KONTRAPUNKT

Bombarderi B2 spremni za akciju: SAD PLANIRAJU NAPAD NA IRAN

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Feb 13, 2006 - 10:24 AM

Strateška komanda i centralna komanda Pentagona ubrzano pripremaju plan napada iz vazduha na iranska nuklearna postrojenja, potpomognutog raketnim napadima sa podmornica, kao „poslednje sredstvo“ da se blokiraju napori Teherana da razvije atomsku bombu, piše britanski „Sandej telegraf“.

Planeri Pentagona, pod ličnim nadzorom ministra odbrane Donalda Ramsfelda, ubrzano određuju mete, procenjuju oružje i rade na logistici za vojnu akciju protiv Irana.

„Ovde nije reč samo o običnoj vojnoj proceni. Ovo je poprimilo mnogo ozbiljnije razmere poslednjih meseci“, rekao je viši savetnik Pentagona.

Akciju bi, tvrdi list, trebalo da izvedu bombarderi B2, koji bi poletali iz američke vojne baze u Misuriju. Svaki avion bio bi naoružan sa petnaestak tona preciznih projektila, a pominje se i mogućnost upotrebe američkih podmornica tipa „trajdent“, opremljenih konvencionalnim naoružanjem.

List prenosi izjave jednog istaknutog senatora iz redova demokrata, kao i najozbiljnijeg kandidata republikanaca za predsedničku funkciju - Džona Mekejna - koji su jednoglasni u oceni da je „američka vojna akcija svakako dobra alternativa Iranu naoružanom atomskom bombom“.

Teheran je „široko razmestio“ svoje nuklearke, od kojih su neke duboko pod zemljom, a nedavno je pojačao i svoju protivavionsku odbranu kupovinom savremenih protivavionskih sistema od Rusije za milijardu dolara.

http://www.blic.co.yu/ [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1158

Links in this article
  [1] http://www.blic.co.yu/