KONTRAPUNKT

Amerika i svet: Agresivna odbrana

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Feb 04, 2006 - 01:02 PM

Buš rešen da istraje na spoljnim frontovima uprkos nevoljama koje se šire i na domaći teren

Vašington, 2.februara - U odnosima Amerike i sveta neće doći do bitnijih promena, bar ne u meri u kojoj ta veza bitno zavisi od Vašingtona - ocena je koja se ovde danas čuje povodom stavova predsednika Džordža Buša, iznetih u govoru o stanju nacije, o spoljnoj politici.

On je, reklo bi se, potvrdio rešenost da istraje na svom kursu sa više rasplamsanih, prigušenih i raspaljivih spoljnih frontova, uprkos nevoljama koje se odatle šire i na domaći teren.

Najvažniji spoljnopolitički naglasak u preksinoćnom govoru šefa Bele kuće bilo je "njegovo upozorenje" da se SAD neće odreći "agresivne odbrane svojih interesa napolju", ističe se danas u uvodniku "Vašington posta". Ostavljajući čitaocima da po znanju i nahođenju konkretizuju značenje izraza "agresivna odbrana", list sugeriše da takva strategija dosad nije dala zvanično priželjkivane rezultate, dok je mestimično izazvala i neželjene efekte.


PUTANJA BUMERANGA

Buš je, uz ostalo, istakao da Amerika sebi ne sme da dozvoli da se povuče u izolaciju i da će nastaviti da "širi demokratiju na Bliskom istoku", ali analitičari nalaze da tok događaja pokazuje putanju bumeranga. Pa "Post" tvrdi: "Ratne muke u Iraku i Avganistanu ojačale su ovde kako izolacionistička osećanja tako i uverenja da je uzaludna borba SAD da se protiv islamskog terorizma bore promocijom demokratije."

U vidu se, izvesno, imaju rezultati anketa u kojima građani od rukovodstva traže da se mane spoljnih pohoda i više posveti rešavanju unutrašnjih pitanja, kao i da su izbori među Palestincima doneli pobedu Hamasu koji je ovde evidentiran kao "teroristička organizacija i organizacja muslimanskih fundamentalista". Ako nastavimo da na ovakav način širimo demokratiju uskoro ćemo imati islamsku "teokratiju od Maroka do granica Indije" - primećuju cinici, uz podsećanje da su fundamentalisti ojačali svoje pozicije u već "mulokratskom" Iranu, kao i u novom poretku Iraka i Palestinaca, pa i u Egiptu.


RASTU ISKUŠENJA

"Put pobede" (na frontu) biće i put kojim će se naše trupe vratiti kući", poruka je Buša kojom je nastojao da smanji nezadovoljstvo građana rastućim ljudskim i materijalnim gubicima na bojištima. "Post" ukazuje, međutim, da iskušenja rastu tako da će se teško smanjivati broj američkih vojnika na velikim poprištima.

Iraku preti građanski rat i predstoje veliki radovi na obnovi razorene zemlje, pa je za stabilizaciju prilika neophodno i dalje jako strano oružano prisustvo, konstatuje se, uz napomenu da je slično i u Avganistanu.

Podseća se, ujedno, da četiri godine po uvršćivanju Irana i Severne Koreje u "osovinu zla", Buš nije uspeo da smanji opasnosti koje je u njima video. Obe su danas izrasle u "glavnu nuklearnu pretnju", primoravajući Ameriku da prizna da ne može sama, pogotovu kad je prezauzeta na velikim frontovima, da rešava izazove koji dolaze iz takvih - "otpadničkih država".

Povećanu kooperativnost u slučajevima Teherana i Pjongjanga, gde Vašington tesno sarađuje s drugim silama, ovdašnji analitičari takođe doživljavaju skeptično.

Ocenjuju je mahom kao "besplodnu, bar zasad", u svetu kojim se šire raznovrsne varijante "agresivne odbrane" sopstvenih interesa od interesa drugih.
M.P.

(Politika)

 

 This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1139