Petak, April 04, 2008 - 09:36 PM NT -   1146 Reads Pošalji ovaj tekst svome prijatelju i/ili prijateljici p

Bushilačke aktivnosti

PRED DOLAZAK AMERIČKOG PREDSJEDNIKA GEORGEA BUSHA U HRVATSKU, KOJU ĆE TIJEKOM POSJETA KOLEKTIVNO ZASTUPATI TIJELA VLASTI I NIMALO SLUČAJNI UZORAK GRAĐANSTVA <noindex> </noindex>BUSHILAČKE AKTIVNOSTI

Igor LASIĆ
2. travnja, 2008.

Hrvatski nacionalni interes pogažen je samim dolaskom američkog predsjednika. Najavljeno je da će ga već u Zračnoj luci Zagreb dočekati ministar vanjskih poslova RH Gordan Jandroković, što se u diplomaciji smatra protokolarnim pretjerivanjem, točnije ulizivanjem, i priziva bolnu uspomenu na Tuđmanovo iznošenje umjetnina iz Moderne galerije pred blatnjave Clintonove čizme na Plesu. Markov trg poslužit će, pak, za ilustraciju pravne države Hrvatske, koja zabranjuje javno okupljanje između Sabora i Vlade, no baš će se tamo George Bush obratiti "hrvatskim građanima"

bush_profil_120.jpg
Američki predsjednik George Bush dočekan je 1. travnja u Rumunjskoj, na najvećem samitu NATO-a u povijesti, smrtno ozbiljno. Rumunjski ministar vanjskih poslova Adrian Cioroianu upozorio je krajem prošlog mjeseca sunarodnjake, naime, da ove godine imaju zaboraviti običajno pravo na prvoaprilske šale i smicalice, kako ne bi izazivali zabune i paniku u javnosti, a što bi moglo rezultirati neželjenim posljedicama, recimo, Trećim svjetskim ratom... Cioroianu je zasebno prozvao mlade, te je za neposluh obećao stroge kazne.

Dok je rumunjski puk tako susprezao svaku zajebanciju, u narednoj zemlji-domaćinu američkog predsjednika, Hrvatskoj, kojoj će NATO iz Bukurešta uputiti pozivnicu za članstvo, više se neodgovornih pojedinaca pokušalo napraviti duhovitima. Prvo su toga jutra na zagrebačkoj Savskoj cesti dvojica šaljivdžija ugnjavili nekolicinu prolaznika, predstavljajući se kao policijski agenti, s fotokopiranim hrvatskim grbom umjesto službene značke. No, popodne se na malim ekranima pojavio lik šeretski nastrojenog novinara HTV-a Petra Vlahova i zasjenio bezazlene anonimuse. "HTV donosi ekskluzivnu vijest da George Bush u Hrvatsku neće doći zbog generala Korade", izvalio je Vlahov, nakon čega nije više imao priliku za objašnjenje i trijumfalni osmijeh, toliko su ga brzo povukli. Ne bi tako ni da ga čeka ležaj u Guantanamu.

Ono što još nismo razumjeli, dakle, jest da s Amerima nema šale. George W. Bush, čovjek koji je nasmijao više ljudi od Charleya Chaplina, jedini ima pravo na neozbiljnost. Dok mu se rugamo, ionako samo blažimo činjenicu da svjetski kapital za glumljenje demokracije prema građanima-potrošačima očito može u glavnoj roli slobodno isturiti notornog lakrdijaša i budalinu. Pa, sad, evo nam te face u Hrvatskoj, došao je da pita i nas, motherfuckers, što je smiješno...

Otvoreno pismo

Ništa, ništa, odgovorit ćemo mi, kolektivno zastupani tijelima vlasti i nimalo slučajnim uzorkom građanstva okupljenog na Markovu trgu povodom Bushova obraćanja hrvatskoj javnosti uživo. To se malo Njima pričinilo, kriv je žamor iz Donjega grada. Ako ikakvog žamora uopće bude, ako već kiša ne razjuri šačicu perspektivnih demonstranata odozdo. S druge strane, probajmo zamisliti huk više tisuća građana, to bi ipak doprlo Bushu za vrat... S tim će i pokušati civilne udruge Centar za mirovne studije, Documenta i Zelena akcija na Trgu Petra Preradovića iliti Cvjetnom placu, plus dio građana što će im se pridružiti nakon okupljanja na Trgu Francuske revolucije, u organizaciji Antiimperijalističke akcije.

Prve tri udruge poslale su otvoreno pismo predsjedniku RH Stipi Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu, u kojem ih podsjećaju na glavne točke protivljenja politici Georgea Busha, i predlažu im da i njega na to podsjete. Najprije da mu izraze zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zanemarivanja problema klimatskih promjena za koje je odgovorna sadašnja administracija SAD-a. U skladu s najvišim ustavnim vrednotama RH, kažu autori pisma Vesna Teršelič, Gordan Bosanac i Tomislav Tomašević, naša vanjska politika treba se temeljiti na promicanju koncepta ljudske sigurnosti, zaštite okoliša, izgradnje mira i nenasilnog rješavanja sukoba te djelovanja na maksimalnoj prevenciji vojnih intervencija.

Oni pozivaju Sanadera i Mesića da američkom predsjedniku izraze sućut zbog žrtava terorističkog napada na SAD 2001. godine, ali da mu zatim izraze i negodovanje zbog žrtava kršenja ljudskih prava te civilnih žrtava rata u Iraku i Afganistanu, što su negativne posljedice antiterorističke politike vlade SAD-a proteklih sedam godina. Već sada, sumiraju potpisnici, ukupni broj žrtava terorizma i antiterorizma širom svijeta, nadilazi broj ubijenih u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu... A mi ovdje za te stvari doista jesmo globalno nametljiva mjerna jedinica.

George Bush ml. uspio je za svojih dvaju mandata ujediniti svjetske liberalno-demokratske, protuimperijalističke i socijalističke snage, makar protiv njega kao vodećeg moćnika današnjice, i to baš kad je izgledalo da će ih teško više išta mobilizirati. Antibuševska parada vuče se za njim gdje god stigao, i svugdje mu ponavljaju iste stvari. Protuteroristička borba na kojoj se održava njegova prevlast u samoj Americi, idealno poslužena rušenjem WTC-a, krahirala je u Iraku, u Trećem zaljevskom ratu, povedenom zbog proizvodnje zabranjenog oružja, potom nikad pronađenog. Čitav iole misleći svijet lako je uvidio kako Saddam Hussein nije svrgnut i obješen, a Irak devastiran i okupiran, zbog oružja ili zločinačke diktature, nego radi nafte. Otuda i Guantanamo i Abu Ghraib, CIA-ina mučenja otetih po svjetskim aerodromima i novi američki zakoni što odobravaju režimsko nasilje.

Povijest odnosa

Na energentima se opet uzdigla, međutim, i Rusija. Brzo širenje Sjevernoatlantskog vojnog i političkog pakta po zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, kao što su Ukrajina i Gruzija, također s izlikom širenja demokracije i općenarodne sigurnosti, u Rusiji ipak ne može proći bez nervoze. Takvo opkoljavanje bivšeg ideološkog dušmanina ne odgovara niti nekima od NATO-članica, poput Francuske s njezinim ekonomskim razlozima, no njoj je ionako ostavljeno da muti po Africi, pa neka se katkad uzdrži na vlastitom kontinentu...

Američki doprinos klimatskom poremećaju, tj. zagađenju prirode i njezinim neodrživim crpljenjem, inače doprinos lavlji kao što je sve američko, čak i ne bi tako skaredan bio da nije Bushova odbijanja svjetskog sporazuma u Kyotu. Ali, ukupnost njegove štetočinske politike, ujedno socijalne i ekološke, najbolje se ocrtala onomad s katastrofalnom poplavom New Orleansa, kad se ispostavilo da američki predsjednik odmaže i samim Amerikancima. Ne treba zaboraviti ni to da oni posljednje tri godine trpe predsjednika kojem su dali manje glasova negoli njegovom izbornom protivniku.

Novija povijest odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Država, ona koja dolazi poslije Franje Tuđmana i Billa Clintona, kazuje nam kako se nije sve pod Bushom odvijalo tako glatko. Zbog osude napada na Irak bez odobrenja UN-a i zbog odbijanja potpisivanja sporazuma o ekskluzivnom neizručenju američkih državljana Međunarodnom sudu za zločine, prošla se hrvatska vlast bila unekoliko udaljila od Washingtona i Bruxellesa, odnosno NATO-a. Naravno, to ne znači da službeni Zagreb tada nije priželjkivao ulazak u NATO, to su jednostavno bila rubna iskušenja, nadasve u relaciji s Europskom Unijom.

Ako načas apstrahiramo etičke, humanističke, civilizacijske motive po kojima bi se trebali zadržati podalje od NATO-a, hrvatski se tobožnji interes za ulazak u savez, te njegov interes za ulazak u Hrvatsku, svodi na nekoliko općih mjesta koja navode zagovornici vojno-političkog sljubljivanja. Na prvom je mjestu sigurnost, regionalna i globalna, kao, Srbija plus Rusija jednako frka, a to je naša verzija mamuzanja lipsale hladnoratovske kljusine kao razloga očuvanju NATO-a poslije ukidanja blokovske podjele svijeta... Spominje se i obrana od terorista, premda se zanemaruje to što Hrvatska uopće nije zanimljiva međunarodnim teroristima – sve dok se ne svrsta uz Ameriku i ne uđe u NATO. I dok ne počnemo slati naše vojnike da ratuju po Iraku ili Iranu, što već bude došlo na red. A strašno je glupo vjerovati da neće ništa.

Baš kao što je stupidno povjerovati da se možemo osloniti na razliku između interesa i utjecaja Amerike na jednoj, i ukupnog NATO-a na drugoj strani. U ime onih kojima još nije jasno o čemu se radi, lijepo je od Georgea Busha što se potrudio da nam bitne relacije rastumači ličnom posjetom Zagrebu u kontekstu pozivanja Hrvatske u NATO. Uostalom, globalne prilike ne uređuje princip nacionalnog koliko ekonomskog, koji se u Americi najviše koncentrirao i koji s Amerikom najlakše može gurati svoj nadnacionalni probitak.

"Pravna" država

Hrvatski nacionalni interes pogažen je samim dolaskom američkog predsjednika. Najavljeno je da će ga već u Zračnoj luci Zagreb dočekati ministar vanjskih poslova RH Gordan Jandroković, što se u diplomaciji smatra protokolarnim pretjerivanjem, točnije ulizivanjem, i priziva bolnu uspomenu na Tuđmanovo iznošenje umjetnina iz Moderne galerije pred blatnjave Clintonove čizme na Plesu. Markov trg poslužit će pak za ilustraciju pravne države Hrvatske, koja zabranjuje javno okupljanje između Sabora i Vlade, no baš će se tamo George Bush obratiti "hrvatskim građanima". Zbog toga su Ženska mreža Hrvatske i Antiimperijalistička akcija, te Pravni tim udruga Iskorak i Kontra, najavili podnošenje prekršajne prijave protiv organizatora, premijera Ive Sanadera.

Utoliko je upadljiviji jaz između hrvatskih nevladinih udruga, okupljenih oko Odbora za referendum o NATO-u, gdje su svoje mjesto našle i one što su protiv NATO-a, i one što su za nj. Aktualni će Dani Busha u Hrvatskoj zasigurno podići i broj pobornika referenduma što potpisuju peticiju za njegovo raspisivanje, mada ne toliko da bi nadoknadili dosadašnji nedostatni odaziv javnosti, no to barem dijelu organizatora peticije neće teško pasti... A još je zanimljivije kako Sanader i njegovi ministri odjednom poručuju da referendum ne bi raspisali čak ni kada ga zakonski više ne bi smjeli izbjegavati. Ali, zakon ionako, vidjeli smo, nije bitan.

Posljednja vijest uoči tiskanja ovog Ferala glasi da će škole u Zagrebu, na dan silaska američkog predsjednika s nebesa, raditi kraće. Mogu ih slobodno zatvoriti, ionako ništa nismo naučili, niti smo se u školi zabavili. Onaj prvoaprilski TV-vic o Zagorcu i Amerikancu, međutim, izazvao je nervozu baš stoga što je potonjima uistinu stalo da za posjete njihovog predsjednika Zagrebu, u blizini ne luduju odmetnuti generali zemlje-domaćina. Dok još ne znamo kako će općinstvo točno reagirati na Bush-Sanaderovo uzurpiranje hrvatskih zakona i demokratske volje, a o smijehu da ne govorimo, sav nam se otpor sveo na jednog razbojnika s epoletama, tako pijanog da to plaši čak i najjačeg kauboja. Ne zato što je Korade ubojica, nego zato što ne ubija po NATO-standardima.

________________________________
Copyright © 1993 - 2008 Feral Tribune. All rights reserved. 
Ups! Zao nam je, ali samo registrovane korisnice/i mogu da objavljuju komentare, klikni ovde da se uloguješ ili registruješ

lgbt

Piše: Dušan Milojević

Dok je u Njujorku prošle nedelje ratifikovan zakon o istopolnim brakovima, što je prosl…

Mišel Fuko

Malo prije svoje smrti, Michel Foucault je pristao bez ustezanja govoriti dvojici američkih novinara. O borbi homoseksualaca, o sadomazohističkoj praksi, a prije svega o prijateljst…

drugaciji_svijet_je_moguc
ČETVRTI SVJETSKI RAT
Dražen Šimleša


Ekonomske alternative predstavljaju zaista poseban oblik borbe, možda upravo zato jer ih ljudi nekako najmanje očekuju u tom području. Razlog je što se neoliberalni kapitalizam čini toliko prevladavajućim da nam se ništa drugo ne čini realnim. No tijekom istraživanja za ovu knjigu i sam sam se ugodno iznenadio koliko nam se toga pruža na području, uvriježeno rečeno, ekonomije kako bismo poboljšali naš svijet. Što se tiče ekonomije i mogućnosti da ona služi i radi za ljude, a ne za malu skupinu na vrhu piramide moći, započet ćemo s konceptom kooperativa, kod nas poznatijih kao zadruge. Nakon toga ćemo predstaviti koncept fair trade ili poštene trgovine, eco-rata, LETS-a i na kraju mikrokreditiranja.BILBORD novoZnate li šta je Kodeks Alimentarius? novoNoam Chomsky o najavi priznanja palestinske države: Upozorenje prije 'tsunamija' u Izraelu novoDnevnik ugostiteljskog radnika anarhista novoSvedoci brutalnog obračuna, Atina 29. 6. 2011. novoS naksalitima kroz prašumu, 6. deo novoAmy Winehouse, SIIIING!!! novoZG Pride 2011 combo novoVesti sa grčkih ulica novoS naksalitima kroz prašumu, 5. deo novoIstina - pismo srednjoškolke iz FukušimeKontraTV / Submedia
SUBMEDIA | Puck shit up!
Ove nedelje:
1. 100 Seditions!
2. Riot in my Town
3. Nuck Block
4. Chilean Urban Eco-Defense
5. For the Lulz
6. Anti-G20 Comrades
Submedia | Puck shit up!
KontraTV / Aktuelno
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
Grčka vlada je glasala za novu rundu mera štednje, ne bi li obezbedila finansijsku injekciju od strane EU koja bi trabalo da spreči državni bankrot. Ali gnevni demonstranti su nasilno reagovali na takav ishod glasanja, i neposredno ispred parlamenta vode se žestoke bitke između policije i demonstranata. Prizori iz centra Atine podsećaju na ratište, dok u oblacima suzavca promiču figure sukobljenih strana. Stotine hiljada ljudi širom zemlje su stupili u dvodnevni štrajk protiv mera štednje. Oni kažu da je novo ogromno zaduživanje sa katastrofalnim kamatnim stopama taktika čije posledice su već iskusili i da neće ponovo nasesti na istu priču. O tome šta ta odluka grčkog parlamenta znači za Grčku i EU, za RT govori finansijski novinar (koji očigledno ima poteškoća da razlikuje anarhiste i provokatore) Demetri Kofinas.
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
KontraTV / Film
Stranac u šumi
Prvi kontakt u Amazonu: brazilska plemena govore o svojim iskustvima prvog kontakta sa belcima i opasnostima koje su potom usledile.
Stranac u šumi
KontraTV / Aktivizam
Španska revolucija
Španija je 15. maja pokrenula evropsku revoluciju. To što vlada potpuno medijsko pomračenje ne znači da španija ne sija nadom za bolje sutra! Širite zarazu!
Španska revolucija (Muse)
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
Kevin Kamps iz Beyond Nuclear, poznat kao ekspert za pitanja nuklearnog otpada, govori o drugoj havarisanoj nuklearki u Japanu kojoj preti topljenje jezgra reaktora, kao i o konstantnim emisijama radioaktivnih čestica iz nuklearnih elektrana u SAD.

Oko 300 milja jugozapadno od Fukušime nalazi se nuklearni reaktor Mondžu - prototip brzog (fast-breeder) reaktora koji je do vrha napunjenn plutonijumom, najsmrtonosnijim elementom na planeti Zemlji. Prošle godine, nekakav uređaj koji je težak tri tone, pao je na Mondžu reaktor i blokira pristup gorivnim šipkama u jezgru reaktora. Uprkos nekoliko pokušaja, stvari još uvek nisu pod kontrolom. Naredne nedelje ponovo će pokušati da uklone iz reaktora taj objekat težak tri tone, ali kritičari upozoravaju da je ta procedura izuzetno opasna i mogla bi da izazove eksploziju gorivnih šipki. Jedan zloslutni znak koliko je opasna situacija je to što je glavni menadžer elektrane nedavno izvršio samoubistvo. Oštećena NE Mondžu je nuklearna bomba koja svakog časa može da eksplodira što bi zbrisalo grad Kjoto koji se nalazi na svega 60 milja daleko od fabrike, sa populacijom od milion ljudi. A najveći grad u Japanu, Tokio, nalazi se na mestu koje je niz vetar u odnosu na havarisanu NE Mondžu.
Pa, šta sve to znači i šta ima novo u vezi sa ugroženim NE u Sjedinjenim Državama, u Nebraski?
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, mnogi ljudi su se pitali koji šta je kog đavola trebalo Japancima da prave nuklearnu elektranu na obali koja je pod stalnim udarima zemljotresa i cunamija. To je kao da su hteli da im se ovo desi - ko bi mogao da bude tako glup? Svakako, u Sjedinjenim Državama se smatra da su Amerikanci mnogo pažljiviji i da više vode računa o tome gde će sagraditi svoje nuklearne elektrane. E pa... nije tako.
NE Fort Calhoun koja se nalazi nadomak Omahe, Nebraska, potpuno je opkoljena vodom. Ali izgleda da to tako ide kada napravite NE posred plavne doline koja se prostire pored Misurija. Voda se zaustavla na nivou koji je pola metra IZNAD ravni na kojoj se nalazi elektrana - i jedina stvar koja sprečava da voda poplavi NE Fort Calhoun, baš kao što je to bio slučaj u Fukušimi, je gumeni zid visine dva metra koji je podignut oko elektrane. Ali nije to jedina ugrožena nuklearka. Nizvodno niz Misuri, na jugoistoku Nebraske, nalazi se NE Cooper koju takođe ugrožava poplava.
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
KontraTV / Aktivizam
People's Revolution at the Dam square
Prvomajske demonstracije širom Evrope i pokret 15 maja (M15) u Španiji su nagovestile novi trend. Ljudi počinju da reaguju, da izlaze na ulice i zauzimaju trgove širom Evrope. Španski pokret "Democracia Real" koji je nastao 15. maja izazvao je nastanak pokreta "Alithini Dimokratia" u Grčkoj deset dana kasnije. Kada se i u Holandiji pojavio sličan pokret, "Echte Democracie", od početka je koncipiran kao deo opštijeg jačanja evropske "Prave demoktarije". Ljudi su na ulicama, reaguju, diskutuju o situciji i odlučuju o svojoj budućnosti na pravi demokratski način. Oni istupaju protiv situacije u kojoj će "drugi oglučivati o njihovoj budućnosti bez njih".

Mi vas očekujemo!
Prava demokratija - otvorena skupština Groningena
http://realdemocracygroningen.wordpress.com
Echte Democracie - narodna revolucija u Holandiji
KontraTV / Aktuelno
Okeani pred izumiranjem
Novi izveštaj pomorskih naučnika kaže da postoji ozbiljna pretnja opstanku tri četvrtine svetskih koralnih grebena. To će imati ogromne posledice po raznovsnost morskog života u okeanima, a može čak biti i okidač novog ciklusa masovnog izumranja.
Okeanima preti izumiranje
 


[ Traži ]