan Mar 17, 2006 - 11:36 AM

(16. 03. 2006.)

Sorbona: Neredi

Interventne policijske jedinice (CRS) pustile da 200 naoružanih fašista prođe pored njih i napadnu omladinu i studente/kinje. Ranije tokom večeri, oko 19:30h, interventne jedinice upotrebljavale suzavac i vodene topove kako bi spriječile okupljanja.

Sada je jasno da su barikade napravljene od prevrnutih automobila u ulici Vaugirard postavljene u samoodbrani.

U međuvremenu, oko 212 ljudi je uhapšeno do 19:40h, od toga 147 u Parizu. Povrijeđeno je oko 35 policajaca i pripadnika interventih jedinica.

[-----]

Policijsko nasilje

U Parizu interventne jedinice u saradnji sa RG-om (nezavisna policijska obavještajna jedinica za koju se pretpostavlja da špijunira novinare i političke protivnike) opkolile i napale demonstrante.

Danas je uhapšeno oko 300 demonstranata, mada ostaje nejasno kako je policija identifikovala one “koji su izazvali nerede”. Ono što je sasvim sigurno jeste da je grupa članova/ica CNT-a uhapšena ranije tokom dana. Razlog: izašli su na stanici (metroa) u blizini demonstracija.

[-----]

Kako se sukobi intenziviraju, policija ispaljuje gumene metke na demonstrante

Interventne jedinice su tokom prošle noći ispaljivale gumene metke i suzavac na studente/kinje koji/e su odgovorili/e bacanjem molotovljevih koktela i kamenja. Demonstranti su se tokom sukoba rugali policajcima povicima “CRS je SS” poredeći tako interventne jedinice francuske policije sa Hitlerovim snagama. Interventne jedinice su odgovorile vodenim topovima, suzavcem, palicama i gumenim mecima. Prema saopštenju policije uhapšeno je 150 ljudi, dok je 35 policajaca povrijeđeno.

Studenti/kinje su takođe omeli/e željezničke usluge u nekoliko gradova širom zemlje. U Nansiju je omladina policiju gađala kamenjem i uništila nekoliko automobila, dok je Univerzitet u Tuluzu zatvoren nakon što je došlo do sukoba studenata/kinja koji/e željeli/e da se priključe protestu, i onih koji su bili/e protiv. Interventna policija je istjerala oko 100 studenata/kinja koji/e su okupirali/e gradsku vijećnicu u Renu na sjeverozapadu Francuske.

[Prevod: Kontrapunkt/Zluradi Paradi]
[Izvor: www.libcom.org]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1217