KONTRAPUNKT

SE potvrdio: CIA kidnapovala po Evropi

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Dec 22, 2005 - 11:13 AM

Istražitelji veruju da su osumnjičeni prebačeni u severnu Afriku.


Pariz - Podaci o tajnim letovima američke CIA koje je prikupio Savet Evrope ukazuju na kredibilitet tvrdnji o zadržavanju osumnjičenih islamskih terorista u Evropi, stoji u izveštaju koji je juče podnet toj evropskoj organizaciji. "Elementi koji su do danas prikupljeni pružaju veći kredibilitet tvrdnjama o transferu i privremenom zadržavanju pritvorenika, van svake sudske procedure, u evropskim zemljama", izjavio je podnosilac izveštaja Dik Marti iz specijalne komisije Saveta Evrope koja je istraživala postojanje tajnih zatvora CIA u Evropi, javlja AFP. Savet Evrope je hitno zatražio od vlada svih zemalja članica da se "u potpunosti angažuju u istraživanju istine u vezi sa letovima i preletima njihove teritorije avionima koji su, poslednjih godina, prevozili osobe zarobljene i zadržane van svake sudske procedure".

Švajcarski senator Dik Marti je još rekao da sve ukazuje na to da su vršene otmice i ilegalni transferi između različitih zemalja, prenosi AP pisani izveštaj u kojem su prikupljeni dosadašnji nalazi istrage. "Pravosudni postupci koji se vode u određenim zemljama izgleda da ukazuju da su pojedinci bili oteti i prebacivani u druge zemlje bez poštovanja bilo kakvih pravnih standarda", dodao je Marti u izveštaju koji je komisiji SE podneo u Parizu.

Marti istražuje tvrdnje da je CIA prebacivala zarobljenike preko evropskih aerodroma do tajnih zatvora, što bi bilo u suprotnosti sa evropskim principima zaštite ljudskih prava. "Pretpostavlja se da su zatvorenici prebačeni u severnu Afriku početkom novembra - nakon što su prvi izveštaji o tajnim američkim zatvorima prvi put objavljeni u "Vašington postu", preneo je Dojče vele.

Njujorški "Hjuman rajts voč" je imenovao Poljsku i Rumuniju kao moguće lokacije tajnih zatvora CIA, ali su obe zemlje u više navrata to demantovale.

Marti je u izveštaju naveo da je "prerano da se oceni da li su zemlje članice SE bile umešane ili saučestvovale u ilegalnim akcijama".

Izvestilac je kritikovao SAD zato što nisu zvanično ni potvrdile ni demantovale te optužbe. On je rekao da "prezire činjenicu da (američki državni sekretar Kondoliza Rajs) nije pružila nikakvu informaciju ni objašnjenje", iako je tokom posete Evropi u više navrata bila suočena sa pitanjima o navodnim zatvorima CIA.

Marti je zatražio na uvid dokumentaciju o vazdušnom saobraćaju kako bi se utvrdilo gde je letelo nekoliko desetina aviona za koje se sumnja da pripadaju CIA.

Švajcarac je takođe tražio satelitske slike aerodroma Sčitno-Šimani na severoistoku Poljske i vazduhoplovne baze "Mihail Kogalničanu" na istoku Rumunije, pošto ih je "Hjuman rajts voč" identifikovao kao moguće lokacije ilegalnih zatvora CIA.

Pošto je Marti podneo izveštaj, član komisije Saveta Evrope Toni Lojd izjavio je da je "stvarno teška ideja da usred Evrope postoji jedna pravna crna rupa".
S.R.

(Politika)This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1053