Cetvrtak, Jul 15, 2010 - 01:08 PM NT -   1779 Reads Pošalji ovaj tekst svome prijatelju i/ili prijateljici p

Okupacija Varšavske: Policija uhitila preko sto građana

ZAGREBAČKA policija danas ranom zorom uhitila je pet aktivista u Varšavskoj ulici zbog pružanja pasivnog otpora.

Kako doznajemo, među uhićenima su glumica i aktivistica Urša Raukar, predsjednik udruge Pravo na grad Teodor Celakoski te jedan stanar koji je pokušavao spriječiti rušenje stabala. Prema posljednjim informacijama, uhićen je i Jurica Mejić, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini i Dan Špicer.

varsavska_prosvjed39150710_dragosoptacropix_540px

Kako doznajemo, HNS-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Morana Paliković-Gruden i nezavisni Josip Kregar u znak protesta sjeli su na na raskrižju Masarykove i Gundulićeve ulice. No, uskoro je i Kregar završio u marici. Uhićeno je i nekoliko novinara, među njima i novinar Novog lista Branimir Zekić.

Prekršena ljudska prava

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije kazao je za Index kako je čitav prostor oko Varšavske ograđen, a prilazne ulice su blokirane, te kako građevinsku lokaciju čuvao oko stotinu policajaca. "Jutros je tu bilo milijun kamiona. Blokirali smo im prilaz. Radovi u ovom trenutku miruju jer smo mi tu", kaže nam Tomašević i dodaje kako je u Varšavskoj u ovom trenutku 70-80 aktivista, dok je policije znatno više.

Aktivistica za ljudska prava Rada Borić ocijenila je da su ljudska prava po pitanju današnje policijske akcije u Varšavskoj prekršena na nekoliko razina: "Plava ograda kojom je ograđena građevinska lokacija ima dodatnu metalnu ogradu koja se koristi samo prilikom terorističkih akcija. Građane se ovdje označilo kao teroriste s bocama vode koje čuva naoružana policija. Prekršeno je i pravo slobode kretanja jer i normalni građani koji su htjeli proći Gundulićevom to nisu mogli. Nijedan od uhićenih danas nije pokazao ni trunke nasilja, a policija se ponaša kao da svi tu nešto kršimo", kazala je za Index Borić.

varsavska01 

Policajci se naguravali sa Špremom i Bernardićem

Policajci su se kratko naguravali i sa predsjednikom Gradske skupštine Borisom Špremom ze šefom zagrebačkih SDP-ovca Davorom Bernardićem, koji su na tom mjestu pokušali održati konferenciju za novinare. Šprem i Bernardić su nakratko sjeli s prosvjednicima na križanju Gundulićeve i Masarykove.

Njih je žestoko napao glumac Vili Matula kojem su se kasnije pridružili i drugi građani. Šprem je svu krivnju sa Skupštine prebacivao na Ministarstvo graditeljstva i gradonačelnika Milana Bandića.

Uhićeno oko 70 ljudi

Tada su Šprem i Bernardić krenuli prema kordonu, a plavci ih nisu željeli pustiti. Došlo je do kratkog naguravanja te su se potom Šprem, Bernardić i Paliković okolnim putem zaputili prema Gradskoj skupštini.

Oko Varšavske su u popodnevnim satima uhićeni i Vili Matula, Edo Popović, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije te prva hrvatska dobitnica osvajačica milijuna u showu "Tko želi biti milijunaš" Mira Bičanić. Privedena je i predsjednica udruge Babe Sanja Sarnavka. Iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo kako je do sada dovedeno oko 70-ak građana te su oni još u fazi dovođenja. Još nije poznato niti za što će oni biti optuženi. No, nakon našeg razgovora s policijom, s prosvjednicima su napunjene još dvije marice pa bi brojka uhićenih već mogla biti oko 130.

Urša Raukar dobila zabranu prilaska Varšavskoj

Iz Prve policijske postaje u Zagrebu pušteni su Zoran Pusić i odvjetnica Lina Budak. Glumica Urša Raukar je dobila mjeru opreza u kojoj stoji da od 15. do 23. srpnja ove godine ne smije dolaziti u Varšavsku ulicu. Odvjetnica Lina Budak je izjavila kako se Urša Raukar osjeća psihički dobro, jer se bori za pravu stvar te da su policajci prema njoj pristojni.

Zabranu prilaska Varšavskoj ulici dobilo je još nekoliko prosvjednika. Zoran Pusić tvrdi kako je bio zvao predsjednika Ivu Josipovića i Mladena Bajića koji su se zgrozili novim uhićenjima.

varsavska02

Opustošena Varšavska

Od pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada Davora Jelavića nismo uspjeli dobiti odgovor o sječi stabala u Varšavskoj ulici. "Nema potrebe da ja to sada komentiram. Obratite se Uredu za informiranje, oni će vam sve reći", kazao nam je Jelavić.

Varšavska nakon "akcije" gradskog poduzeća izgleda potpuno opustošeno. "Sve je počupano, drveće su sasjekli drobilicima u tisuću komada", komentirao je jedan od aktivista za Index.

"Ovo je 21. stoljeće, nevjerojatno je da se ovako nešto događa", kazala je Morana Paliković-Gruden, vijećnica HNS-a u Gradskoj skupštini grada Zagreba na pitanje zašto policija asistira pri poslovima privatnog investitora čiji je projekt pod istragom DORH-a.

Otpor se očekivao

Zagrebačka policija oko 8 sati izašla je s priopćenjem kako su jutros u Varšavskoj ulici pružili asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice.

Navode kako je policija prilikom asistencije "postupala temeljem pisanog zahtjeva mjerodavnog državnog tijela s obzirom da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora".

"Radi pružanja pasivnog otpora čime su onemogućivali provođenje službene radnje, u službene prostorije dovedeno je pet osoba", priopćeno je.

Policija blokirala uži centar grada

Vjerojatno u strahu od okupljanja većeg broja građana, policija je blokirala uži centar grada, što je u vrijeme odlaska na posao uzrokovalo kolaps. Od važnijih ulica za dolazak na posao blokirane su Gundulićeva, koja je jedina veza prema sjeveru i Gornjem gradu te se ne može niti do garaža na Tuškancu i Ilici.

Kuće ljudskih prava: Odmah pustite uhićene na slobodu!

Udruge okupljene u Kuću ljudskih prava uputile su ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku otvoreno pismo u kojem ističu kako su "zapanjene trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici". "Policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilni otpor u Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana", ističu udruge. Prema njihovim saznanjima, do 10 sati policija je uhitila 20-ak aktivista, između ostalog i odvjetnika Slobodana Budaka.

Time je, navode, policija ponovno prekršila svoje ovlasti. "Podsjećamo vas da je Prekršajni sud u Zagrebu u veljači donio i nepravomoćnu presudu kojom je osudio prijašnje privođenje aktivista/ica na identičnom prosvjedu održanom prije dva mjeseca. Skandalozno je da policija ignorira odluke suda Republike Hrvatske. Ovim putem tražimo da se ODMAH puste iz prostorija policije privedeni aktivisti/ce te da se TRENUTNO prekine sa uhićenjima. Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, vjerujemo kako postoji opravdana sumnja o Vašoj kompetentnosti kao Ministra unutarnjih polova RH", oštro su kritizirali iz Kuće ljudskih prava.

varsavska03

Zrinjevac: Stabla smo uklonili na zahtjev naručitelja

Iz podružnice Zagrebačkog holding - Zrinjevca - iza 11 sati oglasili su se priopćenjem. "Zrinjevac, podružnica Zagrebačkog holdinga d.o.o., jutros je na zahtjev naručitelja uklonila pet stabala iz Varšavske ulice u Zagrebu. S poslovnog i tehničkog aspekta podružnica je postupila po uobičajenoj proceduri, kada od ovlaštenog naručitelja dobije takav zahtjev", stoji u prioćenju. Dodaje se kako Zrinjevac, odnosno Zagrebački holding d.o.o., "nije u poziciji da odlučuje da li je neki projekt opravdan ili društveno prihvatljiv, već je to u isključivoj nadležnosti investitora, gradskih i državnih tijela".

Navode i da kao komunalna tvrtka imaju godišnji ugovor s Gradom Zagrebom o pružanju komunalnih usluga, a što je, naglašavaju, najznačajniji izvor prihoda Zagrebačkog holdinga d.o.o. "Na kraju, odbacujemo sve pokušaje uplitanja Zagrebačkog holdinga d.o.o u političko-pravne aspekte projekta u Varšavskoj ulici u Zagrebu", zaključuju u priopćenju.

Zbog uhićenja prekinuta sjednica Sabora

Zbog Varšavske je prekinuta i sjednica Sabora. HNS-ovka Vesna Pusić prvo je zatražila petominutnu stanku zbog izvanredne situacije u državi koja se odnosi na uhićenja u Varšavskoj. Njezin zahtjev su podržali i predsjednik SDP-a Zoran Milanović te Milorad Pupovac.

Nakon stanke u Saboru, Vesna Pusić je u ime kluba HNS-a zatražila da ministar Karamarko objasni događanja u Varšavskoj. Zaključila je da je Varšavska pod ekstremnom blokadom policijskih snaga. Njezin prijedlog za obraćanjem ministra je odbila saborska većina.

"Očito je u pitanju izvanredno stanje i prijeti opasnost za građanska prava", kazala je Pusić i dodala kako zastupnici imaju pravo na punu informaciju i na zauzimanje stava o potrebi tako snažne policijske intervencije. Na to joj je odgovorio predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang koji je zahtjev HNS-a ocijenio kao zadiranje zakonodavne vlasti u rad policije.

varsavska04

"Centar Zagreba nam izgleda kao da je IRA u njemu"

"Policija treba raditi svoj posao, a ako griješe, ima onaj tko će to nadzirati. Loše postupke HNS-a i SDP-a u Skupštini grada Zagreba neće umivati Sabor", kazao je Hebrang. Predsjednik Sabora Luka Bebić, pak, tvrdi kako ne postoje poslovničke mogućnosti da se u Saboru raspravlja o Varšavskoj.

Vođa opozicije Zoran Milanović je premijerku pozvao da pokaže svoju poznatu odvažnost i hrabrost te zaštiti građane. "Policija treba znati što je njezin posao, ali nam centar Zagreba u ovom trenutku izgleda kao da je IRA u njemu", kazao je Milanović.

Na internetskoj stranici Hrvatskih laburista Dragutin Lesar je zatražio da ministar policije Tomislav Karamarko odmah podnese ostavku "jer osim što se s mjesta koje zahtijeva neutralnost razračunava s političarima počinje hapsiti nedužne ljude". "Ako pak je policija primijenila nepotrebnu represiju bez znanja Karamarka, tada tražimo da ministar smjeni šefa zagrebačke policije", stoji u Lesarovoj reakciji na uhićenja u Varšavskoj.

Bandić i SDP-ova većina trebaju podnijeti ostavke

Napominje kako je sud prije četiri mjeseca već jednu ovakvu akciju policija proglasio protupravnom te dodaje kako se plavci još jednom stavljaju iznad pravne države, građana i suda. "Tražimo smjenu svih onih ljudi koji su naredili izdavanje dozvola za gradnju rampe u Varšavskoj ulici te onih koji su dozvole izdali jer je riječ o manipulaciji i prijevari", stoji u Lesarovoj reakciji.

Dodaje da traži da se do završetka sporova Varšavska vrati u prvobitno stanje te da aktualna gradska vlast na čelu sa Milanom Bandićem i SDP-ovom većinom u skupštini podnesu ostavke i raspišu prijevremene izbore.

Izvor: index.hr
Fotke: e-novine 
Ups! Zao nam je, ali samo registrovane korisnice/i mogu da objavljuju komentare, klikni ovde da se uloguješ ili registruješ

lgbt

Piše: Dušan Milojević

Dok je u Njujorku prošle nedelje ratifikovan zakon o istopolnim brakovima, što je prosl…

Mišel Fuko

Malo prije svoje smrti, Michel Foucault je pristao bez ustezanja govoriti dvojici američkih novinara. O borbi homoseksualaca, o sadomazohističkoj praksi, a prije svega o prijateljst…

drugaciji_svijet_je_moguc
ČETVRTI SVJETSKI RAT
Dražen Šimleša


Ekonomske alternative predstavljaju zaista poseban oblik borbe, možda upravo zato jer ih ljudi nekako najmanje očekuju u tom području. Razlog je što se neoliberalni kapitalizam čini toliko prevladavajućim da nam se ništa drugo ne čini realnim. No tijekom istraživanja za ovu knjigu i sam sam se ugodno iznenadio koliko nam se toga pruža na području, uvriježeno rečeno, ekonomije kako bismo poboljšali naš svijet. Što se tiče ekonomije i mogućnosti da ona služi i radi za ljude, a ne za malu skupinu na vrhu piramide moći, započet ćemo s konceptom kooperativa, kod nas poznatijih kao zadruge. Nakon toga ćemo predstaviti koncept fair trade ili poštene trgovine, eco-rata, LETS-a i na kraju mikrokreditiranja.BILBORD novoZnate li šta je Kodeks Alimentarius? novoNoam Chomsky o najavi priznanja palestinske države: Upozorenje prije 'tsunamija' u Izraelu novoDnevnik ugostiteljskog radnika anarhista novoSvedoci brutalnog obračuna, Atina 29. 6. 2011. novoS naksalitima kroz prašumu, 6. deo novoAmy Winehouse, SIIIING!!! novoZG Pride 2011 combo novoVesti sa grčkih ulica novoS naksalitima kroz prašumu, 5. deo novoIstina - pismo srednjoškolke iz FukušimeKontraTV / Submedia
SUBMEDIA | Puck shit up!
Ove nedelje:
1. 100 Seditions!
2. Riot in my Town
3. Nuck Block
4. Chilean Urban Eco-Defense
5. For the Lulz
6. Anti-G20 Comrades
Submedia | Puck shit up!
KontraTV / Aktuelno
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
Grčka vlada je glasala za novu rundu mera štednje, ne bi li obezbedila finansijsku injekciju od strane EU koja bi trabalo da spreči državni bankrot. Ali gnevni demonstranti su nasilno reagovali na takav ishod glasanja, i neposredno ispred parlamenta vode se žestoke bitke između policije i demonstranata. Prizori iz centra Atine podsećaju na ratište, dok u oblacima suzavca promiču figure sukobljenih strana. Stotine hiljada ljudi širom zemlje su stupili u dvodnevni štrajk protiv mera štednje. Oni kažu da je novo ogromno zaduživanje sa katastrofalnim kamatnim stopama taktika čije posledice su već iskusili i da neće ponovo nasesti na istu priču. O tome šta ta odluka grčkog parlamenta znači za Grčku i EU, za RT govori finansijski novinar (koji očigledno ima poteškoća da razlikuje anarhiste i provokatore) Demetri Kofinas.
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
KontraTV / Film
Stranac u šumi
Prvi kontakt u Amazonu: brazilska plemena govore o svojim iskustvima prvog kontakta sa belcima i opasnostima koje su potom usledile.
Stranac u šumi
KontraTV / Aktivizam
Španska revolucija
Španija je 15. maja pokrenula evropsku revoluciju. To što vlada potpuno medijsko pomračenje ne znači da španija ne sija nadom za bolje sutra! Širite zarazu!
Španska revolucija (Muse)
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
Kevin Kamps iz Beyond Nuclear, poznat kao ekspert za pitanja nuklearnog otpada, govori o drugoj havarisanoj nuklearki u Japanu kojoj preti topljenje jezgra reaktora, kao i o konstantnim emisijama radioaktivnih čestica iz nuklearnih elektrana u SAD.

Oko 300 milja jugozapadno od Fukušime nalazi se nuklearni reaktor Mondžu - prototip brzog (fast-breeder) reaktora koji je do vrha napunjenn plutonijumom, najsmrtonosnijim elementom na planeti Zemlji. Prošle godine, nekakav uređaj koji je težak tri tone, pao je na Mondžu reaktor i blokira pristup gorivnim šipkama u jezgru reaktora. Uprkos nekoliko pokušaja, stvari još uvek nisu pod kontrolom. Naredne nedelje ponovo će pokušati da uklone iz reaktora taj objekat težak tri tone, ali kritičari upozoravaju da je ta procedura izuzetno opasna i mogla bi da izazove eksploziju gorivnih šipki. Jedan zloslutni znak koliko je opasna situacija je to što je glavni menadžer elektrane nedavno izvršio samoubistvo. Oštećena NE Mondžu je nuklearna bomba koja svakog časa može da eksplodira što bi zbrisalo grad Kjoto koji se nalazi na svega 60 milja daleko od fabrike, sa populacijom od milion ljudi. A najveći grad u Japanu, Tokio, nalazi se na mestu koje je niz vetar u odnosu na havarisanu NE Mondžu.
Pa, šta sve to znači i šta ima novo u vezi sa ugroženim NE u Sjedinjenim Državama, u Nebraski?
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, mnogi ljudi su se pitali koji šta je kog đavola trebalo Japancima da prave nuklearnu elektranu na obali koja je pod stalnim udarima zemljotresa i cunamija. To je kao da su hteli da im se ovo desi - ko bi mogao da bude tako glup? Svakako, u Sjedinjenim Državama se smatra da su Amerikanci mnogo pažljiviji i da više vode računa o tome gde će sagraditi svoje nuklearne elektrane. E pa... nije tako.
NE Fort Calhoun koja se nalazi nadomak Omahe, Nebraska, potpuno je opkoljena vodom. Ali izgleda da to tako ide kada napravite NE posred plavne doline koja se prostire pored Misurija. Voda se zaustavla na nivou koji je pola metra IZNAD ravni na kojoj se nalazi elektrana - i jedina stvar koja sprečava da voda poplavi NE Fort Calhoun, baš kao što je to bio slučaj u Fukušimi, je gumeni zid visine dva metra koji je podignut oko elektrane. Ali nije to jedina ugrožena nuklearka. Nizvodno niz Misuri, na jugoistoku Nebraske, nalazi se NE Cooper koju takođe ugrožava poplava.
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
KontraTV / Aktivizam
People's Revolution at the Dam square
Prvomajske demonstracije širom Evrope i pokret 15 maja (M15) u Španiji su nagovestile novi trend. Ljudi počinju da reaguju, da izlaze na ulice i zauzimaju trgove širom Evrope. Španski pokret "Democracia Real" koji je nastao 15. maja izazvao je nastanak pokreta "Alithini Dimokratia" u Grčkoj deset dana kasnije. Kada se i u Holandiji pojavio sličan pokret, "Echte Democracie", od početka je koncipiran kao deo opštijeg jačanja evropske "Prave demoktarije". Ljudi su na ulicama, reaguju, diskutuju o situciji i odlučuju o svojoj budućnosti na pravi demokratski način. Oni istupaju protiv situacije u kojoj će "drugi oglučivati o njihovoj budućnosti bez njih".

Mi vas očekujemo!
Prava demokratija - otvorena skupština Groningena
http://realdemocracygroningen.wordpress.com
Echte Democracie - narodna revolucija u Holandiji
KontraTV / Aktuelno
Okeani pred izumiranjem
Novi izveštaj pomorskih naučnika kaže da postoji ozbiljna pretnja opstanku tri četvrtine svetskih koralnih grebena. To će imati ogromne posledice po raznovsnost morskog života u okeanima, a može čak biti i okidač novog ciklusa masovnog izumranja.
Okeanima preti izumiranje
 


[ Traži ]