KONTRAPUNKT

Osude paljenja časopisa

Articles / Reagovanja
Posted by eloiza Jan 16, 2006 - 11:52 PM

Udruženje novinara Srbije oštro je juče osudilo postupak novosadske televizije "Apolo", u čijem je informativnom programu javno zapaljen časopis "Bezbožnik".


Urednik Informativnog programa gradske televizije "Apolo" Željko Rakičević pred kamerama je zapalio primerak ovog lista, čime je "iskazano neslaganje s govorom mržnje i netolerancijom, koje ovaj časopis propagira u borbi protiv Srpske pravoslavne crkve", navedeno je u saopštenju. "Ne može se činom koji je razgovetan govor mržnje odgovoriti na mržnju i netoleranciju koju časopis "Bezbožnik" otvoreno propoveda boreći se protiv svih oblika organizovane religije", istaknuto je u saopštenju UNS.

Rakičević je u sredu uveče, u emisiji "Objektiv", zapalio stranicu tog lista, a vršilac dužnosti glavnog urednika "Apola" Saša Adamović je tim povodom izjavio da je reč o uredničkom komentaru, odnosno "simboličnom činu neslaganja s govorom mržnje".

I Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudilo je ovaj čin. Njih taj čin podseća na "neka druga paljenja literature u istoriji, a takav postupak je uvek imao za cilj poziv na linč autora i zabranu slobode mišljenja i govora". (Tanjug)

(Politika)This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1105