KONTRAPUNKT

Američka strategija u Iraku: Buš - do pobede

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Dec 11, 2005 - 03:01 PM

Dok sam ja vrhovni komandant, SAD neće ustuknuti pred neprijateljem, poručio šef Bele kuće.

Vašington, 30.novembra- Američke trupe ostaće u Iraku sve dok ne ostvare svoju misiju - konačnu pobedu protiv tamošnjeg neprijatelja, poručio je danas predsednik Džordž Buš. U govoru, od koga su kritičari rata očekivali da najavi rokove za povlačenje ovdašnjih snaga s tog fronta, šef Bele kuće je ponovio da bi određivanje rokova samo koristilo teroristima i naglasio: "Dok sam ja vrhovni komandant, SAD neće ustuknuti pred neprijateljem."

Nema rata koji se dobija postavljanjem rokova - naglasio je, uz ocenu da bi povlačenje trupa pre ostvarenja cilja dalo povoda da se pomisli kako je "Amerika slaba, da nije pouzdan saveznik, da ostavlja prijatelje na cedilu." A sve to bi protivniku "olakšalo nove napade na SAD".

Džordž Buš je nastavio da razvija tezu kako Amerika u Iraku brani i sebe i svet. Po njemu, "tamo je centralni front terorista protiv čovečanstva, ali će snage slobode i demokratije opet trijumfovati kao i kad su im protivnici bili komunizam i fašizam". Zatim je povezao globalne i lokalne domete, uz poznatu krilaticu "kad pobedimo neprijatelja u Iraku, Amerikanci će biti sigurniji kod kuće", koja je opet naišla na burno odobravanje probrane publike u Mornaričkoj akademiji u Anapolisu.

Pod naslovom "Nacionalna strategija za pobedu u Iraku", Bela kuća je danas na Internetu objavila dokument na 35 stranica, odgovarajući tako na učestale primedbe da nacionalno rukovodstvo nema jasan koncept u vođenju ratnih operacija. Predsednik je sunarodnicima preporučio da prostudiraju taj tekst, uz neizrečenu nadu da će tako ublažiti šireće nezadovoljstvo, koje se ogleda i u niskom liderovom rejtingu.

Za željenu "konačnu pobedu" u Iraku, neophodno je da lokalne snage bezbednosti, i vojska i policija, budu osposobljene da nadvladaju spoljne i unutrašnje protivnike - istakao je Buš. Potom je naveo primere "osetnog napretka" u formiranju takvih formacija uz pojačanu obuku pod vođstvom američkih i NATO instruktora.

Neprijatelji su, pri tom, klasifikovani u tri grupe. Pored dosad pominjanih sadamista (pripadnika bivšeg režima) i terorista, čiji je cilj "totalitarno islamističko carstvo", kao takvi su - novim terminom "odbacivači" - označeni i slojevi, mahom pripadnici verske manjine sunita, koji se "ne mire s gubitkom ranije raspoloživih privilegija".

Bušu se kao sve veći problem ispostavljaju - ovdašnji "odbacivači" njegovih ratnih smernica. Ankete pokazuju da većina građana smatra da u taj sukob nije ni trebalo kretati, opozicija pojačava optužbe da je "vlast obmanula narod o povodima za invaziju", a i deo vladajuće Republikanske partije traži da administracija uobliči "strategiju za izlazak" iz Iraka.

Današnjim nastupom, predsednik je takve primedbe i predloge odbacio ili relativizovao. Do smanjivanja američkih trupa u Iraku moglo bi da dođe tek ako to sugerišu raporti sa terena - rekao je Buš - a ne na osnovu "političarenja" u Vašingtonu. Ranije je, inače, nekoliko puta istakao da je on predsednik čije se vladanje "ne zasniva na anketama, nego na uvažavanju postojanih nacionalnih interesa".
M. Pantelić

(Politika)This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1018