KONTRAPUNKT

─îitaju pisma iz inostranstva

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by silent-violent Jan 11, 2006 - 02:33 AM

Službenici američke carine otvaraju poštu svojih građana

VAŠINGTON - Pripadnici nadležnih američkih službi čitaju ličnu poštu koja američkim građanima stiže iz inostranstva u slučaju da procene da je to neophodno radi zaštite zemlje od terorizma, izjavila je Suzan Trevino, portparol Službe carine i zaštite granice, javlja Rojters, a prenosi Si-En-En.

Sudija Alito pred Senatom

Pred Komitetom za pravosuđe američkog Senata juče je počelo ispitivanje sudije Semjuela Alita, kog je predsednik Buš nominovao za sudiju Vrhovnog suda. Alito je juče govorio o svom radu tokom osamdesetih, kad je bio advokat Bele kuće čiji je šef bio Ronald Regan, i o svom sadašnjem radu. - Nijedna osoba u ovoj zemlji, bez obzira na položaj i moć, nije iznad zakona, a takođe nijedna osoba u ovoj zemlji nije ispod zakona - bila je Alitova poruka senatorima prvog dana saslušanja. Senatori nameravaju oštro da ispitaju Alita o njegovim stavovima u odnosu na abortus, zakonodavnu vlast, diskriminaciju polova pri zapošljavanju i kontroli naoružanja.
Vest o ovoj malo poznatoj praksi usledila je po otkriću da je vlada posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. odobrila prisluškivanje telefonskih razgovora i čitanje elektronske pošte Amerikanaca i to bez sudskog odobrenja, što je izazvalo zabrinutost grupa za zaštitu ljudskih prava i nekih kongresmena koji traže da odgovorni budu saslušani pred nadležnim komitetima Kongresa.

- Služba carine i zaštite granice zadužena je da obezbedi da teroristi i terorističko oružje ne uđu u zemlju. Jedan od naših domena je nadgledanje pošte koja iz inostranstva dolazi u našu zemlju. Poštujemo privatnost i to nam je načelo, ali istovremeno moramo da budemo sigruni da obavljamo posao tako da američki građani budu bezbedni - izjavila je Suzan Trevino. Na veb sajtu Službe carine i zaštite granice objavljeno je da je sva pošta koja u SAD stiže iz inostranstva "predmet istrage Carine".

Ovaj postupak izbio je na videlo kada je Grent Gudmen, 81-godišnji penzionisani profesor istorije, skrenuo policiji pažnju da je pismo koje je dobio od svog filipinskog kolege s kojim se 50 godina druži i dopisuje, bilo prethodno otvoreno u Službi carine i zaštite granice. - To je bilo veliko iznenađenje. Javnost treba da zna da se to radi. Niko koga poznajem nema predstavu da se to dešava. Koliko znam, to nije javno saopšteno - ispričao je Rojtersu Gudman koji je svojevremeno predavao istoriju na Univerzitetu u Kanzasu.

Suzan Trevino nije htela da ponaosob komentariše Gudmanov slučaj jer kaže da nije lično videla to pismo i da nije sigurna da li je ono bilo predmet istrage. Takođe nije precizirala koliko pisama njene kolege iz bezbednosnih razloga pročitaju.

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/SP06011003.shtmlThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1089