KONTRAPUNKT

Plaćene vesti

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by ivan Dec 02, 2005 - 02:09 PM

Milione dolara Pentagon daje iračkim medijima da vojno-političku propagandu objavljuju tako da izgleda kao objektivno informisanje

VAŠINGTON, 1. decembra – U Iraku se, kao i na svim ostalim bojištima, vodi i propagandni rat, ali je ovde obelodanjeno da Amerikanci taj posao tamo rade i na način koji je za njih same – antipropaganda. Upravo je objavljeno da Pentagon daje milione dolara iračkim medijima da u vidu „objektivnih informacija” objavljuje njegove tekstove kojima se reklamiraju vojne i političke akcije SAD.

Do otkrivanja ovakvog falsifikovanja činjenica dolazi u trenutku koji je dodatno nepovoljan po zvaničnike Vašingtona. Ispostavlja se, naime, da njihove službe manipulišu iračkom štampom, baš dok ovdašnji visoki funkcioneri tvrde kako je jedan od najvećih uspeha američke operacije u Iraku – procvat nezavisne štampe kao ključnog faktora demokratizacije koja odatle treba da se proširi po celom Bliskom istoku. Prikaz tog propagandnog naleta na objektivnost informisanja upravo su iscrpno dali „Los Anđeles tajms” i „Njujork tajms”, pozivajući se na merodavne izvore, čiji identitet, zbog delikatnosti slučaja, ne otkrivaju. Po tim napisima, stvoren je čitav mehanizam za lansiranje „poželjnih vesti” uz pozamašnu finansijsku nadoknadu. Po SAD afirmativne verzije zbivanja prave njeni vojni eksperti, navodi se, ali tako da se u javnosti ne vidi njihova uloga. Posao vodi specijalizovana vašingtonska firma „Linkoln grup”, koja je prošle godine od Pentagona dobila pet miliona dolara s ciljem da „verodostojno informiše irački narod o američkim ciljevima i zadobije njegovu podršku” – piše njujorški dnevnik. Ti posrednici zatim prave aranžmane – u kojima se propaganda oblikuje kao novinarska informacija – sa iračkim medijima, među kojima su i oni koji se deklarišu kao nezavisni. Pojedinačne sume koje se isplaćuju redakcijama za takve usluge – nisu precizirane. Izveštava se, međutim, da se pomenute transakcije ostvaruju i pojedinačnim angažmanima, tako da po tom osnovu „desetine iračkih novinara primaju lično po nekoliko stotina dolara mesečno”.

Objavljivanje ovakvih tajnih aktivnosti izazvalo je različita reagovanja i ovde i u Iraku. Neki od pretpostavljenih aktera tvrde da ništa o tome nisu znali, drugi celo zamešateljstvo pravdaju u stilu da je „u ratu sve dozvoljeno”, dok su mnogi zgranuti ili ogorčeni. „Sasvim je pogrešno to što čine naše vlasti”, kaže Patrik Batler, potpredsednik vašingtonskog Međunarodnog centra za novinarstvo, koji daje „etički trening” novinarima iz zemalja koji nemaju tradiciju nezavisne štampe. Američka vlada finansira mnoge programe u kojima se strani novinari podučavaju da odbiju da za novac nekog propagiraju, a sada se ispostavlja da ne poštujemo principe koje propovedamo – konstatuje Batler. Neslaganja s takvim postupcima čuju se i u samom Ministarstvu odbrane. Kalifornijski list prenosi reči neimenovanog „visokog funkcionera Pentagona” koji kaže: „Nastojimo da u Iraku izgradimo principe demokratije i u svakom nastupu govorimo o demokratiji, a onda kršimo njene principe.” Portparoli američke vojske u Vašingtonu i Bagdadu izjavili su da nemaju informacije o ugovoru s „Linkoln grup” – prenose ovdašnji mediji. „Njujork tajms” iznosi da ni šef Združenog generalštaba američke vojske, Piter Pejs, ništa o tome nije znao dok štampa nije objavila. Naknadno saznanje je njega i saradnike uznemirilo, navodi se uz napomenu da je zatražio objašnjenje od nadležnih potčinjenih u Iraku. „Brine me sve što može da naškodi razvoju demokratije”, izjavio je general Pejs sinoć na televiziji Ej-Bi-Si. U Americi je, inače, u poslednje vreme otkriveno više slučajeva u kojima su državni vrhovi plaćali novinare za afirmisanje političkog kursa ili izdejstvovali da im propagandne tekstove elektronski mediji objavljuju u formi nalik novinarskom izveštavanju. Ovde se takva „prikrivena propaganda” smatra prekršajem, navode hroničari uz napomenu da nema zakona koji bi njenu primenu zabranjivao u inostranstvu.

Izvor: Politika

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1000