KONTRAPUNKT

Bomba kao najava štrajka

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by silent-violent Dec 13, 2005 - 01:00 AM

Eksplozija u centru Atine

U centru Atine juče oko šest sati ujutru eksplodirala je bomba, povređene su dve osobe i pričinjena je znatna materijalna šteta. U saopštenju policije navodi se da je bomba eksplodirala nedaleko od zgrade pošte iznad koje se nalazi Ministarstvo finansija, na centralnom trgu Sintagma.

Od siline detonacije popucali su izlozi na obližnjim prodavnicama i kafeima, a oštećeno je na desetine automobila.

„Eksploziju je izazvala bomba kućne proizvodnje koja je ostavljena na motociklu ispred zgrade Ministarstva koje je bilo zatvoreno. Dve osobe su lakše povređene i srećom nije bilo žrtava“, rekao je portparol grčke policije.

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napad, dok je policija istakla da su dva dnevnika dobila anonimno upozorenje pola sata pre eksplozije.

Policija je ubrzo blokirala čitavu oblast u kojoj se nalazi i zgrada parlamenta. Policija je nedaleko od mesta eksplozije pronašla i deset kanistera sa gorivom, a analizom je utvrđeno da je bomba aktivirana tajmerom.

Prema nezvaničnim informacijama, bombaški napad je povezan sa žalbenim procesom na suđenju grupi od 15 pripadnika radikalne levičarske organizacije „17. novembar“. Nekoliko anarhističkih grupa je najavilo da će „izvesti akcije“ tokom žalbenog procesa koji je počeo pre dve nedelje. Pripadnici ove grupe izvršili su nekoliko desetina bombaških napada i nekoliko atentata, ali je grčka policija uspela da raskrinka organizaciju i uhapsi 19 njenih pripadnika u decembru 2003.

Ministarstvo finansija često je do sada bilo meta protesta anarhističkih grupa.

A. P.

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1019