KONTRAPUNKT

Buš priznao prisluškivanje

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by silent-violent Dec 19, 2005 - 01:02 AM

Američki predsednik Džordž Buš potvrdio je izveštaje medija da je odobrio jednoj od američkih obaveštajnih službi da - bez odobrenja suda - prisluškuje privatne telefonske razgovore i čita elektronsku poštu.

Vest o tome prvi je objavio dnevnik „Njujork tajms“ i Bela kuća je prvo 24 sata odbijala bilo da potvrdi, bilo da demantuje tvrdnje iz tog teksta. Ali u redovnom obraćanju naciji preko radija predsednik je potvrdio da je on odobrio tu operaciju posle napada od 11. septembra 2001.

Naglasio je da je taj program jedan od ključnih mehanizama u borbi protiv terorizma i da su zahvaljujući njemu spaseni životi mnogih Amerikanaca.

Predsednik je rekao i da ta operacija, koju sprovodi malo poznata Nacionalna služba bezbednosti (NSA), nije u suprotnosti sa američkim zakonima i da su predmet istrage ljudi za koje se zna da su povezani sa Al Kaidom i sličnim organizacijama. Džordž Buš je istovremeno posredno kritikovao „Njujork tajms“ rekavši da neovlašćeno iznošenje podataka o toj operaciji narušava bezbednost SAD i pomaže neprijateljima.

Inače, prema saznanjima „Njujork tajmsa“, predmet interesovanja NSA bili su telefonski razgovori američkih građana sa inostranstvom i pisma koja se razmenjuju elektronskom poštom.

Članovi Kongresa su izrazili veliko nezadovoljstvo i najavili hitnu istragu o tome da li je predsednik prekršio zakone o zaštiti prava na privatnost.

http://www.blic.co.yu/danas/broj/strane/svet.htm#2 [1]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1040

Links in this article
  [1] http://www.blic.co.yu/danas/broj/strane/svet.htm#2