Petak, Avgust 06, 2010 - 12:49 PM NT -   2621 Reads Pošalji ovaj tekst svome prijatelju i/ili prijateljici p

Strah od teokracije i fašizma

prescottbush 

Sinclair Lewis je još prije osamdeset godina upozoravao: "Fašizam će u Ameriku doći umotan u nacionalnu zastavu, noseći križ u rukama". Neposredno nakon toga, u vrijeme Velike depresije, general-major Smedley Butler je u studenom 1934. američkom Kongresu prijavio zavjeru tadašnjih najkrupnijih kapitalista za rušenje vlasti Franklina D. Roosevelta i uvođenje fašističke diktature po ugledu na Italiju i Njemačku. Jedan od zavjerenika je bio i Prescott Bush, otac predsjednika Busha starijeg, i djed predsjednika Busha mlađeg. Prescott Bush je svoje bogatstvo stekao poslovanjem sa Hitlerovom Njemačkom, kroz fiktivnu banku u Nizozemskoj

Zaustavlja se uz ivičnjak pred zgradom Parlamenta u glavnom gradu američke savezne države na gornjem Srednjem Zapadu, oko 10 sati u sniježnu noć. Nesiguran na nogama nakon vožnje, izlazi obučen u dugu haljinu od konoplje ili grubog lana, nad kojom se vitla oblak kose i brade razvijane vjetrom. Otvara oba krila zadnjih vrata i izvlači masivni drveni križ, naizgled duži i širi od unutarnjeg prostora vozila. U mojim slijedećim krugovima trčanja oko Parlamenta, sustižem ga dok odmjerenim korakom, sračunatim na dramski efekt, tegli svoj križ natrag u rusku predrevolucionarnu zimu, pa sve dalje niz Strijelu Vremena do početaka njegove vlastite svijesti - do Kristove Kalvarije.

Njegovo je uvjerenje nepokolebljivo, on je tih i pokoran, ali elokventan u izražavanju svojeg stava, njegova je poruka jasna: državna se politika i njeni organi vlasti moraju temeljiti na principima kršćanske vjere, Božji zakon mora biti jedini društveni regulativ, temeljen na doslovnoj primjeni Biblije. Njega sekularna država duboko vrijeđa, jer ljudske zakone stavlja iznad Božjih.

On je suvremeni nasljednik vjerskih fanatika kojima je Europa od XVI do XVIII stoljeća obilato darivala Novi Svijet. Tadašnja Britanija, i sama biblijska nacija u uvjerenju da je od Boga odabrana, izvozila je svoje apostate, radikalne čitače Svete Knjige: puritance Engleske i Walesa, baptiste i quackere, škotske i irske prezbiterijance, dok je ostatak Europe slao svoje Židove, francuske hugenote, nizozemske i švicarske kalviniste, mnogobrojne Nijemce u bijegu od vjerskih ratova - moravijance (sljedbenike Jana Husa), palatine iz pokrajine Rheinland-Pfalz, pa amiše, menonite, anabaptiste, dunkere (njemačke baptiste) i salzburgere (20,000 protestanata) koje je knez Leopold von Firmian, katolički nadbiskup i vladar slobodnog Salzburga, 1731. protjerao u današnju američku državu Georgia.

SAD su Ustavom utemeljene kao sekularna država, iako su gotovo svi njeni osnivači bili religiozni. Ustav ne dozvoljava uspostavljanje državne religije, što je u ono vrijeme bio revolucionaran potez, jer su europske države okončale svoje religijske ratove na upravo suprotnom principu, potvrđenom westphalskim mirovnim ugovorima iz 1648: Cuius regio, eius religio (Čija vlast, njegova i vjera). "Očevi nacije" su imali dva jaka razloga za svoju odluku: sjećanje na vjerske ratove koji su desetljećima nakon reformacije potresali Europu, te šarolikost kršćanskih denominacija među prvotnim američkim naseljenicima, što je vjersku ravnopravnost nametalo kao jedino rješenje. Da bi sasjekli utrku religija za primat u novostvorenoj državi, podigli su visok zid između vjerskih i državnih institucija. Tako članak VI američkog Ustava izrijekom određuje: "Senatori i članovi Zastupničkog doma, članovi zakonodavnih tijela pojedinih država, te svi izvršni i sudski službenici na federalnoj ili državnoj razini, obavezat će se davanjem prisege ili potvrde da će podržavati ovaj Ustav, a za procjenu njihovih kvalifikacija nikada ne smiju biti podvrgnuti religijskoj provjeri". Odvajanje države od crkve dodatno je potvrdjeno prvim amandmanom iz 1791: "Kongres ne smije donijeti zakon koji bi uspostavio državnu religiju, ili bi zabranio slobodu vjeroispovjesti." Sloboda države od religije (i obratno) time je zagarantirana jednom zauvijek - ili se tako vjerovalo.

Religijski pokreti Amerike u kolonijalna vremena ("prvo veliko buđenje" sredinom XVIII stoljeća) i u vrijeme rane Republike ("drugo veliko budjenje" u ranom XIX) bili su fokusirani na njihovo širenje, iako su religije svo vrijeme imale i snažan utjecaj na ekonomiju i politiku nacije, utjecaj koji historiografija ili sociologija nisu registrirale. Sa ovakvim vjerskim slobodama, nepoznatim u tadašnjoj Europi, američki protestanti su se okupljali oko individualističkih, anti-hijerarhijskih oblika vjere koji su propagirali neposredan, personalni odnos sa Bogom, i činili ih lakim plijenom misionara koji su osnivali sve novije i novije denominacije i sekte. Prema jednom izvještaju (Mark Noll, The Old Religion in a New World, "Stara religija u Novom svijetu", 2002), u SAD je 1996. bilo 19 prezbiterijanskih denominacija, 32 luteranske, 36 metodističkih, 37 episkopalijanskih ili anglikanskih, 60 baptističkih i 241 pentekostalna. Los Angeles Times svake nedjelje objavljuje pregled vjerskih službi u gradu, sa preko 600 (!) denominacija na listi.

 

Sociolozi Rodney Stark i Roger Finke u svojoj studiji The Churching of America (2002) po prvi put jasno prepoznaju proces u kojem stare, etablirane crkve svojim misionarskim radom rađaju nove denominacije, zatim gube organizacijsku vitalnost i napuštaju pozornicu, prepuštajući je tim novim denominacijama, koje i same nastavljaju proces u beskrajnoj spirali ponovnog rađanja novih i odumiranja starih denominacija. Pred kraj 20. stoljeća, fundamentalistička Južnjačka baptistička konvencija (Southern Baptist Convention) koja vjeruje u nepogrešivost Biblije, postala je najvećom protestantskom grupom u SAD, sa 40 milijuna pripadnika. No nije i usamljena u svojem uspjehu, jer je stopa rasta mnogih drugih protestantskih grupa bila veća od opće stope rasta populacije SAD, tako da se danas preko 40% Amerikanaca može okarakterizirati kao fundamentalisti, konzervativci, evangelikalci ("misionarski kršćani"), pentekostalci, restoracionisti, ili "ponovno rođeni" (born again).


"Ponovno rođen", meni ateistu zadugo nejasan koncept, označava spiritualno ponovno rođenje pojedinca, za razliku od prvog i prirodnog rođenja u životu svakog ljudskog bića. Izvor izraza "ponovno rođen" je u Novom Zavetu, kad Isus u Evanđelju po Ivanu kaže: "Istinu vam velim, nitko ne može vidjeti kraljevstvo Božje, prije nego je ponovno rođen". "Ponovno rođenje" je preduvjet za spas duše, za vječni život, i u povijesti kršćanstva (katoličanstva i pravoslavlja) podrezumijevalo se kroz sakrament baptizma, ali u protestantizmu nakon reformacije baptizam simbolizira osobnu vjeru pojedinca u Krista, njegovo ponovno rođenje kroz prihvaćanje Isusa kao osobnog spasitelja i mesije. Jasno? Meni još uvijek nije u potpunosti, ali je važno naglasiti tu distinkciju za razumijevanje uloge religija u današnjoj Americi, jer protestanti čak i katolicima negiraju pravo da se bez tog rituala izvršenog slobodnom voljom, a ne neposredno nakon prirodnog rođenja, izjašnjavaju kao "ponovno rođeni", tj. spašeni, što - opet - ima presudan značaj u ekskluzivističkoj eshatologiji fundamentalističkog i misionarskog protestantizma.

Dobro, pitat ćete se, čemu sva ova masaža, sa gomilom brojki i povijesnim pregledom dinamike razvoja religija u SAD, ma koliko površan bio? Pa, prvo, bila je potrebna za razjašnjenje jedne povijesne ironije: iste one vjerske slobode, garantirane sekularnim Ustavom, vremenom su iznjedrile religijske snage koje danas negiraju sekularni karakter Ustava koji im je omogućio postojanje, te otvoreno i agresivno zahtijevaju uvođenje teokracije u SAD - od uvođenja deset zapovijedi u sudnice, do nametanja religijskog tumačenja Ustava, ako ne i njegove radikalne reformulacije. Da je Ustav kojim slučajem nametnuo državnu religiju, danas u SAD sigurno ne bi bilo bezbroj denominacija i sekti, niti bi onaj fanatik sa početka ove priče imao presudni utjecaj na unutarnju i vanjsku politiku zemlje kroz njen izborni sistem.

Što me podsjeća na izjavu neimenovanog majora američke Armije koji je učestvovao u besmislenom razaranju vijetnamskog provincijskog gradića Ben Tre: "Morali smo ga uništiti da bismo ga spasili"! Hoće li američka religiozna desnica (religious right) uništiti zemlju - u ime spašavanja njenih temeljnih vrijednosti, kakvima ih ta desnica percipira?

Drugi razlog je opipljiviji i sa posljedicama koje već danas osjećamo, ili ćemo ih osjećati u bliskoj budućnosti: sa jasnom povijesnom perspektivom lakše je razumjeti tijesnu spregu krupnog kapitala, države i politike, oružanih snaga SAD i religija, uz prešutnu ili bezočno manipulatorsku podršku od javnih medija. U igri su enormni novčani iznosi koje američki businessi ulažu u religijske institucije, a koje onda povratno vrše snažan pritisak na predstavnike vlasti i njihov izbor, te infiltriranjem u vojne strukture učestvuju u donošenju odluka o ratu i miru na globalnom planu. Ali, pošto se privid demokracije mora održavati dok god je to moguće, dio uloženog novca se kanalizira u "spontane" populističke pokrete - tako se, na primjer, sa sigurnošću zna da su reakcionarni pokretTea Party (sa čvrstim temeljem u vjerskim organizacijama) financirali braća Koch, najveći energetski investitori u SAD, a akcije pokreta na terenu je orkestrirala FOX News TV, desničarska mreža sa najvećim auditorijem u zemlji, naročito u krugovima religiozne desnice.

famtree_dees

Iz ovog konglomerata interesa rađa se proto-fašizam, "meki fašizam", pažljivijem oku vidljiv u Americi na svakom koraku. Strah od teokracije i fašizma u SAD ima dugu povijest, Sinclair Lewis je još prije osamdeset godina upozoravao: "Fašizam će u Ameriku doći umotan u nacionalnu zastavu, noseći križ u rukama". Neposredno nakon toga, u vrijeme Velike depresije, general-major Smedley Butler je u studenom 1934. američkom Kongresu prijavio zavjeru tadašnjih najkrupnijih kapitalista za rušenje vlasti Franklina D. Roosevelta i uvođenje fašističke diktature po ugledu na Italiju i Njemačku. Jedan od zavjerenika je bio i Prescott Bush, otac predsjednika Busha starijeg, i djed predsjednika Busha mlađeg. Prescott Bush je svoje bogatstvo stekao poslovanjem sa Hitlerovom Njemačkom, kroz fiktivnu banku u Nizozemskoj. Njegov je utjecaj na američku politiku bio toliko snažan, da mu je Kongres dalju trgovinu sa nacističkom Njemačkom zabranio tek 1942, a da mu nikada nije suđeno za ratno profiterstvo i izdaju zemlje. 

Ali i taj se pokušaj uvođenja fašizma držao u zatvorenom krugu financijskih i poslovnih interesa američke plutokracije. Današnja sprega kapitala, politike, države, vojske, religije, medija i "malog čovjeka" ("dobrog Amerikanca" kao što je nedavno postojao "dobar Nijemac"), ponovno prijeti energijom kakvu je nekada imao segregacionizam (zakoni Jim Craw), ili mccarthyzam na početku hladnog rata. Religiozna desnica je u svim tim periodima imala ključnu ulogu, pa je nerealno očekivati da je neće imati i ovaj put, naročito zbog njenog neumornog rada na prodoru u institucije države. Suvremena religiozna desnica Amerike nije samo pas-čuvar reakcionarnih interesa pred mogućom pobunom osiromašenog srednjeg sloja stanovništva, ona je i aktivni agens u kreiranju politike koja zastupa te reakcionarne interese.

Poredjenje sa zemljama bivše SFRJ ostavljam čitaocu.    

Izvor: e-novine  
Ups! Zao nam je, ali samo registrovane korisnice/i mogu da objavljuju komentare, klikni ovde da se uloguješ ili registruješ

lgbt

Piše: Dušan Milojević

Dok je u Njujorku prošle nedelje ratifikovan zakon o istopolnim brakovima, što je prosl…

Mišel Fuko

Malo prije svoje smrti, Michel Foucault je pristao bez ustezanja govoriti dvojici američkih novinara. O borbi homoseksualaca, o sadomazohističkoj praksi, a prije svega o prijateljst…

drugaciji_svijet_je_moguc
ČETVRTI SVJETSKI RAT
Dražen Šimleša


Ekonomske alternative predstavljaju zaista poseban oblik borbe, možda upravo zato jer ih ljudi nekako najmanje očekuju u tom području. Razlog je što se neoliberalni kapitalizam čini toliko prevladavajućim da nam se ništa drugo ne čini realnim. No tijekom istraživanja za ovu knjigu i sam sam se ugodno iznenadio koliko nam se toga pruža na području, uvriježeno rečeno, ekonomije kako bismo poboljšali naš svijet. Što se tiče ekonomije i mogućnosti da ona služi i radi za ljude, a ne za malu skupinu na vrhu piramide moći, započet ćemo s konceptom kooperativa, kod nas poznatijih kao zadruge. Nakon toga ćemo predstaviti koncept fair trade ili poštene trgovine, eco-rata, LETS-a i na kraju mikrokreditiranja.BILBORD novoZnate li šta je Kodeks Alimentarius? novoNoam Chomsky o najavi priznanja palestinske države: Upozorenje prije 'tsunamija' u Izraelu novoDnevnik ugostiteljskog radnika anarhista novoSvedoci brutalnog obračuna, Atina 29. 6. 2011. novoS naksalitima kroz prašumu, 6. deo novoAmy Winehouse, SIIIING!!! novoZG Pride 2011 combo novoVesti sa grčkih ulica novoS naksalitima kroz prašumu, 5. deo novoIstina - pismo srednjoškolke iz FukušimeKontraTV / Submedia
SUBMEDIA | Puck shit up!
Ove nedelje:
1. 100 Seditions!
2. Riot in my Town
3. Nuck Block
4. Chilean Urban Eco-Defense
5. For the Lulz
6. Anti-G20 Comrades
Submedia | Puck shit up!
KontraTV / Aktuelno
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
Grčka vlada je glasala za novu rundu mera štednje, ne bi li obezbedila finansijsku injekciju od strane EU koja bi trabalo da spreči državni bankrot. Ali gnevni demonstranti su nasilno reagovali na takav ishod glasanja, i neposredno ispred parlamenta vode se žestoke bitke između policije i demonstranata. Prizori iz centra Atine podsećaju na ratište, dok u oblacima suzavca promiču figure sukobljenih strana. Stotine hiljada ljudi širom zemlje su stupili u dvodnevni štrajk protiv mera štednje. Oni kažu da je novo ogromno zaduživanje sa katastrofalnim kamatnim stopama taktika čije posledice su već iskusili i da neće ponovo nasesti na istu priču. O tome šta ta odluka grčkog parlamenta znači za Grčku i EU, za RT govori finansijski novinar (koji očigledno ima poteškoća da razlikuje anarhiste i provokatore) Demetri Kofinas.
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
KontraTV / Film
Stranac u šumi
Prvi kontakt u Amazonu: brazilska plemena govore o svojim iskustvima prvog kontakta sa belcima i opasnostima koje su potom usledile.
Stranac u šumi
KontraTV / Aktivizam
Španska revolucija
Španija je 15. maja pokrenula evropsku revoluciju. To što vlada potpuno medijsko pomračenje ne znači da španija ne sija nadom za bolje sutra! Širite zarazu!
Španska revolucija (Muse)
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
Kevin Kamps iz Beyond Nuclear, poznat kao ekspert za pitanja nuklearnog otpada, govori o drugoj havarisanoj nuklearki u Japanu kojoj preti topljenje jezgra reaktora, kao i o konstantnim emisijama radioaktivnih čestica iz nuklearnih elektrana u SAD.

Oko 300 milja jugozapadno od Fukušime nalazi se nuklearni reaktor Mondžu - prototip brzog (fast-breeder) reaktora koji je do vrha napunjenn plutonijumom, najsmrtonosnijim elementom na planeti Zemlji. Prošle godine, nekakav uređaj koji je težak tri tone, pao je na Mondžu reaktor i blokira pristup gorivnim šipkama u jezgru reaktora. Uprkos nekoliko pokušaja, stvari još uvek nisu pod kontrolom. Naredne nedelje ponovo će pokušati da uklone iz reaktora taj objekat težak tri tone, ali kritičari upozoravaju da je ta procedura izuzetno opasna i mogla bi da izazove eksploziju gorivnih šipki. Jedan zloslutni znak koliko je opasna situacija je to što je glavni menadžer elektrane nedavno izvršio samoubistvo. Oštećena NE Mondžu je nuklearna bomba koja svakog časa može da eksplodira što bi zbrisalo grad Kjoto koji se nalazi na svega 60 milja daleko od fabrike, sa populacijom od milion ljudi. A najveći grad u Japanu, Tokio, nalazi se na mestu koje je niz vetar u odnosu na havarisanu NE Mondžu.
Pa, šta sve to znači i šta ima novo u vezi sa ugroženim NE u Sjedinjenim Državama, u Nebraski?
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, mnogi ljudi su se pitali koji šta je kog đavola trebalo Japancima da prave nuklearnu elektranu na obali koja je pod stalnim udarima zemljotresa i cunamija. To je kao da su hteli da im se ovo desi - ko bi mogao da bude tako glup? Svakako, u Sjedinjenim Državama se smatra da su Amerikanci mnogo pažljiviji i da više vode računa o tome gde će sagraditi svoje nuklearne elektrane. E pa... nije tako.
NE Fort Calhoun koja se nalazi nadomak Omahe, Nebraska, potpuno je opkoljena vodom. Ali izgleda da to tako ide kada napravite NE posred plavne doline koja se prostire pored Misurija. Voda se zaustavla na nivou koji je pola metra IZNAD ravni na kojoj se nalazi elektrana - i jedina stvar koja sprečava da voda poplavi NE Fort Calhoun, baš kao što je to bio slučaj u Fukušimi, je gumeni zid visine dva metra koji je podignut oko elektrane. Ali nije to jedina ugrožena nuklearka. Nizvodno niz Misuri, na jugoistoku Nebraske, nalazi se NE Cooper koju takođe ugrožava poplava.
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
KontraTV / Aktivizam
People's Revolution at the Dam square
Prvomajske demonstracije širom Evrope i pokret 15 maja (M15) u Španiji su nagovestile novi trend. Ljudi počinju da reaguju, da izlaze na ulice i zauzimaju trgove širom Evrope. Španski pokret "Democracia Real" koji je nastao 15. maja izazvao je nastanak pokreta "Alithini Dimokratia" u Grčkoj deset dana kasnije. Kada se i u Holandiji pojavio sličan pokret, "Echte Democracie", od početka je koncipiran kao deo opštijeg jačanja evropske "Prave demoktarije". Ljudi su na ulicama, reaguju, diskutuju o situciji i odlučuju o svojoj budućnosti na pravi demokratski način. Oni istupaju protiv situacije u kojoj će "drugi oglučivati o njihovoj budućnosti bez njih".

Mi vas očekujemo!
Prava demokratija - otvorena skupština Groningena
http://realdemocracygroningen.wordpress.com
Echte Democracie - narodna revolucija u Holandiji
KontraTV / Aktuelno
Okeani pred izumiranjem
Novi izveštaj pomorskih naučnika kaže da postoji ozbiljna pretnja opstanku tri četvrtine svetskih koralnih grebena. To će imati ogromne posledice po raznovsnost morskog života u okeanima, a može čak biti i okidač novog ciklusa masovnog izumranja.
Okeanima preti izumiranje
 


[ Traži ]