KONTRAPUNKT

Bijeda ljevice

Vesti sa fronta / Reagovanja
Posted by ivan Mar 16, 2006 - 05:17 PM

Od danas je svima postalo jasno, ukoliko isključimo nekoliko senilnih ljevičarskih ekstremista, da užas ne leži u ovakvoj ili sličnim pojavama izolovanim od savremene civilizacije već u našim, veoma, kratkim životima. U načinu na koji se oni svakodnevno žive.

Potpuni neuspjeh ljevice je rođen iz njene nesposobnosti da uoči – ne govorimo čak ni o razumijevanju – tranformaciju bijede, što je osnovna karakteristika svih visoko industrijalizovanih nacija. Bijeda se još uvijek zamišlja u okviru kategorija devetnaestovijekovnog proletarijata: divlja borba za opstanak u periodu oskudice, gladi, i bolesti, umjesto da se o njoj razmišlja kao o nemogućnosti da se živi, inertnosti, dosadi/jednolikosti, izolaciji, iznurenosti, i potpunom odsustvu osjećanja što je osobina poput raka proždiruće bijede našeg vijeka.

Ljevica radosno prihvata sve mistifikacije spektakularne potrošnje. Ona ne uspijeva da uoči kako potrošnja nije ništa drugo do posledica savremene proizvodnje i da djeluje kao ekonomska stabilizacija i ideološko opravdanje, te da je to sektor otuđen koliko i svi ostali. Ona ne uspijeva da uoči da su sve pseudo-različitosti modela integracije slobodnog vremena prerušeni eksperimenti i redukcija svih nas na ulogu pasivnih posmatrača.

Takvim pogledima, ljevica je postala ništa više do avangarda permanentnog reformizma na koji je neo-kapitalizam osuđen. Revolucija, suprotno tome, zahtijeva potpunu promjenu. A to, danas, može značiti samo odlazak, en bloc, izvan postojećeg sistema rada i slobodnog vremena.


10. mart, 2006. godine
Information blog of the anti-CPE, anti-CDI mobilization of the Autonomous Students of Rouen
cperouen.over-blog.com/

[Prevod: Kontrapunkt/Zluradi Paradi]
[Izvor: www.anti-politics.net]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1214