Intervju
Avg 11, 2008 - 06:08 AM
pročitano:  3993  puta
"Inicijativu ima onaj ko diktira pitanja. Odgovori mogu slobodno da variraju, do krajnosti. Nebitno je, sve dok se postrojavamo uz ove ili one autoritete i koljemo po rupčagama kada njihovi interesi dođu u sukob ili krenu da prave neki novi raspored"

Novi broj časopisa "Gradac" posvećen je Situacionističkoj internacionali, pokretu nastalom u Francuskoj pedesetih godina prošlog veka koji se bavio radikalnom kritikom društva i izvršio važan uticaj na evropsku intelektualnu klimu šezdesetih godina. Urednik i priređivač ovog zbornika je Aleksa Golijanin, prevodilac i urednik anarhističke edicije "Anarhija – blok 45" u okviru kojeg je objavio niz knjiga koje se bave kritikom modernog društva, među kojima je i čuvena studija Gija Debora Društvo spektakla. Ove knjige se nikad nisu našle u slobodnoj prodaji, već su besplatno deljene zainteresovanima, što je u skladu kako sa izdavačkim načelima i ubeđenjima tako i sa sadržajem ovih knjiga. Sa Golijaninom razgovaramo o situacionistima, o savremenom srpskom društvu, ali i o stanju na ovdašnjoj levoj i anarhističkoj alternativnoj sceni.

štampaj  Print the article: Živeti bez vlasti - Aleksa Golijanin, prevodilac i izdavač   pošalji
Maj 17, 2008 - 12:04 AM
pročitano:  3598  puta
Dejvid Greber je antropolog i aktivista, formalno i dalje zaposlen kao vanredni profesor na Jejl Univerzitetu, iako živi u Njujorku. Napisao je veliki broj knjiga, uključujući i 'Ka nastanku antropološke teorije vrednosti', 'Fragmenti anarhističke antropologije', etnografiju Madagaskara 'Izgubljeni ljudi', koja će uskoro biti objavljena, i etnografiju direktne akcije pod naslovom: 'Direktna akcija: Etnografija'. Trenutno je aktivan u MDS-u, IWW (1) i različitim projektima koji su u vezi sa PGA (2).

štampaj  Print the article: Dejvid Greber: Pogledate svet i vaša prva reakcija je jednostavno užas   pošalji
Avg 05, 2007 - 12:05 PM
pročitano:  7625  puta
Amerikanka Džudit Batler (Judith Butler) je verovatno najpoznatija predstavnica ženskog pola u savremenoj zapadnoj filozofiji. Iako se poslednjih godina uglavnom bavila političkom filozofijom i kritikom Džordža Buša, njeno ime se i dalje pre svega vezuje za studije roda (gender studies), odnosno za "performativnu teoriju roda" koju je iznela u knjizi "Nevolje s rodom" (1990.) i po kojoj je, između ostalog, stekla svetsku teoretsku slavu. Francuski mesečnik "Philosophie magazine" u poslednjem broju objavio je intervju s njom baš o "studijama roda".

štampaj  Print the article: Džudit Batler: Nevolje s polom i rodom   pošalji
Apr 27, 2007 - 05:36 PM
pročitano:  5070  puta
Kada je 7. marta ove godine objavljena vest o tihoj smrti filozofa koji je izazivao stalne bure svojim jeretičkim tekstovima, u pojedinim svetskim medijima pojavila se rečenica “Bodrijarova smrt se nije dogodila” kao parafraza teksta “Zalivski rat se nije dogodio”, u kome je ovaj provokativni mislilac rat u Zalivu 1991. nazvao simulacijom, konkretizujući svoju tezu da aktuelni fenomeni predstavljaju “savršen zločin” ubijanja realnosti.

štampaj  Print the article: Intervju sa Žanom Bodrijarom   pošalji
Apr 07, 2007 - 02:38 AM
pročitano:  4515  puta
  • Kako ste se osećali povodom izostanka brze intervencije UN tokom nedavne krize u Libanu?
    [Robin, Invernes]

Prvi neophodni korak bio bi hitan prekid vatre. To je blokirao Vašington, verovatno da bi dopustio maksimalno uništavanje tokom invazije - američko-izraelske invazije, sudeći po (tačnoj) percepciji 90% Libanaca. Taj poziv je trebalo da prati zahtev za povlačenjem invazione vojske i za reparacijama, što je nezamislivo s obzirom na distribuciju moći. Donešena rezolucija je prepuna mana, no to je posebno pitanje.štampaj  Print the article: Noam Čomski: Vi postavljate pitanja   pošalji
Feb 11, 2007 - 03:02 AM
pročitano:  3385  puta
Naravno, pisci političkih biografija ne moraju da dele političke stavove sa predmetom svog rada - u stvari, kada bi tako bilo, onda bi silna porodična izdanja knjiga o Hitleru bila povod za još veću zabrinutost nego što to već jesu. Bez ozbira na to, kada su politički stavovi biografa komplementarni sa onima čiji je život opisan, rezultat može biti izrazito strastveno i angažovano pisanje. Upravo to je slučaj sa novom knjigom anarhističkog istoričara i direktora Centra za studije rada na Univerzitetu Sajmon Frejzer, Markom Leierom, o životu Mihaila Bakunjina, "Bakunjin: Kreativni nagon" (St. Martin's Press).

štampaj  Print the article: Profesor SFU, Mark Leier: Argumenti za anarhiju   pošalji
Nov 24, 2006 - 04:29 AM
pročitano:  7651  puta
U večernjim satima drugog dana blokade Filozofskog fakulteta, savatali smo profesora Mladena Kozomaru da prozbori koju sa nama...

Kozomara: Kao nastavnik godinama već nekoliko godina vidim da su studenti u teškoj situaciji. Zaoštreni su uslovi studiranja koji govore neravno i o širem društvenom kontekstu. I ova reforma, kako je ovde stilizovana, artikulisana, kako je ovde interpretirana – znači, bolonjska reforma – i zakon itd. govori da su nastavnici tu u mnogo čemu trapavi itd. Na stranu sve to. Kad gledamo glavni pravac u kome se sve to odvija, vrlo brutalno udaraju na elementarne tekovine, socijalne tekovine, kada je reč o pravima na studiranje.

štampaj  Print the article: Mladen Kozomara: Među profesorima vlada socijalna amnezija   pošalji
Nov 01, 2006 - 04:01 AM
pročitano:  2860  puta
"Freedomov" intervju sa urednikom sajta "An Anarchist FAQ"

Objavljen u "Freedomu", 7. oktobra 2006. (vol. 67 br. 19). "Freedom" je vodeći anarhistički časopis na engleskom jeziku koji izlazi svake dve nedelje u Londonu. Osnovan 1886. od strane Kropotkina, 120 godina kasnije on i dalje radi punom parom.

štampaj  Print the article: Anarhistički FAQ   pošalji
Sep 16, 2006 - 02:37 AM
pročitano:  4023  puta
Murray Bookchin, rođen 1921. (preminuo 2006. - nap. prev.), bio aktivni učesnik u levičarskog političkog pokreta tokom sedam decenija i napisao je gotovo dva tuceta knjiga koje se bave širokim spektrom tema, uključujući ekologiju, filozofiju prirode, istoriju, urbane studije, i levicu, posebno marksizam i anarhizam. Tokom 1950-ih, svojim podužim esejom "Problem hemikalija u hrani" iz 1952, upozorio je na hemikalizaciju poljoprivrede i životne sredine, a sa tim i drugim radovima, pomogao je izgradnju temelja modernog pokreta za radikalnu ekologiju. Pomogao je popularizaciju organskog baštovanstva, diverzifikaciju poljoprivrede, i drugih problema životne sredine, "Naša sintetička životna sredina", objavljena je 1962, nekoliko meseci pre "Tihog proleća" Rachel Carson. Njegov manifest radikalne političke ekologije ("Ekologija i revolucionarna misao"), napisan 1964, bio je prvi manifest tog tipa napisan na bilo kojem jeziku. Kao autor i govornik, uticao je na antikuklearni pokret i osnivanje ranog političkog pokreta Zelenih, u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj. Jedan je od osnivača Instituta za socijalnu ekologiju, na kom je držao predavanja svakog leta, i počasni profesor na Ramapo koledžu u Nju Džersiju. U vreme davanja intervjua dovršavao je treći tom trilogije, "Treća revolucija", istorije velike evropske i američkih revolucija.

Intervju vodio: David Vanekštampaj  Print the article: Murray Bookchin   pošalji
Avg 25, 2006 - 12:51 AM
pročitano:  2664  puta
Kao politička filozofija, anarhizam je zainteresovan za transformaciju društva; međutim, veliki broj političkih i filozofskih trendova često zanemaruje anarhizam. U pokušaju da situira anarhizam unutar savremene filozofske misli kao i da misli kritički o anarhizmu, Tod Mej je stvorio ono što naziva poststrukturalističkim anarhizmom. Ucrtavajući francusku poststrukturalističku filozofiju u anarhizam, Mej nudi novu političku filozofiju kojom bi se analizirao svet. Intervjuisala sam Toda Meja putem email-a u oktobru 2000. ~ Rebeka Devit

štampaj  Print the article: Poststrukturalistički anarhizam: Intervju sa Todom Mejom   pošalji

lgbt

Piše: Dušan Milojević

Dok je u Njujorku prošle nedelje ratifikovan zakon o istopolnim brakovima, što je prosl…

Mišel Fuko

Malo prije svoje smrti, Michel Foucault je pristao bez ustezanja govoriti dvojici američkih novinara. O borbi homoseksualaca, o sadomazohističkoj praksi, a prije svega o prijateljst…

drugaciji_svijet_je_moguc
ČETVRTI SVJETSKI RAT
Dražen Šimleša


Ekonomske alternative predstavljaju zaista poseban oblik borbe, možda upravo zato jer ih ljudi nekako najmanje očekuju u tom području. Razlog je što se neoliberalni kapitalizam čini toliko prevladavajućim da nam se ništa drugo ne čini realnim. No tijekom istraživanja za ovu knjigu i sam sam se ugodno iznenadio koliko nam se toga pruža na području, uvriježeno rečeno, ekonomije kako bismo poboljšali naš svijet. Što se tiče ekonomije i mogućnosti da ona služi i radi za ljude, a ne za malu skupinu na vrhu piramide moći, započet ćemo s konceptom kooperativa, kod nas poznatijih kao zadruge. Nakon toga ćemo predstaviti koncept fair trade ili poštene trgovine, eco-rata, LETS-a i na kraju mikrokreditiranja.BILBORD novoZnate li šta je Kodeks Alimentarius? novoNoam Chomsky o najavi priznanja palestinske države: Upozorenje prije 'tsunamija' u Izraelu novoDnevnik ugostiteljskog radnika anarhista novoSvedoci brutalnog obračuna, Atina 29. 6. 2011. novoS naksalitima kroz prašumu, 6. deo novoAmy Winehouse, SIIIING!!! novoZG Pride 2011 combo novoVesti sa grčkih ulica novoS naksalitima kroz prašumu, 5. deo novoIstina - pismo srednjoškolke iz FukušimeKontraTV / Submedia
SUBMEDIA | Puck shit up!
Ove nedelje:
1. 100 Seditions!
2. Riot in my Town
3. Nuck Block
4. Chilean Urban Eco-Defense
5. For the Lulz
6. Anti-G20 Comrades
Submedia | Puck shit up!
KontraTV / Aktuelno
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
Grčka vlada je glasala za novu rundu mera štednje, ne bi li obezbedila finansijsku injekciju od strane EU koja bi trabalo da spreči državni bankrot. Ali gnevni demonstranti su nasilno reagovali na takav ishod glasanja, i neposredno ispred parlamenta vode se žestoke bitke između policije i demonstranata. Prizori iz centra Atine podsećaju na ratište, dok u oblacima suzavca promiču figure sukobljenih strana. Stotine hiljada ljudi širom zemlje su stupili u dvodnevni štrajk protiv mera štednje. Oni kažu da je novo ogromno zaduživanje sa katastrofalnim kamatnim stopama taktika čije posledice su već iskusili i da neće ponovo nasesti na istu priču. O tome šta ta odluka grčkog parlamenta znači za Grčku i EU, za RT govori finansijski novinar (koji očigledno ima poteškoća da razlikuje anarhiste i provokatore) Demetri Kofinas.
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
KontraTV / Film
Stranac u šumi
Prvi kontakt u Amazonu: brazilska plemena govore o svojim iskustvima prvog kontakta sa belcima i opasnostima koje su potom usledile.
Stranac u šumi
KontraTV / Aktivizam
Španska revolucija
Španija je 15. maja pokrenula evropsku revoluciju. To što vlada potpuno medijsko pomračenje ne znači da španija ne sija nadom za bolje sutra! Širite zarazu!
Španska revolucija (Muse)
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
Kevin Kamps iz Beyond Nuclear, poznat kao ekspert za pitanja nuklearnog otpada, govori o drugoj havarisanoj nuklearki u Japanu kojoj preti topljenje jezgra reaktora, kao i o konstantnim emisijama radioaktivnih čestica iz nuklearnih elektrana u SAD.

Oko 300 milja jugozapadno od Fukušime nalazi se nuklearni reaktor Mondžu - prototip brzog (fast-breeder) reaktora koji je do vrha napunjenn plutonijumom, najsmrtonosnijim elementom na planeti Zemlji. Prošle godine, nekakav uređaj koji je težak tri tone, pao je na Mondžu reaktor i blokira pristup gorivnim šipkama u jezgru reaktora. Uprkos nekoliko pokušaja, stvari još uvek nisu pod kontrolom. Naredne nedelje ponovo će pokušati da uklone iz reaktora taj objekat težak tri tone, ali kritičari upozoravaju da je ta procedura izuzetno opasna i mogla bi da izazove eksploziju gorivnih šipki. Jedan zloslutni znak koliko je opasna situacija je to što je glavni menadžer elektrane nedavno izvršio samoubistvo. Oštećena NE Mondžu je nuklearna bomba koja svakog časa može da eksplodira što bi zbrisalo grad Kjoto koji se nalazi na svega 60 milja daleko od fabrike, sa populacijom od milion ljudi. A najveći grad u Japanu, Tokio, nalazi se na mestu koje je niz vetar u odnosu na havarisanu NE Mondžu.
Pa, šta sve to znači i šta ima novo u vezi sa ugroženim NE u Sjedinjenim Državama, u Nebraski?
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, mnogi ljudi su se pitali koji šta je kog đavola trebalo Japancima da prave nuklearnu elektranu na obali koja je pod stalnim udarima zemljotresa i cunamija. To je kao da su hteli da im se ovo desi - ko bi mogao da bude tako glup? Svakako, u Sjedinjenim Državama se smatra da su Amerikanci mnogo pažljiviji i da više vode računa o tome gde će sagraditi svoje nuklearne elektrane. E pa... nije tako.
NE Fort Calhoun koja se nalazi nadomak Omahe, Nebraska, potpuno je opkoljena vodom. Ali izgleda da to tako ide kada napravite NE posred plavne doline koja se prostire pored Misurija. Voda se zaustavla na nivou koji je pola metra IZNAD ravni na kojoj se nalazi elektrana - i jedina stvar koja sprečava da voda poplavi NE Fort Calhoun, baš kao što je to bio slučaj u Fukušimi, je gumeni zid visine dva metra koji je podignut oko elektrane. Ali nije to jedina ugrožena nuklearka. Nizvodno niz Misuri, na jugoistoku Nebraske, nalazi se NE Cooper koju takođe ugrožava poplava.
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
KontraTV / Aktivizam
People's Revolution at the Dam square
Prvomajske demonstracije širom Evrope i pokret 15 maja (M15) u Španiji su nagovestile novi trend. Ljudi počinju da reaguju, da izlaze na ulice i zauzimaju trgove širom Evrope. Španski pokret "Democracia Real" koji je nastao 15. maja izazvao je nastanak pokreta "Alithini Dimokratia" u Grčkoj deset dana kasnije. Kada se i u Holandiji pojavio sličan pokret, "Echte Democracie", od početka je koncipiran kao deo opštijeg jačanja evropske "Prave demoktarije". Ljudi su na ulicama, reaguju, diskutuju o situciji i odlučuju o svojoj budućnosti na pravi demokratski način. Oni istupaju protiv situacije u kojoj će "drugi oglučivati o njihovoj budućnosti bez njih".

Mi vas očekujemo!
Prava demokratija - otvorena skupština Groningena
http://realdemocracygroningen.wordpress.com
Echte Democracie - narodna revolucija u Holandiji
KontraTV / Aktuelno
Okeani pred izumiranjem
Novi izveštaj pomorskih naučnika kaže da postoji ozbiljna pretnja opstanku tri četvrtine svetskih koralnih grebena. To će imati ogromne posledice po raznovsnost morskog života u okeanima, a može čak biti i okidač novog ciklusa masovnog izumranja.
Okeanima preti izumiranje
 


[ Traži ]