Diskusija
Jun 17, 2011 - 02:44 PM
pročitano:  985  puta
Dave Zirin o ženskim sportovima i muškoj dominaciji
Izvod iz govora radikalnog sportskog novinara Dejva Zajrina (Dave Zirin) nakon projekcije njegovog filma "Not Just A Game" 21. maja 2011. u Njujorku, na "The Sanctuary for Independent Media" u Troji.
www.mediasanctuary.org www.edgeofsports.com


štampaj  Print the article: Dave Zirin o ženskim sportovima i muškoj dominaciji   pošalji
Jun 11, 2011 - 12:44 AM
pročitano:  855  puta
Charlie Veitch and Jamie Catto on Issues with Activism
Čarli Veič i Džejmi Kato razgovaraju o aktivizmu, steretipima, problemima i pozitivnim alternativama resantimanskom aktivizmu čija agresija samo hrani mrsku Mašinu i sputava želju za ostvarenjem pobede.


štampaj  Print the article: Čarli Veič i Džejmi Kato razgovaraju o aktivizmu   pošalji
Maj 27, 2011 - 12:04 AM
pročitano:  1174  puta
Anarhizam i anarhija: istorijska perspektiva
"Anarhizam i anarhija: istorijska perspektiva"

Govor Barryja Patemana, anarhističkog istoričara i pisca, na otvaranju Konferencije severnoameričkih anarhističkih studija 2009.

Video/Audio Charngchi Way iz Authority Smashers Media Collective
http://www.authoritysmashers.wordpress.com


štampaj  Print the article: Barry Pateman: Anarhizam i anarhija - istorijska perspektiva   pošalji
Maj 12, 2011 - 08:06 PM
pročitano:  1182  puta
Noam Chomsky: 'SAD i njihovi saveznici će učiniti sve da osujete demokratiju u arapskom svetu'
Obraćajući se na 25. godišnjoj proslavi grupe FAIR, 'Fairness and Accuracy in Reporting', Noam Chomsky je analizirao reakciju SAD na narodne ustanke koji haraju Bliskim istokom i Severnom Afrikom. "Širom [Bliskog istoka], ogromna većina stanovništva smatra da su Sjedinjene Države glavna pretnja za njihove interese", rekao je Chomsky. "Razlog je sasvim jednostavan ... Prosto, SAD i njihovi saveznici neće želeti vlade koje imaju sluha za volju naroda. Ako se to desi, ne samo da SAD neće kontrolisati region, već će biti izbačene iz njega."


štampaj  Print the article: Noam Chomsky: 'SAD i njihovi saveznici će učiniti sve da osujete demokratiju u arapskom svetu   pošalji
Maj 10, 2011 - 01:44 PM
pročitano:  1870  puta
Na rubu znanosti: Priča o konoplji
Još daleke 1941. Henry Ford je izrađivao auto-karoserije od bioplastike dobivene od konoplje, koja je bila šest puta lakša od čelične, deset puta otpornija na sudare. Konoplja može biti jednako korisna i kod prehrane, medicine, zdravlja, kao i za proizvodnju betona ili tkanine. Ona vitalizira tlo, a godišnje naraste nekoliko metara te predstavlja bogat izvor biomase, bez devastacije prašuma. Ta višenamjenska biljka nas vraća u vrijeme od prije sto godina kad su svijet pokretali ugljikohidrati, kad su sva vlakna, goriva i lijekovi bili proizvod fotosinteze, prije vremena ugljikovodika koji se dobivaju iz ugljena i nafte. Uz to, danas su već dobro poznate i njezine medicisnke dobrobiti. Gost emisije je Rick Simpson, autor filma "Bijeg od lijeka".


štampaj  Print the article: Priča o konoplji   pošalji
Maj 06, 2011 - 03:06 PM
pročitano:  1156  puta
Bruce Lee - Mandarinski superstar
Retko viđeni intervju sa Bruce Leeom koji je 9. decembra 1971. emitovan u The Pierre Burton Showu.
Bruceova "umetnost izražavanja ljudskog tela u formi borbe" sadrži lekcije koje daleko prevazilaze okvire ove emisije i dementnost njenog urednika i voditelja. Pogledajte.


štampaj  Print the article: Bruce Lee - Mandarinski superstar ('izgubljeni' intervju)   pošalji
Maj 01, 2011 - 10:26 PM
pročitano:  857  puta
Dr. Vandana Šiva
"Američki narod bi trebalo da shvati da su ga korporacije odavno napustile", kaže naučnica, environmentalistkinja i aktivistkinja za prehrambenu pravdu (food justice) Dr. Vandana Šiva, koju je magazin Forbs proglasio za najuticajniju ženu na svetu. "Narod će morati ponovo da izgradi demokratiju kao živu demokratiju." Dr. Šiva se borila protiv korporativnog preuzimanja u svim oblastima u svojoj rodnoj Indiji, suprotstavljajući se jedne nedelje izgradnji nuklearne elektrane, a druge genetski modifikovanom semenu. U intervjuu koji je dala Lori Flanders, Vandana Šiva između ostalog savetuje američke aktiviste i aktivistkinje kako da se bore protiv spajanja korporacija i vlade, kako u zemlji tako i u svetu.


štampaj  Print the article: Vandana Šiva: 'Korporacije su odavno napustile američki narod'   pošalji
Apr 23, 2011 - 12:40 PM
pročitano:  896  puta
Da li internet zapravo sputava, umesto da podstiče razvoj demokratije? U novoj epizodi RSA Animate zasnovanoj na govoru koji je održan 2009, Evgenij Morozov predstavlja alternativno gledište na "kiber-utopizam" - zavodljivu ideju da internet igra većim delom emancipatorsku ulogu u globalnoj politici.

Razotkrivajući neke idealističke mitove u pogledu slobode i tehnologije (tokom iranske "twitter revolucije" manje od 20.000 korisnika/ca Twittera su zaista učestvovali u dešavanjima), Evgenij se zalaže za realističniji pogled na konkretnu upotrebu i zloupotrebu interneta.


štampaj  Print the article: RSA Animate - Internet i društvo: osnaživanje ili cenzurisanje građana?   pošalji
Apr 18, 2011 - 09:30 AM
pročitano:  731  puta
Chris Hedges se obraća masi na mitingu "Ovako izgleda otpor" na Union skveru, ispred Bank of America, u Njujorku.

"Fraza saglasnost onih kojima se opravlja je pretvorena u okrutan vic. Nemoguće je glasati protiv interesa Goldman Sachsa. Građanska neposlušnost je jedino sredstvo koje nam je preostalo."


štampaj  Print the article: Chris Hedges - govor na Union skveru, 15. april 2011.   pošalji
Mar 01, 2011 - 02:26 PM
pročitano:  1189  puta
24. feruara 2011. Noam Čomski je posetio Prvu parohiju Unitarističke crkve u Bridžvoteru. Između ostalog, govorio je o egipatskom ustanku i aktuelnim radničkim protestima u Viskonsinu, SAD.


štampaj  Print the article: Noam Čomski, govor u Prvoj parohiji Unitarističke crkve u Bridžvoteru   pošalji
Feb 21, 2011 - 10:24 PM
pročitano:  911  puta
Naučna zajednica se odavno slaže da zavisnost od fosilnih goriva nanosi ogromnu štetu životnoj sredini i našem zdravlju, dok istovremeno zagrejava atmosferu. Ali, sem štete koju nam ta goriva danas nanose, šta će se desiti kada presuše svetske rezerve nafte?

U produkciji "The Nation" i "On The Earth Productions", o tome govore Bill McKibben, Noam Chomsky, Nicole Foss, Richard Heinberg i drugi/e naučnici/e i istraživači/ce i pisci/spisateljice.


štampaj  Print the article: Peak Oil i klimatske promene   pošalji
Feb 07, 2011 - 02:50 PM
pročitano:  1069  puta
Naši životi, naša kultura, stvoreni su od mnogo priča koje se prepliću. Književnica Čimamanda Adići govori o tome kako je našla svoj autentični kulturološki glas i upozorava da ukoliko čujemo samo jednu priču o dugoj osobi ili zemlji, rizikujemo kritično nerazumevanje.


štampaj  Print the article: Čimamanda Adići: Opasnost pojedinačne priče   pošalji
Jan 17, 2011 - 06:14 PM
pročitano:  1093  puta
Pre držanja ovog govora, novinarka Naomi Klajn je bila u Meksičkom zalivu, na brodu koji istražuje katastrofalne posledice BP-evog rizičnog traganja za naftom. Naša društva su postala zavisna od ekstremnog rizikovanja koje prati potragu za novim izvorima enegrije, novim finansijskim instrumenatima itd... i prečesto, mi smo ti kojima je na kraju ostavljeno da počiste nered.


štampaj  Print the article: Naomi Klajn - Zavisni od rizika   pošalji
Dec 30, 2010 - 12:40 PM
pročitano:  1116  puta
Šta je potrebno promeniti da bismo spasili svet?


štampaj  Print the article: Zalazak Države   pošalji
Jul 18, 2010 - 02:05 AM
pročitano:  2968  puta
David HarveyU ovoj animaciji RSA, radikalni antropolog Dejvid Harvi (David Harvey) postavlja pitanje da li je vreme da pogledamo s one strane kapitalizma u potrazi za novim društvenim poretkom koji bi nam omogućio da živimo unutar sistema koji bi mogao da bude odgovoran, pravedan i human?

štampaj  Print the article: David Harvey - Kriza kapitalizma   pošalji
Feb 17, 2010 - 11:32 PM
pročitano:  1122  puta
Dejv ZirinCenjeni sportski novinar i autor "Narodne istorije sporta", Dejv Zajrin (Dave Zirin), bio je u Vankuveru 20. i 21. januara 2010. Tom prilikom, a u sklopu serijala "Politika u prstenu", on je održao predavanje na temu aktivizma, sporta i olimpijskih igara.
Zajrin je govorio o ideji sportista aktivista, za šta su se borili, i čemu su se protivili. Od feminističkih pobuna protiv nošenja korseta u tenisu, do aktivističkom preobraćanju Muhameda Alija nakon pobede na olimpijadi, Zajrin je pokazao da sport ima moć da bude više od pukog spektakla.
Upućen u istoriju sporta, Zajrin kritikuje licemerne stavove Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Kamera: Dris Abasi (Driss Abassi), Karlos Melendres (Carlos Melendres).
Režija: Franklin Lopez (Franklin López).
Tekst: Ajzak Omen (Isaac Oommen).

Izvor: Vancouver Media Co-op


štampaj  Print the article: Dejv Zajrin o sportu i aktivizmu   pošalji
Jan 09, 2010 - 10:30 PM
pročitano:  1835  puta
HAUARD ZIN - Tri sveta rata

Hauard Zin (Howard Zinn) je istoričar, društveni kritičar i aktivista iz SAD. Najpoznatiji je po svojoj besteler knjizi Narodna istorija SAD (A People’s History of the United States). 11. novembra 2009. govorio je na Bostonskom univerzitetu na temu američkih "svetih ratova"


Predavanje je snimio Robi Lepzer (Robbie Leppzer).
štampaj  Print the article: HAUARD ZIN: Tri sveta rata   pošalji
Dec 20, 2009 - 10:18 PM
pročitano:  1367  putaDebata: Da li je ateizam novi fundamentalizam?
štampaj  Print the article: DEBATA: Ateizam je novi fundamentalizam   pošalji
Maj 28, 2009 - 12:40 AM
pročitano:  1192  puta
Intervju: Barry Pateman
Intervju sa anarhističkim istoričarom Barryjem Patemanom snimljen na anarhističkoj konferenciji u Santa Kruzu


štampaj  Print the article: Intervju: Barry Pateman   pošalji

lgbt

Piše: Dušan Milojević

Dok je u Njujorku prošle nedelje ratifikovan zakon o istopolnim brakovima, što je prosl…

Mišel Fuko

Malo prije svoje smrti, Michel Foucault je pristao bez ustezanja govoriti dvojici američkih novinara. O borbi homoseksualaca, o sadomazohističkoj praksi, a prije svega o prijateljst…

drugaciji_svijet_je_moguc
ČETVRTI SVJETSKI RAT
Dražen Šimleša


Ekonomske alternative predstavljaju zaista poseban oblik borbe, možda upravo zato jer ih ljudi nekako najmanje očekuju u tom području. Razlog je što se neoliberalni kapitalizam čini toliko prevladavajućim da nam se ništa drugo ne čini realnim. No tijekom istraživanja za ovu knjigu i sam sam se ugodno iznenadio koliko nam se toga pruža na području, uvriježeno rečeno, ekonomije kako bismo poboljšali naš svijet. Što se tiče ekonomije i mogućnosti da ona služi i radi za ljude, a ne za malu skupinu na vrhu piramide moći, započet ćemo s konceptom kooperativa, kod nas poznatijih kao zadruge. Nakon toga ćemo predstaviti koncept fair trade ili poštene trgovine, eco-rata, LETS-a i na kraju mikrokreditiranja.BILBORD novoZnate li šta je Kodeks Alimentarius? novoNoam Chomsky o najavi priznanja palestinske države: Upozorenje prije 'tsunamija' u Izraelu novoDnevnik ugostiteljskog radnika anarhista novoSvedoci brutalnog obračuna, Atina 29. 6. 2011. novoS naksalitima kroz prašumu, 6. deo novoAmy Winehouse, SIIIING!!! novoZG Pride 2011 combo novoVesti sa grčkih ulica novoS naksalitima kroz prašumu, 5. deo novoIstina - pismo srednjoškolke iz FukušimeKontraTV / Submedia
SUBMEDIA | Puck shit up!
Ove nedelje:
1. 100 Seditions!
2. Riot in my Town
3. Nuck Block
4. Chilean Urban Eco-Defense
5. For the Lulz
6. Anti-G20 Comrades
Submedia | Puck shit up!
KontraTV / Aktuelno
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
Grčka vlada je glasala za novu rundu mera štednje, ne bi li obezbedila finansijsku injekciju od strane EU koja bi trabalo da spreči državni bankrot. Ali gnevni demonstranti su nasilno reagovali na takav ishod glasanja, i neposredno ispred parlamenta vode se žestoke bitke između policije i demonstranata. Prizori iz centra Atine podsećaju na ratište, dok u oblacima suzavca promiču figure sukobljenih strana. Stotine hiljada ljudi širom zemlje su stupili u dvodnevni štrajk protiv mera štednje. Oni kažu da je novo ogromno zaduživanje sa katastrofalnim kamatnim stopama taktika čije posledice su već iskusili i da neće ponovo nasesti na istu priču. O tome šta ta odluka grčkog parlamenta znači za Grčku i EU, za RT govori finansijski novinar (koji očigledno ima poteškoća da razlikuje anarhiste i provokatore) Demetri Kofinas.
Dok nas dug ne rastavi: Kofinas UŽIVO iz pobunjene Atine
KontraTV / Film
Stranac u šumi
Prvi kontakt u Amazonu: brazilska plemena govore o svojim iskustvima prvog kontakta sa belcima i opasnostima koje su potom usledile.
Stranac u šumi
KontraTV / Aktivizam
Španska revolucija
Španija je 15. maja pokrenula evropsku revoluciju. To što vlada potpuno medijsko pomračenje ne znači da španija ne sija nadom za bolje sutra! Širite zarazu!
Španska revolucija (Muse)
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
Kevin Kamps iz Beyond Nuclear, poznat kao ekspert za pitanja nuklearnog otpada, govori o drugoj havarisanoj nuklearki u Japanu kojoj preti topljenje jezgra reaktora, kao i o konstantnim emisijama radioaktivnih čestica iz nuklearnih elektrana u SAD.

Oko 300 milja jugozapadno od Fukušime nalazi se nuklearni reaktor Mondžu - prototip brzog (fast-breeder) reaktora koji je do vrha napunjenn plutonijumom, najsmrtonosnijim elementom na planeti Zemlji. Prošle godine, nekakav uređaj koji je težak tri tone, pao je na Mondžu reaktor i blokira pristup gorivnim šipkama u jezgru reaktora. Uprkos nekoliko pokušaja, stvari još uvek nisu pod kontrolom. Naredne nedelje ponovo će pokušati da uklone iz reaktora taj objekat težak tri tone, ali kritičari upozoravaju da je ta procedura izuzetno opasna i mogla bi da izazove eksploziju gorivnih šipki. Jedan zloslutni znak koliko je opasna situacija je to što je glavni menadžer elektrane nedavno izvršio samoubistvo. Oštećena NE Mondžu je nuklearna bomba koja svakog časa može da eksplodira što bi zbrisalo grad Kjoto koji se nalazi na svega 60 milja daleko od fabrike, sa populacijom od milion ljudi. A najveći grad u Japanu, Tokio, nalazi se na mestu koje je niz vetar u odnosu na havarisanu NE Mondžu.
Pa, šta sve to znači i šta ima novo u vezi sa ugroženim NE u Sjedinjenim Državama, u Nebraski?
Thom Hartmann: Druga nuklearka u Japanu... još opasnija od Fukušime?
KontraTV / Aktuelno
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, mnogi ljudi su se pitali koji šta je kog đavola trebalo Japancima da prave nuklearnu elektranu na obali koja je pod stalnim udarima zemljotresa i cunamija. To je kao da su hteli da im se ovo desi - ko bi mogao da bude tako glup? Svakako, u Sjedinjenim Državama se smatra da su Amerikanci mnogo pažljiviji i da više vode računa o tome gde će sagraditi svoje nuklearne elektrane. E pa... nije tako.
NE Fort Calhoun koja se nalazi nadomak Omahe, Nebraska, potpuno je opkoljena vodom. Ali izgleda da to tako ide kada napravite NE posred plavne doline koja se prostire pored Misurija. Voda se zaustavla na nivou koji je pola metra IZNAD ravni na kojoj se nalazi elektrana - i jedina stvar koja sprečava da voda poplavi NE Fort Calhoun, baš kao što je to bio slučaj u Fukušimi, je gumeni zid visine dva metra koji je podignut oko elektrane. Ali nije to jedina ugrožena nuklearka. Nizvodno niz Misuri, na jugoistoku Nebraske, nalazi se NE Cooper koju takođe ugrožava poplava.
Thom Hartmann: Nuklearna energija - Umalo da ostanemo bez Nebraske
KontraTV / Aktivizam
People's Revolution at the Dam square
Prvomajske demonstracije širom Evrope i pokret 15 maja (M15) u Španiji su nagovestile novi trend. Ljudi počinju da reaguju, da izlaze na ulice i zauzimaju trgove širom Evrope. Španski pokret "Democracia Real" koji je nastao 15. maja izazvao je nastanak pokreta "Alithini Dimokratia" u Grčkoj deset dana kasnije. Kada se i u Holandiji pojavio sličan pokret, "Echte Democracie", od početka je koncipiran kao deo opštijeg jačanja evropske "Prave demoktarije". Ljudi su na ulicama, reaguju, diskutuju o situciji i odlučuju o svojoj budućnosti na pravi demokratski način. Oni istupaju protiv situacije u kojoj će "drugi oglučivati o njihovoj budućnosti bez njih".

Mi vas očekujemo!
Prava demokratija - otvorena skupština Groningena
http://realdemocracygroningen.wordpress.com
Echte Democracie - narodna revolucija u Holandiji
KontraTV / Aktuelno
Okeani pred izumiranjem
Novi izveštaj pomorskih naučnika kaže da postoji ozbiljna pretnja opstanku tri četvrtine svetskih koralnih grebena. To će imati ogromne posledice po raznovsnost morskog života u okeanima, a može čak biti i okidač novog ciklusa masovnog izumranja.
Okeanima preti izumiranje
 


[ Traži ]